CHO x Noell3, Black Thought, Lijpe, CyHi en 16 andere tunes in deze update

Voordat de warme wind vanuit Spanje ons land bereikt, zorgen we alvast dat je je speakers moet koelen dankzij heat in twintigvoud. We zetten het beste uit Amerika, Nederland en de UK voor je op een rij, en lichten deze keer niet drie, maar gewoon de eerste vier tunes voor je uit. De rest moet je zoals altijd zelf ontdekken.

Black Thought & Danger Mouse – Because (ft. Joey Bada$$, Russ & Dylan Cartlidge)

Black Thought en Danger Mouse hebben de tweede single van hun aankomende gezamenlijke album Cheat Codes uitgebracht. Black Thought kaapt twee minuten om de barre omstandigheden waarin hij opgroeide uiteen te zetten, en laat daarna de microfoon aan Joey Bada$$ en Russ, die strubbelen met giftige huwelijken in de familie en de kant van het sterrendom die maar weinigen zien. Dat alles gebeurt over een donkere rap ’n blues-productie van Danger Mouse. Zoals onze oprichter zegt: “Cheat Codes album van het jaar. Ik ben vroeg, maar let maar op.”

CHO – Sleutels (ft. Noell3)

CHO bedankt zijn fans voor de massale support; zijn CHOSEN-plaat werd met lovende kritieken ontvangen en onlangs speelde hij – na een paar keer uitstellen – dan eindelijk zijn uitverkochte AFAS Live-show. Het bedankje komt in de vorm van THNX, een nieuwe EP waarop de track Sleutels een zeer persoonlijk verhaal biedt over een relatie die stukloopt terwijl CHO zijn verse aan het spitten is. Terwijl de band tussen hem en zijn geliefde (gespeeld door NVC-signing Noell3!) verwatert, beseft hij dat de liefde groter is dan alles: “Maar jij vergist in je in hoeveel we gemeen hebben / Zou je met me trouwen? Zeg me drie of zeg me twee letters / Deze shit is puur, maar alsnog doe je als steen met me.”

CyHi – Help Me God

CyHi, voorheen met de langere artiestennaam CyHi The Prynce, is het meest bekend door zijn werk voor het label G.O.O.D. Music van Kanye West. Maar met zijn solomuziek bewijst hij al geruime tijd het ook op eigen benen te kunnen. Op zijn nieuwe project EGOT the EP horen we continu dubbele en driedubbele lagen in zijn teksten, op zeer indrukwekkende beats. Op Help Me God smoket hij een beat vol zware drumpartijen, en verschillende gospel vocal chops. Het is dan ook een schande dat deze man meer tijd heeft gestoken in ghostwriting dan het maken van eigen solomuziek. Zo’n tune waardoor je weer even in zijn catalogus wilt duiken.

Lijpe – In De Goot

Als er iemand weinig woorden nodig heeft om je middenin de straten van Maarssen of Utrecht te zetten, is het Lijpe. Met een kille flow en zijn leven vóór rap perfect beschrijvend, is Lijpe aan het uitgroeien tot een legende in de Nederlandse hiphopscene. Hij is ook een soort enigma; hij flasht niet met dure spullen op social media, doet amper optredens of grote interviews en laat voornamelijk zijn muziek spreken. In De Goot is daar het perfecte voorbeeld van; Lijpe kijkt terug op hoe niemand een hand naar hem uitstak toen het succes nog niet in zicht was en spiegelt dat aan het heden. Nu wordt hem continu om een gunst gevraagd. Maar Lijpe zit comfortabel waar hij zit; hij wint buiten het zicht van de media, op een beat van Trobi.

Beluister alle twintig HIJS picks van deze week in onze Spotify-lijst hieronder. Abonneer en blijf altijd op de hoogte van onze smaak.

Geplaatst door bowie op 14 juni 2022