SPOKEN Awards: een wedstrijd met alleen maar winnaars

Aanstaande zondag worden voor de vierde keer de SPOKEN AWARDS uitgereikt. Na voorrondes in Breda, Amsterdam, Leeuwarden en Rotterdam strijden tien finalisten in het Oude Luxor Theater om awards in de categorieën spoken word, storytelling, poetry, lyrical en performance. De avond wordt gehost door – wie anders – MC JR en er is een gastoptreden van Naaz. Met twee van de finalisten blikken we vooruit.

In aanloop naar de finaleshow trok de SPOKEN-karavaan het land in: in Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden en Breda vonden voorrondes plaats. Spoken word-artiest Houda Noussi, zelf woonachtig in Den Haag, meldde zich aan in Breda. “Ik wilde een keer niet voor Rotterdam of Amsterdam kiezen, maar voor een plaats waar ik nog niet had gestaan. Ik wilde nieuwe gezichten zien, nieuwe mensen ontmoeten.” De diversiteit van de deelnemers bleef haar bij: “Iedereen heeft echt een eigen ritme. Zelf ben ik best expressief, de ander staat er rustig bij. Maar ik vond iedereen supersterk. En er heerste een sfeer waarin iedereen elkaar aanmoedigde.”

Dat betekent overigens niet dat Houda geen zenuwen kende: “Ik had sinds 2019 niet op het podium gestaan. Covid, maar ook de geboorte van mijn zoontje kwam ertussen. Gewoon, life. Ik was dus wat nerveus om weer op te treden. Kon ik het nog wel? Maar ik besloot er niet aan toe te geven.” Het wachtende oordeel van de jury heeft haar in ieder geval niet in de weg gezeten: “Je weet niet wat de jury raakt. Je gaat uit van je eigen tekst en je eigen gevoel.”

Bijdragen

Het telefoontje met de boodschap dat ze door is naar de finale, kreeg Houda terwijl ze in een volle trein zat. “Ik heb mijn vreugde even moeten uitstellen”, lacht ze. Toch is de prijs voor Houda niet het belangrijkste aspect: “Ik hoop dat er meer deuren open gaan en dat ik op veel podia mijn teksten kan delen. Teksten die mensen raken, maar ook aan het denken zetten. Die prijs is een mooi stukje erkenning dat je tekst aankomt en dat je relatable bent, maar het gaat mij om de boodschap. Niet om winnen, maar dat iemand achteraf denkt: ‘zo had ik het nog niet bekeken.’ Ik wil bijdragen aan de samenleving, want sommige mensen raken ondergesneeuwd. Zo heb ik het over in je kracht staan als moeder van een meisje van vijf met het down-syndroom. Ik houd niet van de term ‘disabled’. Liever zeg ik: ‘differently abled’. Want wie is er beperkt? Degene die wat minder filter heeft en aardig is tegen iedereen, of wij met onze filters, die de hele dag oordelen? Ik wil vrouwen empoweren en kinderen een veilige omgeving bieden. Inclusie op heel veel verschillende levels. Door me in spoken word te uiten klinkt het net wat mooier.”

Podium

Ook Mees van Rijswijk gaat uit van hun eigen kracht, al voelt hij wel een lichte druk. “Het is een award met aanzien, mensen die komen kijken hebben hart voor spoken word en woordkunst. Ik hoop dat ik mezelf aan hen kan laten zien, ik kom ze in Leeuwarden niet zo snel tegen.” De award zelf is dan ook voor Mees niet het belangrijkste: “Het is gewoon een mooi platform.” Mees sprak er met oud-winnaar Marrit Jellema over: “Zij heeft er veel aan gehad qua bekendheid, je naam gaat wat rond in de spoken word-wereld. Het kan helpen in hoe andere mensen je zien, maar ook hoe je jezelf ziet.Het is een grote stap van of je gewoon maar wat aanklungelt, of ineens winnaar bent van een SPOKEN award.”

Relativerend: “Al is het niet zozeer dat ik daar zelf bevestiging uit haal. Ik was toch wel doorgegaan want ik word hier gelukkig van. Ik ben dit jaar afgestudeerd aan de Minerva Academie voor Popcultuur met De Wachtkamer, een voorstelling over wachtlijsten in de genderzorg. Die heb ik op een paar plekken gespeeld, het gaat goed qua optredens. Maar het is vet dat ze me nu dit podium geven. Daar moet je het van hebben in de culturele sector, mensen die je een podium geven en wat meer publiek gunnen. Ik kijk ernaar uit om op te treden in het Oude Luxor. Ik had er lang voor moeten werken om daar met mijn eigen voorstelling te staan.”

Vertrouwen

In de categorie ‘storytelling’ neemt Mees het op tegen stadsgenoot Sannemaj Betten, wat betekent dat de award sowieso naar Leeuwarden gaat: “Je moet altijd naar de Randstad toe. Op dit platform komt iedereen samen, ook mensen uit Brabant. Het verbindt en laat zien dat de plek waar je vandaan komt niet uitmaakt. Wellicht wel in de stijl, maar het maakt je geen betere artiest als je uit een stad komt waar meer spoken word is dan in Leeuwarden of Breda. Het doet dus wel iets in hoe artiesten uit Leeuwarden zich serieus genomen voelen. We hebben nu het event Hoge Woorden in Leeuwarden; dat Marrit een SPOKEN award heeft gewonnen, helpt om daarvoor het vertrouwen te krijgen. Mensen zien dat we iets bereiken in de rest van het land, dat doet veel voor een stad.”

Naast Houda, Mees en Sannemaj zijn Myrthe Nauta, Leonie de Waal, Serayo Semedo, Luc Howie Duzzith, Meneer Hadj, Evander en Charissa Talks zondag in actie te zien. De jury bestaat deze editie uit Dean Bowen, Samira Saleh, Moze Naèl en Aisa Winter; zij benoemen een winnaar per categorie. De vijf winnaars van de categorie-awards staat een landelijke theatertour te wachten, in samenwerking met George Visser Theaterproducties. Een mooi vervolg op de afgelopen tour waarin Guus van der Steen, Marrit Jellema, Gilles Renard, De 1’3 en Zaïre Krieger onder leiding van Tjon Rockon hun krachten bundelden. ‘Meer dan de som der delen’, schreef het NRC over die show. En ik durf te voorspellen dat dat ook dit keer het geval zal zijn: meer dan het louter op een voetstuk zetten van de winnaars, dienen de SPOKEN Awards als platform waar die krachten elkaar ontmoeten. Het lijkt dan ook wederom een wedstrijd met enkel winnaars te worden.

Alle info over de SPOKEN Awards

Geplaatst door bowie op 15 september 2023