The Get Down brengt de classics terug naar Tilburg

Rap is misschien wel het snelst veranderende en meest vluchtige muziekgenre ter wereld geworden. Waar het ruim twintig jaar geleden nog veelal draaide om boombapbeats, zelfgeschreven lyrics en ingewikkelde rhymes, lijkt het genre zich anno 2017 steeds vaker opnieuw uit te vinden. Simpele refreinen, -soms zelfs bestaande uit één of twee woorden,- zoemende bassen uit een 808-computer en autotune op de vocalen lijken eerder regel dan uitzondering. Toch is er een tegenbeweging gaande. Zo was er vorige week in Rotterdam het feestje Annabel’s Classics, is er in maart het feestje Return Of The Boombap in Eindhoven en ook Tilburg moet eraan geloven. Daar vindt aanstaande vrijdag, 17 februari, namelijk The Get Down plaats in Café Cul de Sac. Wie zitten daarachter en waarom is juist nú de tijd voor classics?

“Veel feestjes anno nu zijn praktisch hetzelfde; verschillende dj’s op één avond die allemaal dezelfde tracks draaien. Which is fine, ik ga er zelf ook naartoe en kan me dan prima vermaken, maar wij willen iets anders neerzetten. Bij ons kun je een lekker biertje komen drinken en viben op feel good-muziek.” Naast mij aan de bar van een Tilburgs café zitten Danny Franz en Jeremy Waterloo, de twee organisatoren van The Get Down, met een duidelijke visie: “Onze generatie wordt in Tilburg simpelweg niet bediend met dit soort feestjes, daar willen we verandering in brengen. Lekker party’en op de oude manier. We hebben wel veel energie gestoken in de decoratie, zodat het niet op een ‘gewone’ stapavond in café Cul de Sac lijkt”, aldus Jeremy. Danny haakt in: “We willen echt niet zeggen dat vroeger alles beter was, want we gaan nu nog steeds naar feestjes en hebben het daar ook prima naar onze zin. Het is meer dat wat wij willen doen er op dit moment niet is in Tilburg, dus zijn we in dat gat gesprongen. Uiteindelijk doen we het voor de liefde, vooral omdat we het leuk vinden om te doen.”

“We communiceren geen line-up. Je weet dat er een feestje is, maar niet wat of wie je kunt verwachten. Uiteindelijk is het dan fokking gezellig.”

“We willen echt die jaren tachtig-vibe uitstralen. Echt die blockparty-feeling neerzetten, van toen dj’s de nieuwste platen moesten hebben en de nieuwste routines deden en b-boys gingen battlen enzo. Bijvoorbeeld door geen line-ups te communiceren, maar dat mensen echt komen voor de ervaring. Dat begint al voor de deur, want buiten gaat iemand draaien met vinyl. En daarna hebben we twee dj’s binnen die samen de rest van de avond in gaan vullen. Zo zorgen we ervoor dat je niet twee keer dezelfde plaat hoort. Precies zoals het back in the days ook ging: Je kwam als dj aan met je kistje met vinyl, je was de hele avond aanwezig, draaide je set en kon pas weg als het feestje afgelopen was omdat je niet met je dure vinyl door het publiek wilde lopen.”

De visuele uitingen van The Get Down grijpen ook terug naar die tijd. De naam The Get Down is afgeleid van de gelijknamige serie op Netflix. Jeremy: “Die serie schildert wel de jaren 80-vibe die we willen neerzetten. Als je ‘m hebt gekeken heb je meteen een associatie. Zo van ‘die vibe komt hopelijk terug op het feest’.” En het Gang Starr-logo dat terugkomt in hun logo? “Het is dope als heads het herkennen, maar het gaat meer om het sterke beeld, het iconische. Het moet het gevoel alleen maar versterken.”
De tagline is ‘Hiphop & R&B like in the old days’. Danny: “Waar ik van hield is die houseparty-feeling. Niet weten waar je heen gaat. Althans, je weet dat er een feestje is, maar niet wat of wie je kunt verwachten. Uiteindelijk is het dan fokking gezellig.”

Waar alle andere feestjes in de stad veel spammen op social media, is het rond The Get Down heel rustig online: “Wat heeft het voor nut als ik meteen vijfhonderd man uitnodig om mijn page te liken terwijl de eerste editie nog moet komen? Ik heb liever dat mensen straks erover praten en dat het natuurlijk groeit”, aldus Danny. Jeremy gaat verder: “Thomas de Bont (eigenaar van Cul de Sac) en Dirk de Leeuw (organisator van veel feesten in Tilburg) geven ons ook de tijd om het concept zo te laten groeien. Het voelde voor ons goed om met hen in zee te gaan in plaats van een grote partner. We investeren best wel wat, maar we krijgen ook van veel kanten support. Veel mensen staan achter ons. Als er vrijdag vijftig mensen zijn, de volgende editie honderd et cetera, zijn we tevreden. Ik hoop dat we langzaam kunnen groeien tot een tweemaandelijks feest waarvan mensen weten: ‘daar moeten we naartoe voor de good vibes’.”

Cul de Sac is de ideale locatie volgens Jeremy. “Het heeft een capaciteit van maximaal 150 tot 200 personen, ideaal voor wat wij met The Get Down willen. Wij doen ons best om er een mooie ervaring van te maken, in de hoop dat zoiets voor Tilburg gaat werken. We hopen dat iedereen die nieuwsgierig is ook daadwerkelijk een kijkje komt nemen.” Wanneer is de eerste editie geslaagd? Danny: “Natuurlijk is het leuk als het straks ramvol is, maar als er tien man komt opdagen en ze gaan alle tien blij naar huis… dan zijn wij ook blij.”

Tickets voor The Get Down zijn a.s. vrijdag alleen te koop aan de deur van Cul de Sac en kosten € 5,-. Check hier het Facebook-event.

Geplaatst door bowie op 15 februari 2017