Skin Deep: Manu

Een nieuwe aflevering van Skin Deep waarbij de tats van mensen uit de hiphopscene centraal staan. Deze keer Manu aan het woord over zijn tats en daar horen natuurlijk ook mooie plaatjes bij.

Rechter bovenarm: Logo Neo (ontworpen door Dennis L’ami ). Dit is het logo van mijn enige broer en toont het getal 13 vermomd in een cirkel en tegelijkertijd de letters N-E-O. Neo introduceerde me in de hiphopcultuur. Hij is mijn broer, vriend, homie, back-up, producer, steun, en een buitengewoon getalenteerd schrijver waar ik naar op keek als kleine jongen, maar nog steeds doe, elke keer als ik nieuw werk van hem hoor.

Linker bovenarm: Logo van mezelf: Manu (ontworpen door mezelf en Dennis L’ami). Logo is een handafdruk (Manu betekent ‘hand’) en er bevind zich een oog in. De hand is zo gepositioneerd dat het een gift-pose inneemt, samen met het oog zou je dus kunnen zeggen dat het een ‘Gift van zicht’ symboliseert. Het oog traant bloed en staat hiermee direct in verband met de Europese geschiedenis en erfenis van slavernij en kolonialisme, één van de onderliggende pilaren van onze excessieve welvaart van vandaag de dag. Samen staan de logo’s natuurlijk voor “Neo en Manu”

Linker borst: I Ching; Hexagram nr. 61, het teken heet Chung Fu en betekent vrij vertaald ‘Innerlijke Waarheid’, als de wind die over de oppervlakte van het water waait en daarmee een zichtbaar effect creëert, terwijl de wind op zichzelf niet zichtbaar is. I Ching is in het kort een leer die als uitgangspunt heeft dat alles voor eeuwig en ten alle tijden in beweging is. Het boek der veranderingen beschrijft de dynamische balans tussen antagonisten en de acceptatie van onvermurwbare verandering. De beschreven bewegingen uit het boek der veranderingen zijn opgedeeld in acht basistrigrammen; aarde, berg, water, wind, donder, vuur, rivier en hemel. De combinaties van deze trigrammen maken in totaal 64 hexagrammen, waarvan ik er dus twee op mijn borst heb. Je zou (ondanks dat het enigszins plat is) kunnen zeggen dat het teken op m’n linkerborst een beweging naar binnen is en het teken op m’n rechterborst een beweging naar buiten toe.

Rechter borst: I Ching; Hexagram nr. 49, het teken heet Ko en betekent vrij vertaald ‘Revolutie’, letterlijk vertaald staat het voor de huid van een dier, dat gaandeweg de seizoenen een verandering ondergaat. Er ligt een bepaald idealisme achter dit teken voor mij en dat is een verandering in overheidsstructuur, een revolutie in het apparaat dat Nederland en in grotere lijnen de wereld regeert. Het is tijd om oude en voornamelijk beperkte conditioneringen en zienswijzen los te laten. Ik zet alles in die strijd om dat voor elkaar te krijgen, allereerst bij mezelf en daarnaast eventueel als inspiratie voor anderen. Samen staan de logo’s voor revolutie, die enkel en alleen zal plaatsvinden door innerlijke waarheid!

Links onder: Het getal ‘7’ (eigen ontwerp). Ons huidige getallenstelsel is via een lange weg oorspronkelijk afkomstig uit het oude Egypte. In het oude Egypte symboliseerde het getal ‘7’ de man. En zo dus Adam, Abraham, Mozes, Yimhotep, Galileo Galilei, mijn overgrootvader, mijn opa, mijn vader en mijzelf.

Rechts onder: Het getal ‘6’ (eigen onwerp). Dit symboliseert de vrouw, van Eva, tot Maria, van Jeanne d’Arc tot mijn moeder, van Aaliyah tot mijn vriendin.
De eenvoudige omtelsom van 6 en 7 leert ons het priemgetal ‘13’, een getal dat vaak verward wordt met ongeluk, maar in wezen een getal is dat staat voor een nieuw leven, een volbrenging van een cyclus. Het getal is daarnaast veelvoorkomend in de astrologie (de maan maakt 13 cylcussen om de aarde in één jaar) en de hermetica (Jezus en zijn 12 descipelen).

Ik vind het belangrijk dat mijn tattoos met elkaar communiceren. Ze vormen een verhaal dat nog lang niet klaar is. Ik wil Dingo bedanken voor de kunst en gastvrijheid. Mooi om te zien hoe gasten uit Gouda hun droom leven. Als je een tattoo van hem wil, maak dan een afspraak: 0626742465! Hij zit in Gouda met z’n store aan de Blauwstraat 2 (2801 HE).

Geplaatst door bowie op 21 oktober 2008