Stien Den Hollander, beter bekend onder haar artiestennaam S10, kreeg de afgelopen jaren veel aandacht voor haar emotioneel beladen muziek. Ze was daarin bijna pijnlijk open over de psychische problemen waarmee ze kampte, maar wil haar talent nu gebruiken om te laten horen dat ze veel meer is dan dat getroebleerde verleden. S10: “Ik ben deze keer heel zeker van mijn zaak.”

Haar nieuwe album Vlinders lijkt bijna een persoonlijk dagboek te zijn. Een kijkje in het leven van S10, dat vol ervaringen zit, verteld op instrumentaties vol electronica, harp (echt!), 808’s en dramatische pianopartijen. Ervaringen waar iedereen zich in kan herkennen, volgens haar. “Het album gaat over de oneindige zoektocht naar veiligheid. Het is een reis die ik afleg in mijn dagelijkse leven. De muziek niet meer zo heftig als voorheen. Vlinders gaat juist over normale dingen die iedereen meemaakt zoals verliefdheid, een gebroken hart of bepaalde dingen uit mijn jeugd. Het is echt te beschrijven als een reis door mijn realiteit.”

“Die psychiatrie die ik voorheen beschreef, was slechts één procent van mijn leven. Mensen weten niet hoe ik verder ben als persoon.”

S10 is altijd open geweest in haar muziek. Haar emoties, problemen en ervaringen worden open en bloot tentoongesteld, zelfs wanneer ze treurig zijn. “Soms vind ik dat wel lastig. Ik heb het gevoel dat mensen heel veel van mij denken te weten omdat ik in het verleden zo open ben geweest over mijn psychiatrie en dergelijken. Eerlijk gezegd is dat één procent van mijn hele leven en weten mensen niet hoe ik verder ben als persoon. Ik vind het belangrijk om te vertellen wat ik meemaak. Toch probeer ik door middel van mijn manier van schrijven alles een klein beetje cryptisch te houden. Het is niet mijn bedoeling om echt álles te openbaren. Nu wil ik gewoon graag dat mijn luisteraars weten dat ik een normaal persoon ben. Ik ben ook iemand van 20 jaar oud die nét op zichzelf woont, verliefd of melig kan zijn en gewoon een beetje doet wat haar juist lijkt. Ik ben net als de rest van de wereld een beetje verdwaald in wat ik doe.”

Die titel van haar nieuwste geesteskind, Vlinders, lag al vrij lang klaar. “Eigenlijk kwam ik al met dat idee aan het begin van het proces. Ik had daar destijds een concept bij over groei en het leven in een cocon. Het album is naar dat idee geschreven maar na verloop van tijd vond ik dat idee steeds minder hard. Het was iets te lief, ofzo. De titel zit nu dus heel erg in het album verwerkt maar ik zie het nu meer als een soort vlucht. In de spannende zin van het woord, maar ook in de positieve zin.”

“Ik wil niemand voor de bus gooien door middel van mijn teksten.”

Voor de albumcover liet S10 een enorme vlinder maken van Nike-schoenen, waar ze bij poseert. Het werk is niet verloren gegaan, want na de fotoshoot heeft S10 de vlinder in haar woonkamer neergezet. “Om het lieflijke gevoel bij dit album te voorkomen of te combineren met mijn stoere kant heb ik inderdaad een vlinder laten maken van Air Force 1’s. Dat zijn zo’n beetje de enige schoenen die ik draag. Het idee kwam vanzelf. Ik heb dat samen met een bedrijf gedaan genaamd Peterson Stoop, zij voegen verschillende schoenen samen om daarvan één lijpe patta te maken. Toevallig hadden ze heel veel Air Force 1’s liggen die hergebruikt konden worden. Ze waren heel enthousiast en wilden het kunstwerk graag voor me maken.”

Gedurende het album leren we niet alleen S10 beter kennen maar ook de mensen die op haar pad kwamen. Zo zijn veel nummers gericht op personen die haar bijbleven. De focus ligt hoorbaar op een gebroken hart. “Ik ben niet verliefd op dit moment. Het is al een hele tijd geleden dat ik voor het laatst vlinders in mijn buik had. Mijn hart is wel gebroken geweest rondom de release van Snowsniper (haar vorige album, red.). Daar heb ik destijds veel over geschreven. De tracks die over gebroken liefde gaan zijn dus gericht op een specifiek persoon. Ik moet daarnaast wel zeggen dat een gebroken hart ook kan ontstaan in een vrienden- of familierelatie, dat is iets wat ook terugkomt op Vlinders.” Hoewel de nummers heel persoonlijk zijn, is S10 naar eigen zeggen voorzichtig met haar boodschap: “Ik wil niet dat de mensen waar het over gaat merken dat ik tegen hen praat en ik wil al helemaal niet dat ik mensen publiekelijk voor de bus gooi. Daarom gebruik ik zulke nummers echt als een uitlaatklep voor mezelf en niet om anderen te kwetsen.”

Noah’s Ark is een boot op Vlieland

In augustus mocht S10 met haar team twee weken aan haar album werken op Vlieland. Dit werd gedaan op uitnodiging van het festival Into The Great Wide Open dat naast een festival ook initiatieven organiseert voor artiesten. In dit geval een soort schrijverskamp: “We dachten dat we daar ons album zouden afmaken, maar eigenlijk is het project daar alleen maar groter geworden. Het was echt heel sick, ik heb nog nooit op die manier gewerkt. De eerste paar dagen zat ik samen met mijn producer op een boot, toen hebben we wat opzetjes gemaakt. Daarna kwamen er aan de lopende band andere artiesten langs om aan features en de muziek op mijn album te werken. Zij bleven ook allemaal een paar nachten slapen en dat was echt heel leuk. De dynamiek was gewoon heel goed. We hadden twee studio’s die tegelijkertijd werden gebruikt. Door dat kamp heeft mijn sound weer een soort andere gedaante aangenomen. Ik was met hele goede muzikanten en dat heeft heel veel invloed gehad op mijn werk.”

Dat werk waar S10 over praat heeft een unieke sound. Op bombastische elektronische beats slaat ze hoge tonen aan en over kalme pianogeluiden zingt ze prachtige teksten. “Ik weet niet zo goed waar mijn sound vandaan komt. Ik doe gewoon wat goed voelt. Er is wel één ding dat ik heel belangrijk vind; ik wil dingen doen die niet eerder gedaan zijn. Ik haal inspiratie uit heel veel verschillende prikkels en ik voeg alles samen waardoor er een soort nieuw geheel ontstaat. Daarbij moet ik wel zeggen; zonder Sim Fane is er geen S10. Sim Fane is mijn producer en we werken al heel lang samen. Wende Snijders zegt altijd dat hij iemand is die héél goed kan kleuren. Hij geeft me genoeg tegengas en serveert precies de juiste productie bij mijn teksten. Het fijne is dat we buiten de muziek ook gewoon beste matties zijn. Hij heeft superveel inspraak gehad op Vlinders en dat vind ik wel heel fijn. Voor het eerst is hij creative- én executive producer geweest op mijn album.”

De woorden ‘samen’ en ‘ons album’ kunnen niet vaak genoeg vallen. S10 en Sim Fame zijn echt een tandem als het gaat om muziek. “We doen het écht met z’n tweeën. Hij is naast producer ook mijn DJ en ik zie mezelf echt geen show doen zonder hem. Als hij erbij is dient hij echt als een soort safe zone voor mij. Hij stelt me altijd gerust en geeft me precies de juiste energie bij liveshows.”

Op Vlinders weet de artieste de door haar eerder hoog gelegde lat nogmaals aan te tikken dan wel te overtreffen. S10 is zelfverzekerd over het album en brengt het met plezier uit: “Ik heb heel veel zin om na mijn vorige platen te bewijzen dat ik weer een stap verder heb gezet. Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt, en ik ben heel zeker van mijn zaak ditmaal. Op Snowsniper had ik een paar favoriete tracks en een paar die ik niet eens live wilde doen. Op Vlinders kan ik niet kiezen, ik vind ze allemaal heel goed en ik ben er echt heel trots op.”

‘Vlinders’ is nu uit. Stream ‘m bijvoorbeeld via Spotify.

Meer Interviews