Since 96 motiveert artiesten op een ander level: “Het was tijd voor een eigen EP”

D’angelo en Juic6 vormen samen een producerduo genaamd Since 96. Eerder maakten zij beats voor grote namen zoals Josylvio, CHO en Tabitha. Onlangs dropten ze hun eigen EP genaamd Libra. Een tape waarmee de heren hun sound hoorbaar willen maken en de eerste stap zetten richting meer soloprojecten.

“We hebben altijd voor andere artiesten geproduceerd. Onze eigen sound werd daarom nooit echt goed naar buiten gebracht. We deden telkens één track hier en één track daar. Daarom willen we op deze EP ons geluid écht duidelijk introduceren. Het werd tijd dat we zelf een EP gingen maken.” Om hun eigen stijl goed neer te zetten, kozen de jongens uit Almere er bewust voor samen te werken met artiesten waar ze een al een goede klik mee hadden. “Artiesten die nog niet écht bekend zijn maar wel precies onze sound begrepen. Die namen staan op de Libra EP; T. Dutty, Nate, Locks Vegas, Mael en Kid Tha 6. Dat zijn artiesten waar wij heel goed mee kunnen werken.”

Naast het muzikale partnerschap op de EP delen zij ook een vriendschap. D’angelo en Juic6 gaan naar eigen zeggen ‘way back’ met een aantal van hen: “We hebben nu heel veel tracks gemaakt met Nate. Hij brengt binnenkort zelf een tape uit die wij grotendeels hebben geproducet. Ook de tapes van T. Dutty, Locks Vegas en Kid Tha 6 komen binnenkort uit. Het lijkt bijna een soort clique te worden man. We hadden laatst een verjaardag en we waren allemaal samen, we zijn echt broertjes gewoon. Het voelt als één grote familie.”

Een kijkje in de studio

De band tussen D’angelo en Juic6 is er ook eentje die al lang bestaat. Het muzikale duo dat ze wisten te vormen hebben zij echter aan toeval te danken: “We kennen elkaar al sinds de middelbare school, dat is inmiddels twaalf jaar geleden. Toen we allebei geslaagd waren, hebben we elkaar heel lang niet gezien. Het rare is dat ik een paar jaar na de middelbare school rustig mijn huis uit liep om een vuilniszak weg te gooien en toen stond Juic6 daar opeens. We begonnen te praten en hij zei dat hij beats aan het maken was. Ik had zelf een kleine ruimte waar ik ook net een beetje begon met producen dus ik heb hem toen uitgenodigd om eens langs te komen. Sinds die dag zijn we bijna elke dag samen muziek aan het maken. In het begin was ik nog niet zo goed, Juic6 had al meer ervaring en heeft me heel veel geleerd. Hij heeft me heel veel basiskennis gegeven en samen met hem heb ik mijn sound weten te ontwikkelen. Tóch is ons geluid vrij tegengesteld geworden: Juic6 focust zich op een diepere duistere sound, terwijl ik meestal meer voor een blije of love-achtige beat ga.”

Juic6 neemt het over: “Ik heb D’angelo veel geleerd maar hij had de juiste mind-state waardoor hij zichzelf heel knap wist te ontwikkelen. Hij is de afgelopen jaren lijp gevorderd en ik ben zijn leraar allang niet meer. We zijn sowieso op hetzelfde level nu.” D’angelo: “We werken bijna altijd samen. Ik ga bijvoorbeeld achter de keys zitten terwijl Juic6 daar vervolgens de drums onder zet. We maken ook complete beats in ons eentje, natuurlijk. Maar als we samen in de studio zitten verdelen we dat werk gewoon. We vullen elkaar goed aan op die manier.”

Solo sinds ’96

De klik die D’angelo en Juic6 met elkaar delen valt ook op wanneer je met hen samen zit. Op het moment van interviewen zitten de twee in de studio, een plek waar ze eigenlijk iedere dag te vinden zijn. Ze respecteren elkaar en zetten liever de ander in de spotlight dan zichzelf. D’angelo is meestal aan het woord totdat Juic6 op de achtergrond roept: “Ik ben dan misschien wel bezig met een solocarrière maar als je niet oppast komt D’angelo de game ook nog eens kapot maken!”

“Sommige artiesten komen opeens in een vibe waarin ze nog nooit zijn geweest.”

“De tape van Juic6 gaat heel snel uitkomen dus hou je ogen daarvoor open”, legt zijn kameraad uit. “Binnen Since 96 scheiden we dat een beetje, wij blijven gewoon een producerduo en Juic6 maakt daarnaast zijn eigen solo-tapes.” D’angelo heeft ook zelf ambities als rapper, al zijn daar nog geen concrete plannen aan verbonden: “Ik maak veel tracks en ik schrijf veel. Ik ben wel heel kritisch op mezelf en ik ben erg perfectionistisch. Voordat ik iets ga uitbrengen moet ik er wel écht 100% achter staan. Dat moment kan wel komen, ik weet gewoon nog niet wanneer.”

Clipshooter en vriend Gylien van der Kust heeft wel een idee wat hun studiosessies zo vruchtbaar maakt: “Wat mij opvalt wanneer Juic6 en D’angelo samen in de studio zijn is dat de sound van bepaalde artiesten gewoon anders wordt. De rappers hebben hun eigen stijl maar wanneer ze met Since 96 zijn, hangt er een unieke energie in de ruimte waardoor iedereen op één lijn zit. Sommige artiesten komen opeens in een vibe waarin ze nog nooit zijn geweest. Dat vind ik tof aan Since 96, ze kunnen artiesten gewoon motiveren op een heel ander level.”

Stream Libra hieronder.

Geplaatst door bowie op 5 november 2020