Sammie Sedano & WAV.Yard: Nachtapothekers van Rotterdam

Maak kennis, als je dat niet al eerder hebt gedaan, met Sammie Sedano en WAV.Yard. Twee talentvolle boys uit Rotterdam die al een aantal jaren bezig zijn met muziek. Na enkele gratis tapes te hebben uitgebracht is er nu een volwaardige EP getiteld De Nachtapotheker. Acht tracks over het leven in de nacht en alle perikelen die daarmee gepaard gaan, vanaf nu te beluisteren op Spotify. Wij hebben dat al gedaan en zochten de heren op in Rotterdam Noord om te praten over de release, hun geschiedenis en de toekomst.

“Nu hebben we wel onze stijl gevonden.”

Sommige mensen zijn misschien al bekend met Sammie Sedano naar aanleiding van zijn releases met The Dirtbag Crew als Sammie of van de Trill Pack-trilogie in samenwerking met producer Jack Diamond, die nu als WAV.Yard door het producerleven gaat. Met nummers als Inzage en Yoda is hij eerder al verschenen op diverse websites. Sommigen kennen de rapper misschien nog niet, voor die mensen: maak kennis met een dope Rotterdammer die zijn vak verstaat. “Aangenaam, ik ben Sammie Sedano uit Rotterdam Noord, Bergweg om specifiek te zijn. Ik ben al ruim tien jaar bezig met het maken van muziek en het schrijven van teksten. In eerste instantie heb ik altijd muziek voor de buurt gemaakt en voor de stad, ik ben trots op waar ik vandaan kom. Ik ben al een tijd bezig samen met WAV.Yard (voorheen Jack Diamond) met muziek maken.”

sammiesedanodsc07589-2

Waar voorheen vooral rappers als Winne, Feis en U-Niq zorgden voor hiphop uit de Maasstad is het nu tijd aan de nieuwe garde om het vaandel te dragen. “Ik denk dat we met een nieuw geluid komen in vergelijking met hen. WAV.Yard en ik hebben de laatste jaren veel gemaakt en we zijn altijd op zoek geweest naar een andere sound, en we denken dat we nu wel een beetje onze stijl hebben gevonden.” De keuze om muziek te maken kwam niet uit de lucht vallen voor beiden, waar de vader van Sammie dichter was, was de broer van WAV.Yard altijd al bezig met house. Het was echter niet zo dat ze in een gezin opgroeiden waar hiphop prominent aanwezig was. Sammie: “Er werd nooit echt pure hiphop gedraaid of zo, er werd vooral veel soul gedraaid en ik luisterde altijd naar van die R&B-tapes. Op die verzamelalbums en soulalbums was het dan soms zo dat er opeens een rapper voorkwam in een nummer en juist die stukjes pakten me. Denk aan boys als Coolio en Busta Rhymes, toen ik dat hoorde begon ik meer pure hiphop te luisteren. Natuurlijk wou ik na het horen van Amerikaanse rap ook gelijk Engels rappen, maar omdat ik al bezig was met dichten ben ik uiteindelijk gewoon Nederlandstalige muziek gaan maken.”
WAV.Yard: “Mijn ouders die draaiden ook de hele tijd muziek van hun tijd, dat heeft me wel geïnspireerd om zelf met muziek bezig te zijn. De link om echt zelf muziek te gaan maken begon echter later, rond mijn vijftiende. Dan was mijn broer bezig met experimenteren met elektronische muziek en dan zat er ik er naast en keek ik toe hoe hij het deed. Toen ik wat ouder was en ik Sammie leerde kennen heeft hij mij bekend gemaakt met de nieuwe software van toen en sindsdien ben ik bezig met produceren. Het begon als een grap via MSN en nu staan we hier, hahaha.”

sammiesedanodsc07568

Sammie brak in 2012 door met The Dirtbag Crew en deed een aantal cyphers met de groep. Ook is er het een en ander uitgekomen onder de vlag van het collectief. Tegenwoordig werkt hij echter alleen nog samen met WAV.Yard. “Ik zie die boys eigenlijk niet echt meer professioneel gezien, en heb er ook niet echt contact meer mee. Er is geen ruzie geweest of zo, iedereen is gewoon zijn eigen kant op gegaan. Iedereen is nog wel bezig met muziek maar we komen niet in elkaars vaarwater, we doen hele andere dingen. Toen ik begon bij hen kende ik nog niemand en had ik nog nooit in een studio gezeten. Nadat ik een beetje in de game was gerold merkte ik ook dat iedereen daar eigenlijk voor zichzelf bezig was, ook al werkte je samen. Het is niet alsof ik in één keer voor mezelf koos ofzo. Daarnaast heb ik ook veel met die boys opgetreden en heb ik veel geleerd, ik heb een goede tijd gehad daar. Op een gegeven moment merkte ik echter dat mensen wat stagneerden en ik was toen al bezig met Trill Pack, toen ben ik echt wat meer op mezelf gaan werken. Toen kwam Yoda uit en begon het nieuwe hoofdstuk een beetje.”

Waar The Dirtbag Crew voornamelijk stond voor boombap is Sammie samen met WAV.Yard begonnen met het creëren van een nieuw en eigen geluid. Met bovenstaande video van het nummer Yoda luidden Sammie en WAV. een nieuw tijdperk in. “Met de Trill Packs hebben we eigenlijk net als in de zakenwereld een paar ‘monsters’ gegeven van ons product. We keken hoe de reacties waren en hebben van daar uit deze tape gemaakt. Alles was gratis online te luisteren en downloaden van die Trill Packs, en het is nog steeds gratis. We waren in die tijd nog heel hongerig en boos , wij wilden alles overnemen. Dat is nu wat meer veranderd in kalmte en zelfvertrouwen. Na Trill Pack III hadden we echt het idee dat we moesten beginnen aan deze tape en toen zijn we begonnen aan De Nachtapotheker. We hebben ons opgesloten en echt meer dan duizend uur aan dit project gezeten met z’n tweeën. Op een gegeven moment hadden we iets van vijftig tracks opgenomen, daarna luisterden we ernaar en begonnen weer helemaal opnieuw. We hebben op een gegeven moment een middenweg gevonden tussen ons oude geluid op Trill Pack en wat we wilden. Nu heb je nog steeds de teksten van toen, maar melodieuzer gebracht. Het is nog steeds de straat, maar dan anders.” WAV.Yard: “We zijn natuurlijk nog steeds wel een beetje aan het experimenteren, maar er zit veel meer structuur in nu. We werken volgens een planning, we hebben een doel. Je moet al die uren werk die wij er in hebben gestopt als training zien, we zijn allebei beter geworden. Sammie is veel beter met zijn stem geworden, technischer, en ik ben professioneler geworden met het producen en mixen.”

sammiesedanodsc07550-3

Na uren in de studio te hebben gezeten en te hebben genetwerkt is al het harde werken van de jongens beloond. Sinds kort hebben ze namelijk een contract getekend met niemand minder dan Sony Music Group. “We kregen de kans om langs te komen nadat ze een nummer hadden gehoord van ons. Het mooie was dat van alle nummers die ze hebben gehoord ze de meest gangsta ass track het hardst vonden en wilden signen. We hebben ze toen verteld dat we nog een heel arsenaal aan tracks hadden liggen en dat hebben we ook laten horen. Na het luisteren van die tracks waren ze verkocht en toen hebben we een deal gekregen voor deze EP. We hebben ook wel andere partijen en distributiekantoren benaderd, maar Sony was voor ons de beste keuze. Het is ook niet zo dat wij onze muziek gepusht hebben, we hebben veel genetwerkt om kennis op te doen en toevallig kwam daar dit uit. We hebben het wel gepitcht, maar het is niet dat we wilden dat iemand perse onze muziek uitbracht, het gebeurde gewoon.”

sammiesedanodsc07599

“Sony moet je ook zien als een derde partij, wij maken muziek en zij zorgen dat het wordt uitgebracht. Dat was ons probleem soms, dat het te lang duurde om iets uit te brengen of andere complicaties. Tussen Inzage en de eerste Trill Pack zat een periode van twee jaar, dat is veel te lang, dan ben je niet consistent. Nu hebben we een partij die de link kan leggen met het publiek. Het wordt nu eindelijk ook zakelijker behandeld, het is niet meer zoals vroeger.” Dit blijkt ook in cijfers uitgedrukt te worden. Na een kleine week was het nummer Soms al meer dan 25.000 keer beluisterd op Spotify en de clip daarvan al 5.000 keer bekeken. Na iets langere tijd zijn de cijfers op Spotify boven de 100.000 en de views van de clip al 10.000. Een grappig feit waar Sedano mee komt is dat wanneer er wordt gekeken naar de locatie van luisteraars op Spotify het niet alleen Rotterdammers zijn die het veel luisteren. Blijkbaar vinden de mensen in de hoofdstad het ook dope.
“Ik hou echt van die waardering, waar het ook vandaan mag komen. Soms heeft meer gedaan voor mij, en voor WAV.Yard ook natuurlijk, dan al die Trill Packs. Ik heb meteen boekingen gekregen na het nummer, mensen op straat die zeggen dat ze het echt een dikke track vinden. Voor een gevestigde naam is het misschien niks, maar ons heeft het echt een boost gegeven.”

sammiesedanodsc07582

“Ik wist altijd al wat de tape zou worden, ik ben nooit op zoek geweest naar iets wat ik wil vertellen. Ik ben wie ik ben en ik weet wie ik wil zijn, ik geloof dat je dat altijd zo moet houden. We waren ook niet bezig met wat de tape zou moeten worden, of het album werd of een EP, het was minder belangrijk. Het is daarom ook niet zo dat we specifiek een x aantal nummers hebben gemaakt voor De Nachtapotheker. We hebben gewoon muziek gemaakt, van elke soort track één nummer uitgekozen en zo zijn we gaan knippen en plakken.” WAV.Yard: “Het verschilt ook soms qua proces. Soms maak je acht tracks en dan vind je die dope, de volgende week maak je acht nieuwe tracks en vind je die weer beter. Elke keer gingen we kijken wat er dope was aan tracks en gingen we knutselen en eigenlijk is de EP een mix tussen alles wat we hebben gemaakt de afgelopen tijd.” Sedano: “Vroeger was het ook zo dat ik teksten ging schrijven op een instrumental en dat ik dan later probeerde op een ander geluid die verse te spitten, dat doe ik nu niet meer. Ik heb ook echt per track een verse geschreven. Het is niet zo dat je op Soms een verse hoort van een heel ander nummer ofzo. Je moet juist aandacht geven aan die beat, je moet het gevoel overbrengen wat je op dat moment hebt. WAV was soms ook bezig met het maken van die track en voor dat het af was begon ik al met schrijven op wat hij had. Zelfs als hij die track op pauze zette of nog aan het knippen was ging ik door!” WAV.Yard: “We hebben ook elk nummer in één keer afgemaakt. Opnemen, masteren, tweaken, alles. Wat hij al zei, je zit in een bepaald gevoel, een sfeer op het moment dat je bezig bent aan een nummer. Zo hebben we soms ook bijna niet geslapen om een nummer af te maken.”

Voor de plaat uitkwam is al de track en de video gedropt van Soms om de mensen alvast te laten zien wat ze konden verwachten. Beiden zijn goed ontvangen en gedeeld op social media en diverse hiphopplatformen. Het was om kennis te maken met de nieuwe stijl van de jongens. Sammie: “Mensen kenden mij al, ze wisten hoe ik spitte en wat ik spitte. Ik vond dat ze wel eens een clip mochten krijgen van iets anders, de nieuwere Sammie. Daarnaast is het ook gewoon een clipwaardig nummer. Er staan nu twee video’s op de planning, maar ik kan niet echt iets beloven over wanneer ze uitkomen. De planning was wel dat er nog minimaal een video voor 2017 uit moet komen, maar we wilden eerst kijken hoe de tape werd ontvangen. Stel je voor dat er een interessante partij komt die een clip wilt schieten voor een nummer dan staan we daar wel voor open, maar het is niet onze prioriteit.”

sammiesedanodsc07569

“Het liefst zouden we dit zeven dagen in de week doen.”

De aankomende tijd staat vooral in het teken van het promoten van de plaat en netwerken. Video’s moeten droppen, optredens moeten geregeld en gedaan worden. Het wordt een drukke tijd dus, wat gaat er allemaal gebeuren? “Er komt nog een expositie samen met Stacii Samidin, het is mooi dat hij überhaupt nog tijd had om met ons te werken aangezien hij zo druk is de laatste tijd. De optredens die we gaan doen zullen pas in 2017 plaats gaan vinden. Daarnaast zijn we al bezig met een tweede tape, maar daar kunnen we nog niet veel over kwijt. Soms komen dingen ook gewoon op je pad, je weet het nooit man. We zijn ook allebei druk bezig met andere dingen, we hebben nog KXClothing, ik zit bij Triangle in de organisatie, WAV. is net vader geworden… het is druk allemaal, maar omdat het allemaal dicht bij ons ligt zijn we bereid om dat stukje vrijheid wat we nog over hebben op te geven voor muziek. We maken meer dan alleen vrije tijd vrij voor muziek, we leven half in dit kantoor, we slapen amper man, hahaha. We komen als zombies uit dit kantoor, we maken hier overuren. Het is dat we soms afhankelijk zijn van werk buiten dit om, anders zouden we dit elke dag doen, zeven dagen in de week, 52 weken in een jaar.”­

Begin De Nachtapotheker te streamen via Spotify:

Geplaatst door bowie op 8 december 2016