Statik Selektah – Extended Play

Bovenstaande formule mag dan ongewijzigd zijn, toch doet Statik er op Extended Play iets heel erg goeds mee: bruggen bouwen. En wel tussen generaties hiphopartiesten. Zo staan nieuwkomers Flatbush Zombies met veteranen Smif-n-Wessun op een track, vormen Mac Miller en Sean Price een duo en staat Joey Bada$$ zijn mannetje tussen Wu-Tang-mc Raekwon en The Roots-frontman Black Thought.
Het laatstgenoemde trio zet met de banger Bird’s Eye View de leadsingle van het album neer en dat is ook een van de hoogtepunten van de plaat: een opgepitchte, chipmunk-achtige soulsample. En hoewel Bada$$ zijn best doet, is het Black Thought die de show steelt met een vlekkeloze en dominante verse (die volgens Statik in vier minuten is ingerapt):

 

It’s the elephant in the room / Created by a collision of the sun and the moon / My sonogram was an image of a gun in the womb / That was soon to be doper than heroin in the spoon / I’m astonishing / Honestly, my future’s looking promising / As my skin tone and a crystal clean onyx is / Darker thoughts let the beats break like the Amish’s / I’m a stroke of genius like Mickalene Thomas is.

 

Noemenswaardig is ook Freddie Gibbs’ bijdrage op Make Believe, die de track met zo’n toffe verse opent dat Termanology en Ea$y Money er niet meer bovenuit kunnen komen. Termanology komt zelfs niet zo technisch dan we normaliter van hem gewend zijn en lijkt daardoor zijn meerdere te erkennen in Gibbs.

Maar de drijvende kracht van de plaat is de productie. Statik biedt qua instrumentatie genoeg variatie op het album. Zo geeft hij N.O.R.E. en Lil Fame op East Coast een passende en pompende sample vergezeld door harde drums en horen we een sfeervolle, mellow saxofoon-rif op The Spark, waarop Joey Bada$$ en Action Bronson allebei voor de tweede keer op de plaat te horen zijn. Het zorgt voor een heerlijke laidback track. Statik past zich op deze manier aan aan de mc’s. Het beste voorbeeld hiervan is de track waarop Prodigy rapt: het grimmige geluid van de beat (voornamelijk de baslijn) doet denken aan het Mobb Deep-geluid van eind jaren 90. Ook de track met Blu, Evidence en Reks is geslaagd: slechts een loop van vier maten tijdens de verses en (wederom) een gepitchte vocal sample doen het werk op My Hoe.

 

Hoewel de gastartiesten zorgvuldig gekozen en divers zijn en de beats ook genoeg variatie bieden, is er toch een hekelpunt te vinden op Extended Play: de eentonigheid in de opbouw van de tracks. Veel tracks (op die met Joell Ortiz, Prodigy en Talib Kweli na, zij zijn solo op tracks te horen) bevatten twee of drie coupletten en een simpel (vaak met scratches gevuld) refrein. Hoe goed de beats ook zijn, de luisteraar weet na een paar tracks al wat te verwachten van de volgende track. Daarbij is het album aan de lange kant (18 tracks en 38 featurings). De plaat wordt op driekwart dus erg saai, een verrassing zit er gewoonweg niet in. De eerder genoemde tracks staan bijna allemaal op de eerste helft van het album, waar ook de bekendere mc’s op meedoen (Black Thought, Raekwon, Mac Miller, Sean Price, Styles P.). De featurings op de tweede helft van de plaat (Wais P, Troy Ave, JFK) lukken het niet de eentonigheid in de opbouw van de tracks te verhullen.

 

Extended Play is het vijfde ‘soloalbum’ van Statik Selektah dat niet de boeken in gaat. De bruggen die hij bouwt, door veteranen uit de hiphopscene te laten samenwerken met de jonge generatie hiphopacts, staan in elk geval stevig. Op deze manier maken bijvoorbeeld fans van Mac Miller kennis met Sean Price (indien ze ouder zijn dan 21, volgens de tracktitel) en leren Smif-N-Wessun fans van het eerste uur de sensatie uit New York, Flatbush Zombies, kennen. Voor de rest is Extended Play net als voorganger Population Control (2011) geen voltreffer, maar gewoon een meer dan degelijk producersalbum. Niet meer en niet minder.

 

Tracklist:

 

01 Reloaded (f. Pain In Da Ass, Action Bronson, Big Body Bes, Termanology & Tony Touch)
02 Bird’s Eye View (f. Raekwon, Joey Bada$$ & Black Thought)
03 East Coast (f. N.O.R.E. & Lil Fame)
04 21 & Over (f. Sean Price & Mac Miller)
05 The Spark (f. Action Bronson, Joey Bada$$ & Mike Posner)
06 Make Believe (f. Freddie Gibbs, Termanology & Ea$y Money)
07 Pinky Ring (f. Prodigy)
08 Funeral Season (f. Styles P, Bun B & Hit-Boy)
09 Bring Em Up Dead (f. Joell Ortiz)
10 Camouflage Dons (f. Smif-N-Wessun & Flatbush Zombies)
11 Big City of Dreams (f. Troy Ave, Push!, Meyhem Lauren & AG Da Coroner)
12 Gz, Pimps, Hustlers (f. Wais P & Slaine)
13 My Hoe (f. Blu, Evidence & Reks)
14 Love & War (f. Ea$y Money & Freeway)
15 100 Stacks (f. JFK & Strong Arm Steady)
16 Live From the Era (f. Pro Era) (co-prod. by Alchemist)
17 Game Break (f. Lecrae, Termanology & Posdnuos)
18 Home (f. Talib Kweli)

Geplaatst door bowie op 19 juni 2013