Souls Of Mischief – There Is Only Now

De plaat is gebaseerd op het waargebeurde incident in 1994, waarbij de leden van Souls of Mischief werden beschoten door een onbekende man. Gelukkig hebben A-Plus, Opio, Phesto en Tajai deze aanslag overleefd om nu een muzikale adaptatie ervan te maken en deze te gieten in een ‘wat nou als’-vorm. Het had natuurlijk anders kunnen aflopen met de heren uit Oakland, California en There Is Only Now biedt een alternatief verloop.

 

K-NOW Intro laat Ali Shaheed horen als host voor de lokale radio van Oakland. Als een soort alwetende verteller voorspelt hij dat alles kan gebeuren wanneer donkere wolken zich verzamelen en hij raadt zijn luisteraars aan om binnenshuis te blijven. Een advies dat de leden van SoM niet ter harte zullen nemen. In Time Stopped vertelt rapper Opio namelijk tegen beter weten in: Alone in the crowd just puffing on loud. Evil eye up in the sky, see the ominous clouds. Rain coming, my play cousin Domino’s down the block. I say ’what’s up dawg’ we both give a pound. Deze gezellige ontmoeting met Domino, de inhouse producer van Hieroglyphics, is echter van korte duur: They rolled past, they backed up. They jumped out the black truck. The black man and black gat. We froze up and that fast my life flashed before me, time stopped.

 

Het is duidelijk te horen dat we met een filmcomponist te maken hebben. Younge brengt het verhaal tot leven met live ingespeelde instrumenten en deze creëren de juiste, dreigende sfeer. Ook weet hij in tracks als Time Stopped de plotwendingen kracht bij te zetten door middel van drumbreaks en meelevende vocalen. De volgende track Womack’s Lament biedt de perfecte ondergrond voor de beschreven confrontatie. Younge’s minimalistische insteek werkt in dienst van de raps en de spanning in het verhaal wordt in Womack’s Lament vertaald naar onheilspellende noten uit een Fender Rhodes piano en orgelgeluiden die bedoeld zijn om de adem te laten stokken.

 

Na een nieuwsbericht van Ali Shaheed, waarin hij zijn luisteraars waarschuwt voor schietgrage gekken in een zwart busje, schakelen we tijdens Womack’s Lament over naar de plek waar het allemaal plaatsvindt. De ontmoeting wordt namelijk bruut verstoord door de jaloerse, verbitterde antagonist Womack, die op bezielde wijze wordt gespeeld door Busta Rhymes. Vanuit zijn perspectief horen we hoe hij elke ‘Soul’ onder vuur neemt. Hiervoor gebruikt hij enkele levendige beschrijvingen en een leuke referentie naar zijn eigen repertoire: Black ratchet, black mask, while I’m in the black van. Jumped out of the black van. Ran upon them ready to give him the backhand. Ayo who that nigga? Domino! Sorry nigga, he gotta go. As I come back!

 

Na Panic Struck, waarin blijkt dat Tajai ontvoerd is, volgt er een aantal inhoudelijke uitstapjes die bedoeld zijn om het verhaal vol te stoppen met nog meer intriges. Hierdoor wordt het verhaal onnodig gecompliceerd. Bijrollen zijn er voor onder meer Snoop Dogg, die in There Is Only Now een nieuwe dimensie aan het verhaal probeert te geven met wat achtergrondinformatie over iets wat lijkt op een driehoeksverhouding: They on him, they want him. The homie Stoney. In love with his girl and so is his big homie. Rapper Scarub zaait in Stone Cold meer verwarring wanneer hij aan zichzelf refereert als the leader of the new school, omdat het niet helemaal duidelijk wordt aan wiens kant hij staat. Wat wel helder is, is dat de overgebleven Souls of Mischief op zoek gaan naar Tajai en op wraak zinnen, terwijl radiohost Ali Shaheed zijn deel doet door verslag te brengen aan de rest van Oakland.

 

Door Adrian Younge’s gebruik van de fluit en de sitar lijkt het soms alsof we in een Kung Fu film zitten die zich afspeelt in het Wilde Westen, en dit komt de spanning ten goede. De rode draad van het verhaal is, dankzij de interludes van Ali Shaheed redelijk te volgen. De rappers van SoM echter hadden op sommige momenten explicieter moeten zeggen wat er precies met wie gebeurt en waarom. Abstracte vertellingen werken niet goed wanneer het publiek zelf de visuele ondersteuning erbij moet bedenken, hoe strak de raps ook klinken. Het verhaal verliest daarom zijn kracht en dit kan ervoor zorgen dat de aandacht verslapt. Pure nieuwsgierigheid, en het feit dat de producties wel dik in orde zijn, maken dat There Is Only Now toch de moeite waard is.

 

Tracklist:

 

01. K-Now Intro (ft. Ali Shaheed Muhammed)

02. Time Stopped

03. Womack’s Lament (ft. Busta Rhymes)

04. Panic Struck

05. K-Now Interlude 1 (ft. Ali Shaheed Muhammed)

06. Another Part Of You (ft. William Hart)

07. All You Got Is Your Word

08. There Is Only Now (ft. Snoop Dogg)

09. Meeting Of The Minds

10. K-Now Interlude 2 (ft. Ali Shaheed Muhammed)

11. Miriam Got A Mickey

12. Stone Cold (ft. Scarub)

13. The Synopsis (ft. Ali Shaheed Muhammed)

14. Ghetto Superhero

15. K-Now Reprise (ft. Ali Shaheed Muhammed)

16. Narrow Escape

17. Finally Back

18. The Last Act

19. K-Now Outro (ft. Ali Shaheed Muhammed)

 

Geplaatst door bowie op 4 september 2014