SoulTrash dropt ‘Better Days’: “Wij bepalen zelf de waarde van onze muziek”

De Amsterdamse hiphopgroep SoulTrash beloofde begin dit jaar al in een interview met onze collega’s van That’s What She Said dat het hun jaar zou worden. De EP New Energie die ze toen uitbrachten, was nog maar het topje van de ijsberg die 2020 volgens hen symboliseerde. “Meer nummers, meer video’s en meer shows!” Van de shows kwam door corona natuurlijk weinig, maar die andere beloftes lossen ze nu in met het nieuwe project Better Days. Daarmee willen ze de waarde van hun muziek weer zelf bepalen: “Het moet weer normaal zijn om voor muziek te betalen!”

De members van SoulTrash leveren allemaal een eigen bijdrage aan de scene. Afzonderlijk en samen. De een doet DJ-werk, de ander treedt op met een live-band, ze hosten en geven workshops. “Daar zit de ontwikkeling in! Door middel van individuele projecten en samenwerkingen met andere artiesten groeien we. Die groei brengen we terug in het SoulTrash-collectief. We hoeven gelukkig niet te kiezen. Binnen het collectief hebben we ook die artistieke vrijheid. We bewegen hoe we willen, met de naam SoulTrash altijd als fundering.”

“Fans kunnen nu deel uitmaken van SoulTrash, ze komen dichterbij dan ooit.”

Aan het woord is MC Lost, al jarenlang onderdeel van de groep. Hij is hyped over de release. “Het is de eerste keer dat we werken met producers van buitenaf en dat is goed bevallen. Daarnaast is het ook tijd dat we weer de waarde van onze muziek zelf gaan bepalen. Dat is de reden dat het project de eerste twee weken exclusief verkrijgbaar is via Bandcamp.” Dat platform is in het tumultueuze jaar dat corona heeft opgeleverd sowieso coulant geweest wat de geldstromen voor artiesten betreft. “Fans kunnen nu deel uitmaken van SoulTrash, ze komen dichterbij dan ooit. En het moet weer normaal zijn om voor muziek te betalen in plaats van dat we alles gratis aanbieden.”

De waarde van hun muziek is volgens Lost niet uit te drukken in woorden. Better Days is een project dat volgens hem “volwassener en serieuzer klinkt dan alles dat we tot nu toe uitbrachten. Je hoort echt die groei.” SoulTrash is selfmade, en de mindstate is veranderd. In de titeltrack leggen de mannen dan ook uit dat ze niet meer op zoek zijn naar een co-sign en dat ze zichzelf hebben geholpen. In het daaropvolgende PLANE stellen ze ook daarvoor niemand anders nodig te hebben: “Buckle up, stap in […] Kom niet in m’n space!”, klinkt in de hook. “Dat concept trekken we ook door in de cover. We besturen die auto helemaal zelf en bepalen zelf onze richting. Het voelt goed om die onafhankelijkheid te hebben.”

De titel Better Days is belangrijk in dat proces: “Het kan niet altijd goed gaan, maar we willen naar een balans waarin er meer goede dagen zijn dan slechte. We willen het goede in onszelf en anderen naar boven halen. Nu, maanden nadat we het voor het eerst over die titel hadden, zijn niet alleen die woorden uitgekomen, maar hebben we ook die energie de wereld ingeslingerd. En wat je geeft komt ook weer terug.”

De nieuwe plaat Better Days is te beluisteren via Bandcamp, maar beter nog: ook te koop! Voor € 10,- (en alles dat je méér kunt missen) steun je deze Amsterdamse rapclick optimaal!

Geplaatst door bowie op 28 september 2020