Shit happens: de timetable van Appelsap levert ons keuzestress op

Wat ooit begon als een gratis toegankelijk hiphopfeestje is uitgegroeid tot een van ’s lands meest vooruitstrevende en vooruitdenkende festivals. We vermijden het woord ‘hiphop’ bewust in het laatste woord van de vorige zin, want Appelsap is hiphop al lang en breed voorbij. Met hun pionierende rol wat line-up betreft haalden ze niet alleen Kendrick Lamar, ScHoolboy Q, French Montana en Travi$ Scott ver vóór ze de supersterrenstatus bereikten al naar Amsterdam, maar traden ook edgy acts als Disclosure, Skepta, Cinnaman en Hudson Mohawke op. Dit jaar gaat de organisatie terug naar de basis; er is morgen namelijk geen main stage aanwezig in het Flevopark.

De gedachte dat alle artiesten -of ze nou groot of klein zijn, veteranen zijn of aan het prille begin van hun carrière staan- een prominente plek op het festival moeten krijgen, is een mooie. Tegelijkertijd levert juist die gedachte ons al hoofdpijn op bij het kijken naar de timetable. En hoewel Leafs de zijne met Famous Dex klaarblijkelijk al op voorhand glorieus gewonnen heeft, zijn er nog steeds een paar niet te voorkomen clashes te vinden in het tijdschema.

Een middelvinger van Tim Hofman. Voor Famous Dex, vanaf Appelsap.

Jacin Trill vs. Kojey Radical
De koning van Happyland heeft dit jaar op de podia ruimschoots bewezen veel meer te zijn dan een eendagsvlieg met dat rare stemmetje. Zijn producties zijn vrolijk (808 Milli!), idem geldt voor zijn topics, zijn flows zijn onmiskenbaar de zijne en hij heeft een geluid naar Nederland gebracht dat niemand kan nabootsen. De uitverkochte tour die hij met Bokoesam door het hele land deed naar aanleiding van hun gezamenlijke EP bewijst dat er genoeg vraag is naar méér van Jacin, dus dropte hij kort daarop zijn Happyland 2.0-tape. En vandaag (!) heeft zijn producer een EP uitgebracht en daarop kon Jacin uiteraard ook niet ontbreken, naast Cry. Zijn show op Appelsap heeft dan ook de potentie; naast superhits Kspreyopjebytch en Rozeswoesh zou een track met ‘vader’ Bokoesam niet misstaan, en als ze dan ook nog de live primeur van de 808 Milli & Friends-tape in huis hebben barst de energiebom al rond 15:00 bij het Noisey-podium. De directe concurrent van Jacin Trill komt uit Londen. Kojey Radical begon met het schrijven van poetry, maar voelde al gauw de drang om zijn teksten passend te maken op beats. De boodschap staat altijd boven de artiest bij hem, en hij wil dan ook vooral dat je luistert in plaats van kijkt. Kojey staat vanaf 14:45 op het Patta-podium met zijn alternatieve hiphopsound- waarin hij laveert tussen spoken word, grimmige bars en experimentele beats- en kan hij Amsterdam toevoegen in zijn reis naar meer bekendheid buiten Engeland.

SMIB vs. Wiki
Hoewel het eigenzinnige collectief uit de Bijlmer de hele dag een eigen podium host, blijft het tussen 19:00 en 20:00 stil bij het ‘Smib Station’. Dan staat de hele groep namelijk op de Noisey-stage. De groep is zowat ontstaan op Appelsap; Ray Fuego en GRGY kwamen elkaar tegen en een jaar later stonden ze on stage als Bummy Boys. Nu poppen de leden ook één voor één solo steeds meer en kon een eigen podium en een groepsoptreden niet uitblijven. Met een nieuwe tape op zak en de speciale SMIB x Appelsap merchandise-lijn die de jongens hebben uitgebracht, en het hosten van hun eigen podium valt er genoeg te vieren.
Wiki is nog niet zo bekend in Nederland, maar daar kan zijn optreden in het Flevopark verandering in gaan brengen. De rapper uit The Big Apple opereerde in de groep RATKING en featurede al bij onder meer Run The Jewels. Hijzelf kreeg op zijn beurt op zijn eigen debuutalbum No Mountains In Manhattan co-signs van onder meer Ghostface Killah, Your Old Droog, Kaytranada en Earl Sweatshirt. Die plaat is een van de hoogtepunten van 2017, dus is 2018 een mooie tijd om ook in real life kennis te maken!

Nines vs. Smooky MarGielaa
Dit is de clash waarvan wij denken dat die weleens uit kan gaan lopen op een ’tie’. Nines zagen we een maand geleden op Openair Frauenfeld in Zwitserland al een show geven, in de kleinste area die een stoomoven bleek. Het boeide de rapper uit het noord-westen van Londen niets. Ietwat ingetogen en stoïcijns dropte hij bar na bar op de zware bassen. Dit jaar kwam hij met zijn nieuwe album Crop Cirle, dat op nummer 4 in de UK albumlijst belandde. Tijd om die bangers live te horen in Amsterdam bij de Patta-stage.
Tegenover hem staat de piepjonge belofte uit The Bronx: Smooky MarGielaa. Op 15-jarige leeftijd had hij al een aantal featurings op Cozy Tapes 2 van A$AP Mob, maar ook met zijn eigen tunes weet hij indruk te maken. Toen hij zeven was, stond hij al op het podium om de djembé-partijen de spelen naast zijn vader, de Malinese artiest Abdoulaye Diabaté. Het spelen voor een publiek is hem dus met de paplepel ingegoten. Op de Noisey-stage staat morgen ongetwijfeld een rasperformer.

Het is te hopen dat we morgen ter plekke een aantal geniale ingevingen krijgen waardoor we achteraf geen spijt hoeven te hebben van onze keuzes. Tot die tijd twijfelen we nog even verder.

Appelsap vindt 11 augustus plaats in het Flevopark te Amsterdam en ook onder meer Idaly, Madlib, Poke en Wiley treden op. Er zijn nog een paar kaartjes beschikbaar, koop ze hier en check hieronder de timetable zelf eens!

Geplaatst door bowie op 10 augustus 2018