Termanology – If Heaven Was A Mile Away (A Tribute To J Dilla)

Het 17-tracks tellende totaalpakket met enkel Dilla producties staat bomvol met eerder verschenen beats uit de koker van de beste vakkundige man achter de knoppen. In het gros van like-minded releases en samenstellingen valt het wel op dat dit geen samengeraapt zooitje is waaronder Term zijn naam kan schrijven. Er is duidelijk de tijd genomen om dit project tot een goed eind te brengen, zonder in te geven aan creativiteit en toe te geven aan spoed. Inhoudelijk is het gewoonweg niet vernieuwend, maar daar gaat het dit project niet om. Er wordt zeer bekwaam omgegaan met de invulling van de beats en het luistert allemaal lekker weg.

Het is heerlijk om rappers te horen die je niet zo snel verwacht op een Dilla beat. Heel de cast van het nummer Say It, gelijk met rappers Chaundon en Reks om er nog maar een paar te noemen, ze kleuren allemaal goed binnen de lijntjes van de producties die ze voorgeschoteld krijgen. Ook de hoofdpersoon binnen dit plaatje past met zijn snelle Big-Pun-manier van rappen verrassend goed op de creaties van Jay Dee.

Wanneer er over een MC als Termanology wordt gepraat, rijst wel vaak de discussie dat hij op de namen van zijn gasten meelift, zowel op zijn sensationele productielijstje als zijn indrukwekkende gastenlijst die hij aan zijn zijde heeft op zijn laatste album Politics As Usual. Hier is dat gelukkig niet het geval en bewijst Term dat hij de kar best zelf kan trekken en andere rappers ook outshinet op sommige tracks, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij Pay Jay, al bezit Chaundon daarop ook over een krachtige verse.

De all-star-cast op Say It maakt dit nummer tot een van de beste, al dan niet de beste track van If Heaven Was A Mile Away. Zonder een refrein, zonder tussenpauzes en met een hongerige aanval van alle zes de rappers op een aanstekelijke productie van de late great one is het alleen nog maar rechtvaardig te zeggen dat dit een pareltje van een track is. Ook Spazz Out, Pay Jay, Code Of The St., Enemies en She Wants A Superstar zijn noemenswaardige nummers die mede door de totale vibe makkelijk op repeat kunnen. Enige minpunt is dat er een aantal featurings op staan die de beat niet inkleuren zoals andere dat doen. What Type Of Money en Boyz On Da Ave hadden dan ook gemakkelijk weggelaten kunnen worden.

Al met al is dit niet onaardig voor een gratis download. Tracks zijn niet vernieuwend en zitten ook niet bomvol met tekstuele hoogstandjes. Het gaat tenslotte ook om de beats van J. Dilla en ook bij iemand als Termanology gaat het vaak niet om de tekst, maar om de flow die zo lekker aanvoelt op de beats. Deze combo maakt deze tribute zo luisterenswaardig en interessant. Ben jij een Dilla fan, dan is het misschien interessant te weten dat er 10 februari aanstaande in de Bitterzoet een avond wordt gewijd aan deze superproducer. Het geld van die avond gaat naar Maureen Yancey, de moeder van Dilla, die aan dezelfde ziekte (lupus) lijdt als haar zoon.

Tracklist:
01. Intro
02. Ohh
03. Circulate (100 Bars)
04. Say It Ft. Sheek Louch, Joell Ortiz, Bun B, Saigon & Freeway
05. Spazz Out
06. Down With The King
07. Pay Jay Ft. Rapper Big Pooh, Chaundon & Joe Scudda
08. Code Of The St.
09. What Type Of Money Ft. St. Da Squad
10. Enemies Ft. Steele
11. Hot 97
12. Movie Clip Ft. Chi King
13. Only One Can Win
14. She Wants A Superstar Ft. Superstah Snuk & Easy Money
15. Boyz On Da Ave Ft. Artisin & Hectic
16. Outro (A Tribute To Jay)
17. Bars 4 The Stars Ft. Skyzoo & Reks (Bonus)

Meer info

Geplaatst door bowie op 8 maart 2009