The Fam: samples flippen voor gevorderden

Drake is heftig verwikkeld in een beef met Meek Mill nowadays, maar houdt zich normaliter bezig met kwaliteitsmuziek droppen. Een van de hardste joints van zijn in februari verschenen (en inmiddels platinum verklaarde) album If You’re Reading This It’s Too Late is 6 God, en die is niet geproduceerd door bijvoorbeeld ‘long time collaborator’ Noah ‘40’ Shebib, maar door Syk Sense, samen met Ducko McFli het duo The Fam. Eh, wie?

ducko-sykvianoiseySyk Sense (links) & Ducko McFli

Syk Sense en Ducko McFli zijn vrienden (lees: roommates) uit Nashville, Tennessee die samen beats maken. Maar hoe de f*ck komen ze bij Drake, of beter gezegd Drake bij hen? Dat verhaal gaat terug naar 2010, wanneer eerstgenoemde bevriend raakt met producer Boi-1da, die op dat moment al onder meer de productie van de mega collabo Forever (Drake, Eminem, Kanye West en Lil Wayne) op zijn naam heeft staan. Het is 2014 als hij het duo The Fam, dat Syk Sense en Ducko McFli op dat moment vormen, onder zijn vleugels neemt en daarbij regelmatig fungeert als klankbord. Zo ook op 18 maart van dat jaar, wanneer Syk en Ducko hem een beat sturen waarin een sample van Lauryn Hill, genomen uit het klassieke Doo Wop uit ’98, de hoofdrol speelt. De producer uit Toronto is onder de indruk en knutselt nog wat verder aan de beat, schaaft daarbij vooral aan het drumpatroon. Midden in de nacht krijgen de producers een geluidsfragment op hun telefoon waarin ze horen dat Drake op hun beat aan het rappen is. Bij het wakker worden ligt er vervolgens Draft Day, de losse track die Drake vorig jaar uitbracht en waarvan je, wanneer je de onofficiële video (NSFW) bekijkt, haast niet meer benieuwd bent naar wie die prachtige productie heeft geleverd.

Zowel samen als apart leveren Syk en Ducko daarna nog diverse beats aan de heetste rappers van het moment. Op If You’re Reading This…, het album waarmee Drake vriend en vijand eerder dit jaar verraste met een onaangekondigde release, staat Syk (wederom naast Boi-1da) gecredit als producer van de banger 6 God, waarin hij ondergetekende een stukje van zijn jeugd liet herbeleven door de van Donkey Kong Country 2 te herkennen sample. Een goede maand ervoor verschijnt de video van FuckEmX3 van nieuw talent, en inmiddels XXL Freshman, OG Maco in samenwerking met Migos, en die is weer geproduceerd door partner Ducko McFli. Diezelfde combo (Maco & Ducko) is ook te horen op de track Heavy van Audio Push, waarop OG Maco featured en ook al een 90’s-sample, uit Fu-Gee-La dit keer, de leidraad vormt. Ook al een banger van de hoogste orde met, net als in Draft Day, een sample waarbij je wanneer je ’m hoort denkt: waarom is die nog niet eerder zo dope geflipt?

Sample-based bangers maken kun je dus wel aan The Fam overlaten. Maar dat niet alleen: Ducko heeft deze drillproductie op zijn naam staan, leverde een dromerige beat aan Rich Homie Quan en weet zelfs bekendere samples te flippen tot een dope nieuwe creatie die perfect past bij Danny Seth. Zijn teamgenoot stond zelfs op het laatst verschenen album van Kelly Rowland met een langzame productie die perfect is om op te ‘zonen’ met je meisje én hij wist een livefragment van Marvin Gaye zó om te buigen dat Travi$ Scott er wel raad mee wist. Het verrassende zit ’m bij The Fam dus niet per se in welke samples ze kiezen, maar hóe die samples geflipt worden; namelijk op een frisse manier. En niet alleen bovenstaande acts vinden dat, want verder hebben onder meer G-Eazy, Problem, Tinashe en Lil Herb al hun ding gedaan op producties van deze roommates.

Kennismaken met de skills van deze mannen? We hebben tien tracks uitgekozen waarmee je een heel eind komt:

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2015