Rolling Loud strijkt neer in en rond Rotterdam Ahoy met een line-up driven festival

Nadat gisteren de data bekend werden gemaakt, gaat de Nederlandse editie van Rolling Loud definitief de lucht in. Mét twee gigantische headliners: Kendrick Lamar en Travis Scott. Het speculeren is voorbij, maar wat overblijft zijn de restvragen. Een groot deel ervan stelde Timo Pisart van 3voor12 gelukkig alvast aan de MOJO-kant van de organsatie.

WOO HAH! is niet definitief van de baan. Het van origine Tilburgse festival is de presenting partner. Welk doel dat precies dient, wordt nergens duidelijk. Het lijkt erop dat het merk in coma gehouden wordt, met hoop op een eventuele terugkeer. “Tegelijkertijd zeggen we niet dat we nooit meer een losse WOO HAH!-editie zullen organiseren. Wie weet”, zegt Camiel le Rutte, nadat hij al uit de doeken heeft gedaan dat het hoofdpodium op de parkeerplaats van Ahoy komt te staan en er ook twee binnenpodia in gebruik worden genomen.

De verhuizing van de Beekse Bergen naar Rotterdam Ahoy is voornamelijk bewerkstelligd zodat álle bezoekers optimaal van de hoofdacts kunnen genieten. Maar ook: “We weten waar ons publiek vandaan komt. We weten dat er een markt is die zich niet zo aangetrokken voelt tot het meer, het bos, stof, zand en kamperen.” Het lijkt erop dat de Randstedeling die een hekel heeft aan festivalmodder het nieuwe buyer persona is van een hiphopfestival. Dat klinkt wellicht bitter, maar dát deel van de doelgroep zat hopelijk voor hen toch sowieso al in een hotel in Tilburg of Eindhoven tijdens de afgelopen edities?

Ook zetten ze in op de verkoop van enkel weekendtickets. Een beetje vreemd voor een festival zonder camping. Het zal de hotellerie in Rotterdam geen windeieren leggen, natuurlijk. Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, is in ieder geval blij met de komst van het grootste hiphopfestival van Nederland: “We zijn supertrots om Rolling Loud Rotterdam te verwelkomen in onze stad. Dit festival met zijn internationale programmering en aantrekkingskracht weerspiegelt het DNA van Rotterdam én bevestigt Rotterdam als festivalstad. Met Rolling Loud voegen we een prachtig festival toe aan het evenementenaanbod van Rotterdam.”

De evenementenkalender van de stad huisvest diverse andere hiphop- en urbanevenementen, maar er mist één grote speler. Afgelopen jaar tekenden ALDA en OH MY! een overeenkomst voor vijf jaar met De Kuip, om OH MY! Festival te hosten. Dat festival vond dit jaar in en rond het stadion van Feijenoord plaats met onder meer DaBaby en Lil Durk op de line-up, maar staat in ieder geval niet in Rotterdam op de planning voor 2023. Dat is op z’n minst opvallend te noemen, zeker in het licht van de toetrede van Rolling Loud.

Dat nieuwe festival drijft vooral op de line-up, geeft de organisatie toe. Geen zonsondergang boven het meer, geen blote-voeten-in-het-zand-picknicks, en geen hangmatten in het bos dus. Wel: gróte acts. De posters van de Amerikaanse edities puilen altijd uit van de gigantische hiphopnamen, dat is waar zij hun kaarten op verkopen. Zo belooft de aankomende editie in Inglewood, Los Angeles shows van onder meer Travis Scott, Playboi Carti, Future en Lil Wayne. Waar voormalig directeur Ruud Lemmen in ons interview over de afgelopen collabo-editie van WOO HAH! en Rolling Loud nog expliciet zei dat WOO HAH! de volledige controle hield over de line-up, is de samenwerking dit keer “voornamelijk ingestoken op programmavlak. Daarnaast helpt Rolling Loud met de internationale marketing en positionering.”

Het festival belooft op de zojuist gelanceerde website en socials meer dan 55 optredens te boeken. Weekendkaarten gaan vanaf aanstaande zaterdag, 10 december, over de toonbank vanaf € 199,-. Het prijskaartje wordt echter nog flinker. Als die early bird-tickets op zijn stijgt de prijs naar € 269,-. Dit zijn de prijzen voor ‘general admission’-tickets. Wil je extra’s, kun je naar duurdere ticketopties kijken.

Rolling Loud kwam naar Nederland als onderdeel van het idyllische WOO HAH!. Nu keert laatstgenoemde ergens terug naar waar ze vandaan komen; de stad, met beton onder de voeten. Precies dat wat een deel van de jonge doelgroep lang scheen te missen. Het doet ons in elk geval benieuwen. Met MOJO erachter moet ook een line-up driven festival toch minstens een béétje beleving en aankleding krijgen? Rolling Loud Rotterdam heeft in ieder geval de headliners alvast gestrikt, en de gemeente is blij. Nu is het nog hopen dat de onmiskenbare Brabantse gezelligheid die over het terrein waaide meeverhuist naar Rotterdam-Zuid.

Tickets koop je vanaf zaterdag via deze link.

Geplaatst door bowie op 6 december 2022