Snoop Dogg en DMX blaften elkaar respectvol toe in de ‘battle of the dogs’

Vannacht vond de ‘battle of the dogs’ plaats, toen Snoop Dogg en DMX zich meldden in een Californische studio voor VERZUZ. Het platform, in het leven geroepen door Swizz Beatz en Timbaland om een online battle op uit te vechten. Dit keer geen splitscreen op de Instagram Live van beide partijen, maar een onderlinge ontmoeting in de studio. Een vriendschappelijk gevecht tussen twee doorgewinterde mc’s.

Op papier leek het een ‘white wash’ te worden. Snoop zou met een carrière met een lengte van bijna dertig jaar de vijf piekjaren van DMX totaal kunnen vermorzelen. Maar tijdens de ruim twee uur waarin de video op het kanaal van VERZUZ te zien is, laat zijn collega uit Yonkers toch echt horen wel degelijk over een aantal hiphopklassiekers te beschikken. Echte east coast/west coast-beef wordt het niet, want het wederzijdse respect kon haast niet groter. Beiden zitten ze op een stoel richting de camera, met een drankje voor zich. En als ze even niet aan de beurt zijn om een track te performen, back-uppen ze elkaar of, headnodden ze of doen ze een dansje.

Meer dan een half miljoen fans vulden tijdens de piek de virtuele arena waarin Snoop en DMX als bevriende gladiatoren de strijd met elkaar aangingen. Na een gebed van DMX waarvoor Snoop zelfs even zijn blunt uit zijn mond haalde, kon het spektakel beginnen. Wat bleek; in plaats van de nummers gewoon op te zetten (zoals tijdens eerdere battles), rappen ze live. Soms lopen de vocalen mee, maar zeker Snoop heeft ook wat instrumentals uit zijn live-show geregeld. Die worden opgezet en weggedraaid door DJ Battlecat, terwijl DMX uiteraard Swizz Beatz goed als ruggengraat gebruiken kon.

Snoop Dogg leunde vooral op zijn betere 90’s-klassiekers. DMX dacht met de introtrack van It’s Dark And Hell Is Hot weg te komen als openingssalvo. Snoop wilde niet warmdraaien maar overrompelen en gooide meteen Deep Cover erin. Ook de tweede ronde, waarin beiden hun What’s My Name-joints gooiden, ging stiekem met groot gemak naar Tha Doggfather. In ronde 3 geeft DMX zelfs toe dat Get At Me, Dog, de track die hij met Jadakiss maakte, zijn titel dankt aan een uitspraak van zijn tegenstander. Het was nota bene Snoop zelf die tijdens een bezoek aan New York hem uitnodigde voor een collabo met die woorden. Tja, dan is de hattrick voor Uncle Snoop natuurlijk snel een feit.

De ommekeer komt als DMX besluit zijn Swizz Beatz-catalogus maar eens aan te zwengelen. Money Cash Hoes (met JAY-Z) komt voorbij, terwijl DMX zijn eigen vocalen driftig mee staat te rappen. Ook X Gonna Give It To Ya en Get In On The Floor kunnen rekenen op enthousiasme van zijn tegenstander, die een veel relaxtere voordracht heeft en de kijkers regelmatig vermaakt met zijn cripwalk. Hij heeft groot gelijk, want de battle is een feest der herkenning. Het is een kwestie van smaak, maar het blijkt lastig om in het laatste kwart van de battle per ronde een winnaar aan te wijzen. Kiezen tussen Ruff Ryders Anthem en Nuthin’ But A G-Thang? Dat laten we aan anderen over. De featurings die ze bij anderen hebben gedaan matchen ook aardig; Snoop op de P.I.M.P.-remix van 50 Cent, of DMX die zijn ding doet op Money, Power & Respect van The LOX?

De battle wordt besloten met een freestyle-sessie, maar niet voordat de toegestane twintig rondes nog even wordt overschreden. Snoop komt erachter dat hij The Next Episode niet heeft gerapt, terwijl DMX ook een certified banger was vergeten af te laten spelen. Dus stelt hij aan einde nog de belangrijke vraag; Where Da Hood At? Zo blijft een aantal van de grootste hits uit hun discografieën achterwege (waar was Still D.R.E.?) en vooral Snoop Dogg had een wijdere range uit zijn catalogus kunnen kiezen voor zijn trackselectie. Het siert hem dat hij dat niet deed, want hadden we zin om onder meer Akon en Katy Perry de hooks te horen blèren? Precies.

Het feit dat de mannen er zoveel plezier in hadden, veel respect hadden voor elkaars catalogus, een aantal niet obvious picks (Slippin’ aan de oostkant, I Luv It aan de westzijde) uit de hoge hoed toverden én samen in de studio zaten zorgden voor de meest vermakelijke VERZUZ tot nu toe. Als we het op de freestyles aan het einde moeten laten aankomen, blijkt Snoop Dogg nog altijd even gretig als begin jaren negentig. Samen zorgen de honden voor een stukje blaffende hiphophistorie.

Bekijk ‘m hieronder terug.

 

View this post on Instagram

 

Watch the DMX and Snoop Dogg celebration #Verzuz

A post shared by Verzuz (@verzuztv) on

Geplaatst door bowie op 23 juli 2020