Rosebudd’s Revenge 2: Roc Marciano vraagt dertig dollar voor veertien MP3’tjes

Vorig jaar bracht Roc Marciano met Rosebudd’s Revenge zijn vierde studio-album uit, drie jaar na de voorloper Marci Beaucoup. Zijn nieuwe album was een stuk sneller klaar en is nu uit. Nou ja, uit… voor mensen die bereid zijn dertig dollar neer te tellen voor alleen een verzameling mp3’tjes dan.

Marci heeft besloten Rosebudd’s Revenge 2 alleen beschikbaar te maken als exclusieve download via zijn website. Op het album doen Knowledge The Pirate en Action Bronson mee en zorgt Roc zelf voor het gros van de producties, met hier en daar hulp van Animoss, Element en Don Cee. Je fans dertig dollar laten betalen voor veertien mp3-bestanden is te gek voor woorden. In vergelijking was Def Jam’s vinyluitgave van het debuutalbum van Vince Staples (prijs € 60,-) nog goedkoop.

Het heeft niks met misgunnen te maken, meer met wat ik terugkrijg voor mijn zuurverdiende knaken. Ik ben nooit te beroerd geweest om een artiest te betalen voor muziek en de cultuur te supporten, maar als ik dertig euro overmaak voor muziek, wil ik, als liefhebber van fysieke releases, op z’n minst een cd’tje met het album op de mat horen vallen, al is het over twee maanden. Maar de plannen voor een fysieke release van Rosebudd’s Revenge 2 zitten niet in Roc Marci’s koker. Zelfs een wereldwijde release op de populaire streamingdiensten is onzeker, zo lijkt het. “RR2 is available exclusively as a digital download from RocMarci.com until (and if) Roc makes it available in other formats”, valt te lezen op de officiële website van de New Yorkse verhalenverteller.

Of het album net zo goed is als Rosebudd’s Revenge, dat door Rolling Stone in hun top-10 van hiphopalbums uit 2017 werd gezet, is alleen uit te vinden als je er flink voor in de buidel wilt en kunt tasten. Of de beatloops even rauw zijn, de straatverhalen even droog worden gebracht en de muziek even geniaal gesampled is uit sfeervolle soul, psych-rock en jazz en of hij als personage weer mooi balanceert ergens tussen pimp, drugsdealer en playboy kunnen we je dus (nog) niet vertellen. En om nou, voor de eerste keer sinds de opkomst van Spotify, een skere rip van het internet te plukken… nee bedankt.

Laten we onze hoop vestigen op onder meer PRhyme, Wiley, Tory Lanez, Apathy, Tech N9ne, Curren$y en Lil Yachty, die er hopelijk wél voor zorgen dat we deze maand waar voor onze Spotify-abbo krijgen. Roc Marci zelf zag dit al lang aankomen natuurlijk, gezien de lyrics op zijn veelgeprezen vorige album. Want dit is typisch een gevalletje Nigga, you ball on a budget / I ain’t nothin’ to be fucked with. Wat een beunhaas.

Geplaatst door bowie op 1 maart 2018