Skin Deep: Skiggy Rapz

Een nieuwe editie van Skin Deep, dit keer is Skiggy Rapz aan de beurt om zijn inkt toe te lichten. Natuurlijk met mooi beeld, dit keer door DitIsGers.

Skiggy Rapz-5

“Het is ongeveer vier jaar geleden dat ik mijn eerste tatoeage heb laten zetten. Daarvoor heb ik jarenlang met het idee in m’n hoofd gezeten dat ik een tatoeage wilde. Ik wist alleen niet wat. Wat voor stijl? Wat voor betekenis? Hoe groot? Waar op m’n lichaam?

Ik kwam er eigenlijk niet uit en heb het idee destijds maar een beetje laten varen. Totdat ik wat foto’s tegenkwam van mensen die in een ietwat moderne, maar toch traditionele Japanse stijl getatoeëerd waren. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde en ik wist dat het mijn hele linkerarm moest zijn. Ik heb er toen een hele tijd over gedaan om te beslissen wie het moest gaan doen. Uiteindelijk kwam ik uit bij Darko Groenhagen van Darko’s Oneness.

Skiggy Rapz-4

Ik had het geluk dat hij net een nieuw half jaar in ging plannen, dus ik kon al na twee weken langskomen om kennis te maken, een schets te maken en te bespreken wat we precies gingen doen. Toen hij vroeg waar ik de tattoo wou hebben en hoe groot ie moest zijn, zei ik: ‘Mijn hele linkerarm’, waarop hij reageerde met: ‘Kijk, dat vind ik vet.’

Skiggy Rapz-2

Ik heb er toen voor gekozen om vooral voor esthetiek te gaan. De bloemen, de Koi karper, het water en de golven zijn vrij traditionele images in de Japanse tattoo-stijl. Het kleurgebruik niet zozeer, daar is het te fel voor en daardoor is het wat moderner.

Skiggy Rapz-7

De pelikaan die aan de binnenkant van mijn arm zit, is ook niet traditioneel. Dat is eigenlijk het enige beeld dat een persoonlijke betekenis voor me heeft; ik maak namelijk al heel mijn leven muziek met een hele goede vriend van mij genaamd Tienus en heb in de loop der jaren een muziekproductiebedrijf met hem opgericht genaamd Pelican Productions. Dit kwam omdat we jarenlang in hetzelfde huis hebben gewoon op de Pelikaanstraat in Utrecht. Pretty simple. De pelikaan staat dus voor vriendschap en muziek, twee erg belangrijke zaken in mijn leven.

Skiggy Rapz-3

De tattoo is in totaal in iets van 25 uur gezet. Een kleine lijdensweg. Die weg is wel een essentieel onderdeel in mijn ogen. Zonder de pijn voelt het niet als een reis, een overwinning, een toevoeging. Iets wat je niet zomaar krijgt, maar iets voor over moet hebben. Net als het feit dat het er voor altijd op zit. Het bewijst voor mezelf dat ik keuzes kan maken, dedicated ben.

Skiggy Rapz-6

Mijn tweede tattoo heb ik een jaar later laten zetten. Er was geen twijfel over mogelijk dat ook deze door Darko gezet zou worden. Ik wist niet helemaal precies wat ik wou, ik wist wel dat mijn hele rug vol getatoeëerd moest worden. Toen ik bij Darko kwam om te bespreken wat ik precies wou laten zetten, kwam ik met allemaal voorbeelden aan van elementen die erin verwerkt moesten worden. Darko was het er niet mee eens en zei dat je rug je mooiste canvas is. Daar moest een groot en sprekend stuk op.

Skiggy Rapz-1

Na een meeting van twee uur kwamen we er niet uit en besloten we dat ik er nog maar eens goed over na moest denken wat ik nou precies wilde. Ik stond op het punt om weg te gaan, toen ik me herinnerde dat ik nog een foto in mijn telefoon had staan van een tekening van een vrouw met een soort van manen. Ik weet niet zo goed waarom, maar ik zei tegen Darko dat ik hem toch even die foto moest laten zien. Darko bekeek de foto en was meteen enthousiast, hier kon hij mee werken. Hij heeft uiteindelijk een vrouwelijke sunface gemaakt in een Japanse stijl om de tattoo te matchen met wat er al op mijn arm stond. Ook heeft hij ze zo aan elkaar weten te tatoeëren dat het nu één tattoo lijkt. Bij deze tattoo heeft het in totaal ongeveer 30 uur geduurd voordat ze erop stond. In je rug zitten nog meer spieren, zenuwen en botten dan in je armen, dus deze lijdensweg was nog iets heftiger. Al met al een goede les in bewust ontspannen.”

Geplaatst door Noah Godefroy op 6 april 2015