The Flexican zorgt ervoor dat je nog geen afscheid hoeft te nemen van 2017, een prima muziekjaar

Er zijn van die tradities die je liever kwijt dan rijk bent. Voor velen is dat het verplichte kerstdiner met je schoonouders, voor minimaal net zoveel mensen is dat Zwarte Piet. Maar als we één traditie zouden mogen kiezen die we het liefst nooit zien verdwijnen, is dat wel The Flexican’s Yearmix. Wie de DJ volgt op social media volgt zag hem de afgelopen dagen al diverse yearmixes als stream en download aanbieden en bij de echte fans ging dan ook wel een belletje rinkelen: de nieuwe mix kon niet ver weg zijn. Vandaag verschijnt ‘ie en hoef je nog even niet afscheid te nemen van het goede muziekjaar dat 2017 was.

Onder elk van zijn Facebookposts waren lovende reacties te lezen: “2008 blijft de beste yearmix”, claimt de één, terwijl een volgende liever die van 2015 nog eens streamt. De traditie, die de Amsterdammer nu al een decennium lang voortzet, kun je nu zelf ervaren via SoundCloud.
The Flexican neemt je in de 2017-editie mee in een eclectische mix van twee uur, die continu spannend blijft door de afwisseling; waar hij nog rustig begint met JAY Z’s The Story Of O.J. en Tyrant van Kali Uchis en Jorja Smith, schakelt hij al snel een tandje bij met een verrassende eigen remix van Hayabusa van Hef en Jayh en Rihanna’s chorus op Wild Thoughts. Die laatstgenoemde komt trouwens wel vaker voorbij, want The Flexican heeft ervoor gekozen om ook haar raps op de singles van Kendrick Lamar en N*E*R*D te verwerken in de tape.

En omdat The Flexican als producer hiphop al een tijdje ontgroeid is, zijn er ook mellow blends, zomerse ritmes en futuristische funky sounds te horen. Hij heeft dan ook alle belangrijke tracks verzameld en met de mix viert hij een decennium aan yearmixes: “Ik wil later kunnen terugluisteren naar mijn Yearmix en het gevoel van dat jaar volledig kunnen terugkrijgen. Ik vind het belangrijk dat iedereen die naar de mix luistert er keer op keer naar kan luisteren, het moet niet gaan vervelen. Daarom is het proces om de mix te maken lang, maar het uiteindelijke resultaat is alle lange nachten in de studio absoluut waard”, aldus de Amsterdamse dj/producer.

In 2016 ging hij terug naar waar het voor hem is begonnen als producer; de hiphop. Op zijn New Moon EP combineert hij dat met de house en techno die hij tegenwoordig veel draait, en daarmee is die plaat een goede afspiegeling van zijn nieuwe, kenmerkende sound en zijn interesse in een breed scala aan muziek. Afgelopen jaar bracht hij in samenwerking met de boys van KLEAR (Wantigga, Jengi en Jaël) een release uit geïnspireerd op Afrika; Les Demoiselles D‘Avignon. Die interesses in genres buiten hiphop om neemt hij mee in de Yearmix. Gelukkig heeft hij ook ‘gewoon’ de sleutelfiguren van hiphop en onmisbare nieuwkomers erin gemixt, dus als je dacht dat je naar een tape ging luisteren waar Big Shaq, Yung Nnelg, Drake en Leafs niet in voorkwamen, zit je er nog meer naast dan je buurvrouw’s buurvrouw.

Laten we deze traditie alsjeblieft koesteren en The Flexican smeken dat hij dit nog jaren blijft doen. Daarvoor wil hij vast mooi luistercijfers, dus stream de Yearmix 2017 vanaf nu hieronder en dans je woonkamer of je kantoor door.

Geplaatst door bowie op 22 januari 2018