Stepherd: “Als één luisteraar zich gehoord voelt, is mijn doel behaald.”

Stepherd kun je nog kennen van Nouveau Riche, het label waarop ook Mr. Polska en Jebroer hun eerste hits scoorden. Later bundelde Stepherd zijn krachten met Skinto: als duo braken ze door in 2014, toen ze samen met Jebroer de hit Banaan uitbrachten. Ze volgden dit in 2016 op met hun eigen album en de bijbehorende hit Brak Obama. Na de collectie EP’s en singles die Stepherd vervolgens solo uitbracht, vindt hij het nu tijd voor een album waarop hij een aantal bewogen jaren samenvat. Zelf fungeert hij als de opgewekte en altijd vrolijke presentator van De Stepherd Show. Althans, zo lijkt het.

“Op een dag werd ik wakker en ja hoor, ik was depressief,” vertelt Stepherd in de albumpromo die hij op Instagram plaatst. In 2020, net voordat hij in therapie gaat, neemt hij Loev Jezelf op, de eerste single van wat later De Stepherd Show zou worden. “Eigenlijk is het met die track begonnen,” vertelt hij. “In de periode dat ik Loev Jezelf opnam, werd ik me ervan bewust dat ik last had van negatieve gedachtes. Het nummer diende dan ook als een soort affirmatie. Het grappige is, ik had toen nog geen idee dat er een heel album zou komen, ik bleef gewoon muziek maken die eenzelfde soort vibe en boodschap had. Aan het einde van die periode kon ik alles dat ik gemaakt had verpakken tot De Stepherd Show. Want ondanks dat ik aan mezelf werkte, liet ik aan de buitenwereld altijd een blije en gezellige Stepherd zien. The show must go on, dacht ik.”

“Ik ga mijn producers niet opbellen met de vraag ‘heb je een paar sombere beats waarop ik kan huilen?'”

“Alles is oké, los van de PTSD,” klinkt het tijdens de intro van De Stepherd Show. Een quote die direct de toon zet voor een album waarop de Amsterdammer introspectie afwisselt met sarcasme. Hij weet depressie te mengen met een positief geluid. Zijn negatieve gevoelens zijn altijd hoorbaar in de boodschap van zijn teksten, maar zelden voelbaar in de melodieën. “Het hoort dus allemaal bij de show. Als mensen aan mij vragen of alles goed met me gaat, zeg ik vaak volmondig ja. Ook als het de biggest lie ever is.”

“Ik ben ook niet echt het type dat graag openlijk over gevoelens praat. In het begin schaamde ik me ervoor. Doe mij maar blije tracks dacht ik. Ik ga mijn producers niet opbellen met de vraag ‘heb je een paar sombere beats waarop ik kan huilen? Want ik voel me echt kut.’ Daarom koos ik voor nummers als Zen en SO naar je BS, die ondanks de positieve sound eigenlijk heel erg sarcastisch bedoeld zijn.”

Skinto vangt het gevoel

Ook het nummer Thank You is een voorbeeld van het aanstekelijke en altijd dansbare geluid dat hij kiest om zijn gevoel te uiten. Daarnaast rapt hij op deze track weer ouderwets zij aan zij met Skinto. “En het nummer is ook aan hem te danken. Heel veel mensen denken dat wij ruzie hebben omdat we haast geen meer muziek uitbrengen als duo. Dat zijn leugens,” lacht Stepherd. “We spreken elkaar elke dag, we sturen elkaar domme memes en in de tijd dat ik depressief was, wist Skinto precies wat er speelde. Hij heeft het album gehoord en kende ook de betekenis ervan. Hij stuurde me toen een eerste versie van Thank You. Het nummer gaat over mensen die je uit je leven moet zetten omdat ze een negatieve invloed op je hebben, maar je moet ze ook bedanken voor het tonen van hun ware aard. Skinto vangt daarmee precies het gevoel van het album.”

Een voorbeeld zijn

Ondanks de positieve sound van De Stepherd Show wil hij de moeilijke periode die achter hem ligt zeker niet negeren: “Ik heb het zelf altijd heel moeilijk gevonden om over gevoelens te praten. Depressie is iets wat ik totaal niet heb leren kennen vanuit mijn eigen opvoeding, omgeving en cultuur. Het doel van deze plaat is dan ook om het bespreekbaarder te maken. Nu ik wél begrijp wat het is, vind ik het heel belangrijk dat mensen bewust zijn van hun eigen mental health. Als het niet goed met je gaat, moet je de ruimte nemen om dit op te lossen. Dat is namelijk ook het proces dat ik heb doorlopen terwijl ik De Stepherd Show opnam. Als ik een voorbeeld kan zijn en ervoor kan zorgen dat iemand zich geholpen en gehoord voelt, is mijn doel met deze plaat behaald.”

Op de tweede helft van het album besluit Stepherd dan ook even dat de positieve show lang genoeg geduurd heeft en laat hij de luisteraar écht toe. “Schijnliefde is een van de nummers waarop ik mezelf echt even openstelde. Het gaat over de mensen om je heen. Soms kom je erachter dat iemand niet het beste met je voor heeft of drijven ze de spot met dingen die voor jou persoonlijk heel belangrijk zijn.” En dan is er nog Beste Vriend, een ode aan zijn zoontje die hij samen met hem in de studio opnam. “Een hele belangrijke, maar ook één van de moeilijkste nummers om te schrijven,” vertelt Stepherd.

“Dat doen rappers nou eenmaal.”

“Door de depressie schreef ik een tijdje heel weinig muziek, al had ik wel besloten dat ik een nummer voor mijn zoontje moest schrijven. Dat doen rappers nou eenmaal. Hij was al bijna 1 jaar oud en ik had nog steeds geen track gemaakt. Ik heb toen besloten om mijn zoontje mee te nemen naar de studio. Toen besloot ik de microfoon aan te laten terwijl ik tegen hem praatte en samen met hem speelde. Aan het einde van de middag had ik duizend verschillende puzzelstukjes die ik in elkaar moest monteren om er een song van te maken. Mijn zoontje heeft ook heel veel in de microfoon gebrabbeld en gelachen. Ook die puzzelstukjes passen uiteindelijk perfect in het nummer.”

Het is hoorbaar dat Stepherd de tijd heeft genomen om zichzelf en het album te leren kennen. Zijn gevoelens zijn herkenbaar en door middel van interludes zorgt hij ervoor dat alle nummers op hun plek vallen. “Producers vroegen me vaak: ‘wat wil je eigenlijk maken?’. En eigenlijk wilde ik altijd heel veel verschillende dingen. Maar op De Stepherd Show heb ik de sound gevonden die écht bij me past.”

Stream het album hieronder:

Geplaatst door bowie op 5 april 2024