S10 vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival 2022!

Stop met in je ogen wrijven, je leest het echt goed. S10, in het dagelijks leven Stien den Hollander, reist in mei 2022 af naar Turijn om Jeangu Macrooy op te volgen als Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De Hoornse zangeres scoorde dit jaar hits op eigen titel, maar ook met Frenna en Kevin én met Bazart. Dat succes is ook het Eurovisie-comité vast niet ontgaan. Minstens zo interessant: voor het eerst in twaalf jaar betreft het een Nederlands liedje.

De keuze voor de Noah’s Ark-signee is gebaseerd op het liedje dat de zangeres in had gestuurd, vertelt Cornald Maas, prominent lid van de selectiecommissie op Twiter. “We gingen als selectiecommussie voor de song, net als in het jaar van Arcade. De meest overrompelende song (van alle songs die we beluisterden, en dat waren er heel veel) komt van de nieuwe Nederlandse songfestivalkandidaat: S10!”

De keuze voor een Nederlandstalig liedje lijkt een niet voor de hand liggende, maar hij voegt er terecht aan toe dat de top-5 van vorig jaar maar één Engelse song bevatte. Daarnaast kan S10 volgens hem haar emotie het beste overbrengen in het Nederlands. De zangeres zelf is door het dolle: “Oh my god, kunnen jullie het geloven? Ikke niet!”, zegt ze enthousiast in het video’tje op haar Instagram Story.

Het is een langgekoesterde wens van haar, die eindelijk in vervulling gaat. Op de dag van de finale van 2021, toen het spektakel in Rotterdam plaatsvond, gooide ze de volgende vraag op Twitter:

Maar dat was niet de eerste keer dat ze over een eventuele deelname sprak. Al in 2019 gooide ze dat in het universum.

Wij spraken S10 voor het laatst na de release van haar album Vlinders, eind 2020: “Het album gaat over de oneindige zoektocht naar veiligheid. Het is een reis die ik afleg in mijn dagelijkse leven. De muziek niet meer zo heftig als voorheen. Vlinders gaat juist over normale dingen die iedereen meemaakt zoals verliefdheid, een gebroken hart of bepaalde dingen uit mijn jeugd.”

Na de release van die laatste plaat ging het nog harder dan voorheen met S10. In 2021 scoorde ze een grote hit met Adem Je In en de remix ervan en haar album Vlinders verscheen op transparant vinyl en ging als zoete broodjes over de toonbank. Daarnaast kondigde ze shows aan in zowel Paradiso als Carré en behaalde ze een 3FM Megahit in samenwerking met Bazart. Onlangs verscheen ook een bijdrage van haar op KA’s nieuwe single Schaduw, die we al tipten in ons release-overzicht.

We zullen nog even moeten wachten tot we haar inzending kunnen horen. De song waarmee ze in Turijn gaat strijden in de halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt later bekendgemaakt. We gaan ervan uit dat het een echte S10-track is, waarin haar unieke en betoverende stemgeluid de absolute hoofdrol speelt.

Succes namens Team HIJS, S10. Op naar douze points!

Geplaatst door bowie op 7 december 2021