Van Atlanta via Lummen naar Schiedam met onze Spotify-update

Hebben Your Old Droog en MF DOOM (!) weleens gemist toen ze samen een track uitbrachten? Nee. Zijn de mannen van SoulTrash zowel solo- als in groepsverband op een hele enge release-streak? Ja. Hebben we zin in het nieuwe Evidence-album na die ijzersterke single met Boldy James? Natuurlijk. Sommige tracks zijn te recenseren met weinig woorden. Toch lichten we ook deze week weer drie tracks uit onze Spotify-selectie uit in een eigen alinea. Buiten heet, maar door je koptelefoon ook. Stream die heat!

Migos – Avalanche

Zo’n beetje alles dat Migos uitbracht na hun album Culture, had niet het niveau van Culture. Hun sound – flow en woordkeuze inclusief – werd door de hele wereld genomen en verbreed. De in triolen opgedeelde uitspraak van de zinnen werd dankzij het trio uit Atlanta een geliefd en gehaat fenomeen. Ze maken zich op voor de release van hun nieuwe album Culture 3, en op single Avalanche zijn Quavo, Offset en vooral Takeoff (“She asked me to pay for her ass to get lift. I told her I’m better, I’ll get you a Lyft.”) in ouderwets in bloedvorm. Verwacht niet acht keer het woord ‘Avalanche’ als refrein. Sterker nog; een hook is niet te vinden. Dit is het driekoppige rapmonster dat Migos heet. En mocht je twijfelen waar die op een frisse manier gebruikte sample vandaan komt, luister dan goed naar de eerste bars. En het is geen Migos in optima forma als een van hun beste ad-libs ontbreekt: “MOMMA!”

Kid de Blits – 2022 FLOWS

Na avonturen bij onder meer Nouveau Riche en Top Notch, besloot Kid de Blits in 2020 om independent verder te gaan. Sindsdien brengt hij consistent tracks uit. Met 2022 FLOWS haalt hij zijn rijmschema’s uit de toekomst. De inspiratie ervoor kwam uit een 101Barz-sessie van The Opposites. “Daarin komt de zin ‘Eerst knikte je nee, maar nu klinkt je hoofd mee’ voorbij”, vertelt Kid over de single. “Ik ben op zoek gegaan naar nieuwe flows om fris uit de hoek te komen.” Het resultaat is een banger van de bovenste plank. Tussen de brag ’n boast-regels door is hij openhartig, maar tevreden dat hij dingen een plek heeft kunnen geven. “Ik heb issues en ze staan me beter dan ooit.”

Sam J’taime – Keys To The Villa (ft. DIKKE)

Dat de Vlaamse DIKKE en de mannen van kamp Hella Cash Gang goed samenwerken, hoorden we al op Calma, zijn collabo met Moeman. Dit keer heeft hij de handen ineengeslagen met Sam J’taime. Hun track Keys To The Villa is een back and forth-rapspektakel. Het feit dat ze elkaar soms om de zin en soms om de twee zinnen aflossen, benadrukt hoe goed de stemmen van de twee mc’s bij elkaar passen. De stevige drums denderen ondertussen voort, en eronderdoor klinkt een heerlijke g-funk synthesizer. Sam schetst de donkere dagen die hij beleefde, en DIKKE komt anno 2021 voor de crown. Het is maar goed dat hij die met Sam wil delen. Hopelijk laten deze boys nog vaker hun pen samen bloeden.

Deze drie klappers en de andere 17 tunes van het moment check je in de playlist! Abonneer erop en mis niets van onze favo’s!

Geplaatst door bowie op 10 juni 2021