Talib Kweli brengt meer dan twintig jaar ervaring naar Nederland voor drie shows

Straight outta Brooklyn, NY komt Talib Kweli dit voorjaar naar Nederland voor maar liefst drie shows. Met klassiekers als Reflection Eternal (met Hi-Tek) en Black Star (met Mos Def) onder de arm kan gezegd worden dat hij de status van legende mag genieten. Maar wie hem op het podium aanschouwt ziet daadwerkelijk de ambachtsman in hem. Je krijgt tussen 4 en 6 februari de kans in Zwolle, Nijmegen en Amsterdam. Wij duiken alvast in wat legendarische live-fragmenten die online te vinden zijn.

Met een carrière van ruim twintig jaar neemt Talib Kweli Greene een dikke lading aan ervaring mee naar Nederland. Al sinds 1997 staat de rappende politiek activist op de planken. Op YouTube staat genoeg materiaal waarop hij in actie te zien is. Een top-5.

#5: Talib Kweli met Mos Def als Black Star in Los Angeles
Van de slechte live-reputatie die Mos Def zichzelf later toebedeelde, ontbreekt in deze video elk spoor. Overtuigend rapt hij op de beats die zijn dj door de speakers laat knallen, maar echt dreunen kan ook zonder instrumentals, bewijst Talib Kweli als hij rond de vierentwintigste minuut van het filmpe ‘Why not?’ antwoordt op de vraag van Mos Def of hij wat a capella wil laten horen aan het publiek. Wat volgt is een spervuur aan woorden met om de paar bars een korte ademhalingspauze. Het publiek gaat los bij elke stilte. Later in de set vergeet hij een keer zijn tekst, maar bewijst hij als BK spitter van de oude garde dat je dan niet af hoeft te gaan als een gieter, maar gewoon kunt freestylen.

#4: Talib Kweli speelt ‘Get By’ bij de Guitar Center Sessions
Talib heeft nooit last gehad van het feit dat hij die ‘ene klassieker’ moet spelen om iedereen tevreden te houden. Hij heeft er simpelweg meerdere. Het door Kanye West geproduceerde Get By is dan misschien zijn grootste hit, maar is niet het enige materiaal dat hij kan uitvoeren om het publiek in extase te brengen. Vandaar dat áls hij ‘m speelt, het nog altijd lijkt alsof hij de track nog niet beu is. Zo ook tijdens de Guitar Center Sessions, waar hij de track bijna tien jaar na de release speelt alsof hij ‘m voor de eerste keer komt pluggen. En dat Kanye-beats zich vaak perfect lenen om met een band uit te voeren wist Kweli al snel. De toetsenist is in bloedvorm en zingt het refrein, de stevige drumklappen bepalen het ritme en de dj scratcht erop los, maar het middelpunt is Kweli, die ietwat hees maar met zijn eigenzinnige timing de woorden de microfoon inspuugt. En meteen bewijst dat je als je naar een show méér krijgt dan beats en raps; deze sessie loopt naar het einde toe uit op een enorme jamsessie waarbij alles uit de kast getrokken wordt.

#3: Talib Kweli is zelfs tof voor zittend publiek
Staan bij een hiphopshow? Het lijkt een must, maar Talib Kweli blijft zelfs rustig als hij de jaarlijkse Martin Luther King Jr. Celebration in het Apollo Theater moet afsluiten met een show. Alleen hoe hij wordt aangekondigd al laat zien hoe erg hij in Amerika wordt gerespecteerd. En hoe hij daarna het publiek weet op te zwepen met zijn raps getuigt van overtuigingskracht.

#2: Talib Kweli blijft uiterst koel naast KRS-One in Los Angeles
Talib Kweli staat helemaal aan de andere kant van zijn continent, in Los Angeles. En voor het laatste nummer van zijn show haalt hij KRS-One op het podium. Het blijkt hun samenwerking The Perfect Beat, van het album Eardrum uit 2007. Talib spit zijn eerste couplet feilloos, waarna KRS moet invallen. Die blijkt niet heel tekstvast en dropt, tot genoegen van de crowd, een freestyle waarin hij onder meer MTV dist. Talib besluit dan, als de mc die hij is, dat hij niet weg kan komen met nóg een voorgeschreven couplet en buigt mee met KRS. Uiterst koel freestylen ze samen de drie minuten die de instrumental duurt helemaal vol, met een groot applaus tot gevolg.

#1: Talib Kweli met special guests Kaytranada en Anderson .Paak bij CONAN
Op het podium klinkt zijn nasale stem al uiterst herkenbaar, maar in een tv-uitzending hoeft hij niet heel hard te schreeuwen om de achterste rijen te bereiken. In 2017 doet hij een bijzondere uitvoering van Traveling Light. In de studio van CONAN klinkt hij uiterst beheersd. Hij doseert zijn woorden kalm en zijn flow voelt aan als een warm bad En als hij dan ook nog een ultieme band samenstelt bestaande uit zijn eigen bandleden én Kaytranada op de keys, kan het haast niet mooier. Of toch wel? Jawel, wanneer blijkt dat Anderson .Paak achter het drumstel zit en tegelijkertijd het refrein verzorgt. In één woord: wauw.

De Nederlandse shows:

Dinsdag 4 februari – Hedon Zwolle – Tickets
Woensdag 5 februari – Q-Factory Amsterdam – Tickets
Donderdag 6 februari – Doornroosje Nijmegen – Tickets

Geplaatst door bowie op 14 januari 2020