STA OP EN STEM: Je soundtrack voor bij de stembus!

Laat niet over je heen lopen en ga op 15, 16 of 17 maart naar die stembus. Onze playlist met twintig anthems vormt je soundtrack bij het rode potlood!

Op zijn nieuwste album Verzegeld legt Lijpe perfect uit wat de beste reden om vijf minuten van je dag vandaag te spenderen aan het binnenstappen van een stemhokje. Want we hebben inderdaad heel veel politici die niets dan hun eigenbelang dienen. Die niet voor hun mensen staan, maar voor multinationals.

Er zijn kakkineuze amateurfascistjes en dronken rondrijdende huizenmelkers die middenin een pandemie door het land toeren om te roepen dat Europa vooral ‘dominant blank’ moet blijven. Geblondeerde gekken die mensen willen doen geloven dat elke moslim een gevaar voor de samenleving is. En een premier die in de doofpot probeerde te stoppen hoe de belastingdienst onder zijn bewind duizenden gezinnen die het al niet breed hadden, compleet kapot maakte. Zonder dat ze ook maar iets verkeerd hadden gedaan.

“De staat die wil je naaien, elke standje geven
Je vindt het niet erg, om op de rand te leven
Fuck de hele Tweede Kamer, beetje macht gekregen
Stond je voor je mensen, was je op z’n minst ’n man gebleven
Maar jij loopt weer te klagen over Marokkanen
En alle echte problemen laten we achterwege”

 

—Lijpe (Michelin)

Dus denk je ‘fuck dat, ik wil die gasten niet aan het stuur hebben’, ga dan stemmen. Laat je niet monddood maken, en zorg dat er mensen in de Tweede Kamer komen die wél voor jou gaan staan. Zorg dat die Tweede Kamer meer gaat lijken op hoe onze samenleving er op straat uitziet, met mensen van alle kleuren, geloven, geaardheden, en een normale verdeling tussen mannen en vrouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @helemaal.wakker

En onthoud dat zelfs als de partij waarop jij gestemd hebt uiteindelijk niet in de regering komt, je stem niet verloren is gegaan. Juist dan is in de Tweede Kamer een gezonde oppositie nodig. Die toeslagenaffaire die we eerder al noemden, waarbij de belastingdienst gezinnen kapot maakte? Dat was allemaal helemaal niet bekend geworden als twee kamerleden (Renske Leijten van de SP en Pieter Omtzigt van het CDA) en twee journalisten (Pieter Klein van RTL Nieuws en Jan Kleinnijenhuis van Trouw) zich niet jarenlang in de kwestie vastgebeten hadden.

Je hoeft dus niet altijd met velen te zijn om verschil te kunnen maken, maar je moet er wel zijn. Zorg dus dat de mensen die jou vertegenwoordigen kunnen, daar zijn. Stem op hen, zodat zij jouw stem kunnen zijn in het hart van de macht. En weet je niet wie de mensen zijn die jouw ideeën zouden kunnen vertegenwoordigen? Dan zijn er deze sites die je in een paar minuten tijd een stemadvies op basis van jóuw mening kunnen geven.

Stemwijzer | Welke Partij Past Bij Mij? | Keezers Quest (stemadvies in de vorm van een retro game)

De onderstaande playlist hebben we voor je samengesteld als soundtrack bij het rode potlood. Sta op en stem!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 16 maart 2021