The Weeknd verschuilt zijn persona en zet oeuvre in de spotlights

Grootheidswaanzin? Welnee, toen Abel ‘The Weeknd’ Tesfaye vorig jaar zijn wereldtour compleet omgooide omdat hij “alleen nog maar een grote stadions wil spelen”, bleek hij groot gelijk te hebben. En dus is niet de Ziggo Dome het toneel van zijn twee optredens in Amsterdam, maar de naastgelegen Johan Cruijff ArenA. Special guests waren Kaytranada en Mike Dean, en wij kregen een plaatsje op de gastenlijst. Nikki van Toorn was erbij met haar camera.

Gematigdheid bleek niet het ding van de Canadees-Ethiopische wereldster: een illuster stadsdecor, een levensgrote maan en een gigantisch massief beeld van de door Hajime Sorayama ontworpen robot uit een van zijn video’s, werden met elkaar verbonden door een catwalk. Daar, in die kosmische wereld, popte hij op – verscholen achter een metalen masker á la MF DOOM. In de aanloop naar deze After Hours Til Dawn Tour gaf hij al meerdere keren aan dat het zijn laatste is, in ieder geval als The Weeknd.

Met het masker lijkt zijn gezicht al naar de achtergrond te verschuilen, zijn oeuvre doet allesbehalve. De setlist is zeer uitgebreid. Amsterdam krijgt zelfs de primeur van een revival; The Knowing staat voor het eerst sinds 2014 op zijn setlist. En het dit jaar verschenen Creepin’ – met Metro Boomin – zit in de staart van de show. Daaromheen zitten nóg 30+ tracks, waaronder samenwerkingen met Gesaffelstein, Kanye West en Future. Én essentials als House Of Balloons.

Wie toen laatstgenoemde track verscheen had gezegd dat The Weeknd ooit een stadiontour over de hele wereld compleet zou uitverkopen, hadden we waarschijnlijk nooit geloofd. De reeks hits die hij inzette met Can’t Feel My Face – snel in elkaar overvloeiend – onderstreepte echter Abel’s beslissing. The Weeknd hoort thuis in een stadion, getuige de massaal galmende zang van het publiek.

De foto’s:

Geplaatst door bowie op 24 juni 2023