The Notorious B.I.G. dropt een freestyle vanuit de Rock & Roll Hall Of Fame

Je leest het goed. Volgens sommigen minimaal twee decennia te laat, maar Christopher George Latore Wallace is ruim 23 jaar na zijn dood toegetreden tot de Rock & Roll Hall Of Fame. En dat is niet het enige goede nieuws rondom Biggie…

Afgelopen weekend, tussen de over het algemeen prima ontvangen uitslag van de presidentsverkiezing en Dave Chappelle die met veel bombarie terugkeerde in Saturday Night Live in, wisten de Amerikanen nog meer historie te schrijven. The Notorious B.I.G., kortweg natuurlijk Biggie, werd formeel ingewijd in de Rock & Roll Hall Of Fame. In de ‘2020 Class’ van toetreders zitten ook Whitney Houston, The Doobie Brothers, Nine Inch Nails, Depeche Mode en T. Rex. Inderdaad, óók een aantal namen waarvan je denkt; waarom zijn die niet al lang onderdeel van de Hall Of Fame der Hall Of Fames?

Biggie is de zevende hiphopact die er in wordt vereeuwigd, en na de inlijving van 2Pac in 2017 zelfs de tweede solorapper. De overige hiphop-gerelateerde acts zijn allemaal hiphopcollectieven: Grandmaster Flash & The Furious Five (2007), The Beastie Boys, Public Enemy (beide 2012) en N.W.A. (2016). Onder de mensen die speeches deden -digitaal, want Covid- waren onder meer Diddy, JAY-Z, Faith Evans en Nas. Allen deelden ze hun persoonlijke herinneringen en verhalen, maar het meeste indruk maakten de kinderen van de legendarische Brooklyn mc.

En er is meer goed nieuws over de veel te vroeg overleden legende. Zijn nalatenschap is onlangs een stukje gegroeid en wel op een zeer verrassende manier. Day one-hiphopsupporters Stretch Armstrong en Bobbito Garcia hebben een van de freestyles die Biggie als broekie door de microfoon slingerde tijdens hun legendarische radioshow opgedoken. En het is een hele speciale; de drie minuten durende freestyle-sessie was de allereerste keer dat Biggie op de radio te horen was.

De opname was lang kwijt, vertelt Stretch tegen HiphopDX. “In 2015 raakte eindelijk de freestyle uit 1992 boven water. Dat was te gek, want we konden ons helemaal niets herinneren van hoe het klonk of welke beat ik hem had gegeven. We dachten zelfs even dat de hype rondom de verloren opname bij ons zó hoog gestegen zou zijn, dat het beluisteren ervan alleen maar tegen kon vallen. Er was namelijk een tijd dat latere grote artiesten bij ons de mic niet konden killen bij ons, omdat het hun eerste radio-performance was. Maar Biggie heeft het helemaal gekilled!”

De originele opname:

Het drie minuten durende fragment is onderdeel van de Freestyle EP 1, die Stretch & Bobbito (lees hier nog een interview met hen uit ons archief!) uit hebben gebracht ter ere van hun 30-jarig jubileum. De freestyles daarop zijn geremasterd in digitaal formaat, rechtstreeks vanaf de originele cassettes. De originele muziek eronder is toegevoegd door de M19s-band. Naast Biggie Smalls hoor je ook onder meer Method Man & Ghostface Killah, Big L en Jay-Z. De release is de eerste van drie EP’s (!), en in 2021 moet er een volledig album van verschijnen.

Dat wordt smullen.

Voor de zekerheid zijn we er vanuit gegaan dat je die hele tape wilt checken, dus hebben we ‘m hieronder maar toegevoegd. Enjoy!

Geplaatst door bowie op 10 november 2020