Superjam brengt het partyrocken terug

DJ DNS, Skiggy Rapz, Diggy Dex en Maximus Prime spelen komend weekend op Paaspop en HIJS klom in aanloop naar dit optreden in de telefoon voor een Q&A met de initiatiefnemer van de groep: DJ DNS.


Vlnr: Diggy Dex, DJ DNS, Maximus en Skiggy Rapz.

Kan je kort uitleggen wat Superjam precies is?

“Met Superjam brengen we meerdere werelden bij elkaar. Skiggy Rapz produceert en rapt in het Engels, Diggy Dex rapt in het Nederlands en spreekt ook de mainstream aan, ik doe mijn turntable- en DJ-ding en om het geheel nog extra power te geven, hebben we drummer Maximus Prime. Het leuke is dat je door de verschillende achtergronden een gemeleerde show krijgt en een in mijn ogen perfect combo creëert. Omdat Skiggy al veel voor Dex produceerde, ik weer veel DJ voor Dex & Skiggy en Max in Skiggy’s band zit, was de hookup snel gemaakt.”

Hoe ben je tot het idee van Superjam gekomen?

“Ik heb de laatste jaren veel met verschillende muzikanten samengewerkt en dit is erg goed bevallen. Ik heb een tijdje met een Big Band meegespeeld, met band leren werken en veel shows gerockt. Al deze ervaringen hebben me op nieuwe ideeën gebracht vanuit mijn discipline: DJ-ing en turntablism. In Nederland is mijn sport een ondergeschoven kindje terwijl het wereldwijd best groot is. Ik probeer het met alles wat ik doe wat bekender te maken en zie dit ook weer als een uitdaging. Superjam is het resultaat van nieuwe dingen proberen.”

Wat onderscheidt jullie van andere artiesten?

“Onze tagline is: ‘We brengen het terug, die lekkere funk shit’ en dit geeft al wel een beetje aan waar we voor staan. We missen een beetje het echte partyrocken en dat proberen wij terug te brengen. Ik vind het dope als ik een goede artiest zijn tofste tracks zie performen, maar ik mis vaak wel een showelement. Jurassic 5, Dilated Peoples & The Roots zijn een goed voorbeeld van ijzersterke shows, maar vandaag de dag zijn er niet heel veel meer die dit kunstje ook kunnen/doen. Je kan een concert geven of een party rocken: wij doen het laatste.”

Hoe ziet jullie show er op dit moment uit?

“Onze show is nog volop in ontwikkeling, maar het bevat nu een blokje Skiggy, een blokje Dex, een paar routines van mij, een paar battles tussen Max en mij en wat interactiemomenten met het publiek. Dit alles gooien we door elkaar en we proberen er een gezellige boel van te maken. De show is op dit moment gefocust op festivaloptredens, maar in de toekomst willen we twee uur vullen. Alle elementen samenvoegen, gezellig drankjes uitdelen, plaatjes draaien, dansen. Kortom: party.”

Blijft het bij deze vier members of wordt het gezelschap nog uitgebreid om het geheel nog meer body te geven?

“We hebben wel de ambitie om uit te bouwen. Zo zouden er bijvoorbeeld nog een soulzanger, beatboxer of andere muzikanten bij kunnen komen. Maar ook een VJ voor vette visuals en het extra uitlichten van bijvoorbeeld onze drummer versus dj-battle.”

Onlangs stond je met Skiggy Rapz en Maximus op het prestigieuze SXSW festival in Austin, Texas. Aan de filmpjes op YouTube te zien rockten jullie daar ook in Superjam stijl …

“Ja, dat klopt. Het was een show van Skiggy Rapz met een Superjam flavour. Hij was via zijn label Beats Broke geboekt en Max en ik gingen mee. Texas is echt een heel andere staat dan New York en Los Angeles. Laatstgenoemde steden zijn wat moderner. We stonden veelal tussen rock- en punkacts en het publiek leek zelfs meer open dan het hiphoppubliek. Al met al waren ook de andere hiphopshows, maar ook natuurlijk de ervaring op zich erg dope.”

Hebben jullie naar aanleiding van deze ervaring nog internationale ambities met Superjam, wellicht op de langere termijn?

“We hebben wel wat lijntjes lopen in Amerika en Engeland. Onder meer via Skiggy’s label, waar overigens ook Arts the Beatdoctor, Cymarshall Law en Inf getekend zijn, en op dit moment draaien er drie nummers van Skiggy in de populaire Amerikaanse realityserie Jersey Shore. We vinden het echter eerst belangrijk om Superjam in Nederland op de kaart te zetten. Zo zijn we druk bezig met nieuwe routines met zijn vieren en ben ik daarnaast ook nog bezig met alleen de drummer waar we onder dezelfde naam Superjam: DJ DNS vs Maximus Prime speciale dj/turntable sets bouwen en versterken met de drums. Onder andere de Beastie Boys zijn een mooie inspiratiebron om de show te verbeteren.”

Wat kunnen we tot slot op de korte termijn van jullie verwachten?

“Komende zondag spelen we om 19.00 uur op Paaspop in de Boogiedown area en verder geven we shows op Jazz in Duketown op 10 juni en Boogiedown Breda op 20 augustus. Verder komt er een mixtape aan waar we ook de drums bij opnemen en de show doorvertalen naar een opname; je hoort op de mixtape wat je live ook ervaart. De basis voor Superjam ligt er en dankzij het vele samenspelen kunnen we sneller en beter het hele concept versterken.”

Ga voor meer info over Superjam naar http://www.superjammusic.nl/

Beeld en video door Lennard Schoonheim

Geplaatst door bowie op 19 april 2011