Tamme Double Talk Wild Style Edition

Het festival stond dit jaar in het teken van de eerste film die de Hip Hop cultuur vastlegde. Een vertoning van de film met een nieuwe soundtrack gemaakt door I.N.T. Workshops door Crazy Legs en Mr. Freeze. En optredens van Busy Bee en Kool Moe Dee. Een tam weekend met een opmerkelijk hoogtepunt.

Het jaarlijkse Double Talk Festival stond dit jaar (30 en 31 januari) in het teken van de film ‘Wild Style’: de eerste hiphopfilm uit 1982. Op vrijdagavond was er een debat tussen de aanwezige artiesten uit de film in het hiphopcafe 4 Elements en de mogelijkheid om een vraag te stellen.

Zaterdagmiddag waren in Dance Street (1e Rozendwarsstraat) twee workshops met Crazy Legs (B-Boying) en Mr Freeze (Locking) gepland. En ’s avonds een vertoning van de film. Met een nieuwe soundtrack gemaakt door de Nederlandse DJ en producer van La Melodia: I.N.T. Voor- en nawoord werden verzorgd door de regisseur C. Ahearn en Fab 5 Freddy. Gevolgd door optredens van Busy B, DJ Grand Master Theodore en met als afsluiting Kool Moe Dee.

De film Wild Style

Hiphop In Je Smoel was er vanaf zaterdag acht uur ’s avonds bij. In de grote zaal stonden schattig een aantal tafeltjes met kaarsjes en stoeltjes. Niet de meest comfortabele bioscoopstoelen om lang op stil te moeten zitten, maar Paradiso is dan ook geen echte bioscoop, niet zeuren dus. Fab 5 Freddy, beroemd van de YO! MTV Raps shows en degene die de regisseur van Wild Style introduceerde in de Bronx, deed op zijn eigen nonchalante manier de introductie van de film. Zijn stijl roept het gevoel op alsof de interviewer/presentator zich zelf belangrijker vindt dan het onderwerp. In dit geval was het zien van Fab 5 Freddy ook daadwerkelijk interessanter dan wat hij vertelde.

Nieuwe soundtrack

In eerste instantie was het de bedoeling dat La Melodia live een nieuwe soundtrack bij de film zou verzorgen. Daar hebben ze van af gezien; I.N.T. dook de studio in: “Ik heb gebruik gemaakt van het originele materiaal om te samplen. Als ik daar nu nieuw materiaal van hi-fi kwaliteit, voor zou gebruiken zou het contrast te groot worden met de gedateerde film, waarin alles lo-fi is. En heb ik materiaal gebruikt van artiesten die met hun werk verwijzen naar de film.” De soundtrack was in de sfeer van de film en verrassend goed. Om echt een goede vergelijking te kunnen maken is het natuurlijk noodzakelijk om de oude originele soundtrack, grotendeels door DJ Grand Wizzard Theodore gemaakt, naast die van I.N.T. te leggen.

Ken uw klassiekers

Nas werd o.a. door I.N.T. gesampled. Nas illustreerde op passende wijze de impact van de film in het nummer The Genesis op zijn debuut album Illmatic (1994, Columbia Records) met een sample uit de film. Het gesprek tussen de rol ‘Zoro’ (gespeeld door graffiti artiest Lee) en zijn oudere broer: “There ain’t nothing out here for you.” Zoro antwoordt dan de magische woorden: “Yes there is, …this” en wijst naar zijn piece op de muur. Waarop een zware beat inzet. In de film verandert het beeld en komt er een metro, beschilderd met graffiti, over een verhoogd spoor door een verwaarloosde achterstandsbuurt van New York aan rijden. ‘Ken uw klassiekers en u wordt nooit meer verrast’, luidt het gezegde. En de film Wild Style is een klassieker de iedere hiphophead geacht wordt te kennen.

Voor de ene was het al diep graven in het geheugen naar de laatste keer dat ze de film gezien hadden. De andere had de hele fim nog nooit gezien. De low budget film met o.a. Fantastic Four, DJ Grandmaster Flash, Cold Crush Brothers, Lady Pink, Lee en de eerder genoemde artiesten wist nog steeds de pure smaak en energie over te brengen. En tegelijkertijd zag de film er inderdaad, logischerwijs, zeer gedateerd uit.

Vrolijke chaos

Na afloop was het woord aan de regisseur Charlie Ahearn, die het een en ander over de film en zijn dierbaarste herinnering bij het maken van de film vertelde: terwijl hij uit beeld probeerde te blijven op het podium in de grande finale, tegelijkertijd de artiesten contant uitbetaalde en de controle over het geheel probeerde te behouden, kwam Kool Moe Dee op het podium. De DJ zette Good Times van Le Chic in en de optredens begingen hun eigen loop. Toen voor het eerst in een speelfilm vastgelegd en nu een vast gegeven: zet een mic open met een paar rappers in de buurt en wat volgt is een vrolijke chaos.

Bee en Grand Wizzard

De regisseur vertelde dat hij vaak wordt gevraagd waar het vervolg, een Wild Style 2, blijft. Een vraag waar hij zich zelf niet gemakkelijk bij voelde omdat Wild Style zo’n klassieker is dat daar nooit een deel twee van kan komen, aldus hem zelf. In ieder geval zagen we in zijn recentelijk werk een rapper uit Tanzania die in de Bronx, New York 2008, op zoek gaat naar de oorsprong van hiphop. Het beeld was veel belovend en wekte de juiste nieuwsgierigheid op.

Na de film volgde een optreden van Busy Bee, het bezige bijtje heeft zijn wereldberoemdheid te danken aan de film Wild Style. En was een goede back up MC (zoals bij KRS One) maar voor een gehele show is hij net zo noemenswaardig als zijn albums. Daarna volgde een draaisessie van Grand Wizzard Theodore met het echte ouderwetse vinyl. En een sessie van Busy’s DJ Ice. Gedegen en leuk, maar niet speciaal genoeg om het bijzonder te maken. Waardoor veel van het publiek de rokersruimte opzocht of in de hal en kelder rondhing.

JPK: “Kom ik weer de grote zaal binnenlopen, blijkt dat ik net de battle tussen de legendarische Nederlandse B-Boy pionier Henk Bakboord en Crazy Legs heb gemist. Daar baal ik echt van!” Misschien een idee voor Paradiso om monitoren of speakers op te hangen waardoor het publiek in de gaten kan houden wat het mist elders in het gebouw. Wijs geworden van JPK’s frustratie liep ik zelf ook maar weer een rondje om in de kelder het hiphopcafe 4 Elements te her-ontdekken. Waar ook genoten werd van het betere breakdance werk.

Nog steeds fresh!

Langzaam stroomde het publiek binnen voor de BOSS: Baseline Old School Special. Daardoor stond Kool Moe Dee voor een beter gevulde zaal dan Busy Bee. Kool, die in 1987 voor het laatst in Nederland was, vertelde dat zijn eigen nummer Go See The Doctor als eerste een hit werd hier in
Nederland. Moe Dee, behoorlijk wat dikker geworden en natuurlijk met een zonnebril, samen met twee side-kicks in smetteloze witte pakken, wat later afgewisseld werd met gele colberts geheel in stijl, dropte lyrics in harmony alles inclusief de old school danspasjes. En natuurlijk hiphop’s mantra: “Peace, unity, love and having fun”. Het moet gezegd worden, het was fresh!

Achteraf mengde de hiphoplegendes zich onder het publiek en kon men zonder probleem even op de foto met hen waar men ook de Nederlandse pioniers LTH en Henk Bakboord kon aanspreken. Jeru The Damaja, ook aanwezig en een fervent hobby fotograaf, ging zelf zonder probleem op de foto. En HIJS’ eigen Sores werd zelfs aangezien als manager van Kool Moe Dee. Sores: “Van mij mag je op de foto met hem, maar dat moet je echt aan hem zelf vragen.”

Name dropping

Wie zijn deze namen? DJ Grand Wizzard Theodore is, per ongeluk, de uitvinder van de scratch. Destijds was Busy Bee er verantwoordelijk voor dat de aandacht van de DJ naar de MC verschoof. Later zou een door Busy Bee uitgelokte battle tussen hem en Kool Moe Dee de rol van de MC verrijken van alleen maar een crowdpleaser naar meer van een verteller en commentator.

Crazy Legs is één van de originele leden van Rock Steady Crew (Hey You). De breakdance-crew die wereldwijd het gezicht werd van de hele hiphopbeweging. Crazy Legs dreigde ten onder te gaan aan zijn eigen succes, maar werd gered door inzet van de tweede generatie zoals Mr. Freeze.

Fab 5 Freddy is heel veel… Van alles en nog wat en vooral zelf benoemd cultureel ambassadeur van de Bronx. Zijn grootste bekendheid stamt uit de jaren tachtig waarin hij naast Dr Dre & Ed Lover de host van YO! MTV Raps was. De eerste hiphopshow op televisie en één van de best bekeken shows van MTV ooit, op Live Aid en de Video Music Awards na (bron o.a.: Double Talk 2009 boekje). Dan blijft overigens de vraag waarom MTV dan in hemelsnaam het programma heeft stop gezet? Werd hiphop te groot en te machtig? Wie weet?

Double Talk

Op het Double Talk Festival wordt geprobeerd de relatie tussen hiphop en poëzie (in de vorm van spoken word) extra onder de aandacht te brengen. De organisatie wist het festival te onderscheiden van andere festivals en concerten doordat het publiek een avontuurlijk en verrassend programma voor gezet kreeg. Helaas slaagden ze in de laatste jaren en ook dit jaar er minder goed in om het festival avontuurlijk te houden.

Fixtures:
Entree: 12,50 excl. lidmaatschap (3,- p.m./18,- p.j.)
Bier: €2,–
Garderobe: €1,–
Geluid: Goed
Hoogtepunt: Sores weer eens tegenkomen op een hiphopfeest
Dieptepunt: B-boy show van Crazy Legs vs Henk Bakboord missen
WC: gratis
Fotograferen: Ja
Bezoekers: circa 1000
Cijfer: 7

Info:
Hiphop cafe
Double Talk
Rock Steady Crew
Fabchannel
Wildstyle Movie

Aan te raden literatuur:
Wild Style, DVD, EAN 5055002553295
Wild Style, ISBN 9781576873649
Yes Yes Y’All, ISBN 9780306812248
A Time Before Crack, ISBN 9781576872130

Geplaatst door bowie op 7 februari 2009