Een acid-experiment, raps over OG sneakers en de oude Tyler in onze playlist!

De zomer staat niet meer voor de deur maar heeft inmiddels de deur platgetrapt. De eerste hitteplannen worden gesmeed, de slaapkamer is zonder waaier al niet meer koel te krijgen en zwembad-tickets gaan als zoete broodjes. Ook onze Spotify-radar staat in de fik, door alle heat die er verschijnt in audiovorm. Natuurlijk zetten we de twintig hardste tunes weer op een rij voor je. En we lichten er drie van uit. Geniet van de zon, geniet van de tunes!

Little Simz dropt een geslaagd electro- en acid-experiment

Na het triomfantelijke Introvert en het verfijnde Woman, is Little Simz terug. De Engelse dropt de derde single van haar aankomende album Sometimes I Might Be Introvert, dat verschijnt in september. Daarmee maakt ze een stilistische 180 van het soulvolle en opbeurende Woman. Op Rollin’ Stone meandert haar kenmerkende, botte flow door electro-trapdrums, om op de helft te wisselen naar een robotachtige voordracht over acid. Jakwob en Inflo werkten samen voor de productie, die ronduit trippy te noemen is. Om dat kracht bij te zetten is er een flitsende lyric-video bij gemaakt. Laat dat album maar komen en tot in de Melkweg, Simz!

STIKSTOF komt met de derde single van hun aankomende album

Ambras klonk wild en vurig, Driedubbeldik mellow en melodisch. Met GRONDLEGGERS droppen de Brusselaars Jazz Brak, Zwangere Guy, Astrofisiks en Deejay Vega iets wat daar perfect tussenin valt. Op een donkere sample (die niet had misstaan in Queensbridge, midden jaren ’90) braggen de twee eerstgenoemden erop los. “Na de limoncello wordt hier alles gesloopt!”, besluit Jazz de openingsverse.

Dat gebeurt nadat hij al heeft opgeschept OG sneakers te dragen terwijl de rest rondloopt op retro’s. Er wordt ook teruggekeken op de tijd dat ze nog mixtapes maakten met de radio (Jazz) en Guy nog bij de bakker werkte. Brusselse grimmigheid tot de max, en voor de liefhebbers verschijnt ‘ie net als de twee vorige singles op 12”!

Tyler, The Creator kondigt nieuw album aan met LUMBERJACK

Stiekem hebben we een los thema gehangen aan de playlist van deze week; er zitten namelijk erg veel artiesten van de Westcoast in. De comeback-single van Vince Staples, een gastcouplet van WS Boogie, een bewerking van 50’s Wanksta door YG en Mozzy en een track van het nieuwe album van Larry June, bijvoorbeeld. Maar er is één in L.A. geboren en getogen mc die specifiek de aandacht grijpt.

Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat Odd Future in de bloei van hun carrière zat als groep. Sinds de vroegere Slim Shady hadden we niet zo’n controversiële mc gezien als frontman Tyler, The Creator. In de afgelopen jaren werd hij echter kalmer; hij worstelde openlijk met zijn seksualiteit en de instrumentaties werden weelderiger en hij schreef onuitwisbare pophooks.

De groei van Tyler als artiest verdrong bijna zijn rapvaardigheid. Paradoxaal genoeg raakte het rappen op de achtergrond naarmate zijn muziek beter werd. Het is altijd gissen waar hij naartoe gaat met een nieuw project, maar met LUMBERJACK lijken we een antwoord gekregen te hebben: terug naar zijn grimmige rapstijl. In íeder geval op de eerste tune, inclusief een Gravediggaz-sample en ad-libs van DJ Drama. Spits volgende week je oren, wan’t dan verschijnt CALL ME IF YOU GET LOST.

Stream alle 20 tunes uit de selectie van deze week hieronder. Abonneer op de playlist en je mist niets van onze favo’s!

Geplaatst door bowie op 18 juni 2021