Roffadam: Excellent

Stel: Er valt een van de eredivisie MC’s uit. Welke MC kan er volgens jou de plaats innemen?
Je moet bijna zo goed kunnen freestylen als schrijven. Tuurlijk schrijven we beter dan dat we freestylen, maar er zijn veel MC’s die goed kunnen schrijven, maar totaal niet kunnen freestylen. Er zijn niet zoveel gek veel MC’s die ik ken, die dat kunnen. MC’s die echt rocken. Kijk Raymzter freestyled gruwelijk. Hij is de eerste die mij ooit versloeg in een battle in 2001 ofzo. Kimo moet je ook niet vergeten. Kimo kan echt goed freestylen. Lange Frans kan ook echt freestylen.

Is hiphop voor jou entertainment of wil je mensen iets meegeven? Zoja wat wil je ze mee geven?
Hiphop is voor mij leven weet je, levenstijl zowiezo en een subcultuur. We kunnen met hiphop mensen entertainen. Voor mij zelf is hiphop m’n leven. Het verschilt per track wat ik mee geef. Als ik brag en boast geef ik weinig mee. Alleen dat ik lauwe punchlines heb en goed kan rijmen en flowen. Als er een bepaald onderwerp in een track zit, is dat wat ik mensen wil meegeven.

Je stijl is voornamelijk braggen en boasten. Ben je bezig met vernieuwend proberen te komen nu er zoveel acts zijn die deze stijl "uitmelken"’?
Ik onderscheid me zowiezo al. Er zijn gasten die kunnen braggen en boasten, weet je. Maar er zijn boys die uitblinken daarin. Je hebt punchlines en je hebt punchlines. Een punchline van Jiggy Dje is geen punchline van een of andere beginneling. Ik onderscheid me zowiezo met punchlines van de gemiddelde rapper.

HIJS heeft een mixtape waar redactieleden de beste tracks van 2005 kiezen. Wat is voor jou DE track van 2005 en waarom?
Poeh, dat is moeilijk man. Er zijn zoveel verschillende hiphop tracks uitgekomen. De track die in me opkomt is…
De track van 2005 voor mij is The League Xtraordinary MC’s. De track die ik met elf anderen heb opgenomen. Die is gemaakt in 2005 maar komt uit in 2006.

Zoals ik al eerder zei: je stijl is heel brag en boast gericht. Wat inspireert jou?
Van alles, mijn theorie/filosofie is: je kan rappen over alles waar je over kunt rappen. Elk gespreksonderwerp of een discussie kan mij inspiratie geven voor een track. Het kan net zo goed over een buitenaardse planeet gaan of over de regering, het leven op straat of stress. Alles boven of onder de zon,sterren of de maan kan je over rappen. Het is ongelimiteerd.

Je staat op de compilatie cd van What’s Da flavour met de track Meneer X. Is meneer X fictief of is het autobiografisch?
Menneer X is een track van mijn eerste album uit 1999. Ik zet meestal oudere tracks op mixtapes. Meneer X is een mix van auto biografisch en fictie. Het zit er tussen in, maar als je een beetje logisch nadenkt, hoor je welke dingen autobiografisch zijn en welke niet. Het is geïnspireerd door mezelf maar niet gebaseerd op mezelf. Als je logisch nadenkt hoor je het verschil. Meneer X gaat dood op het einde en ik sta hier nog dus het kan zowiezo nooit helemaal autobiografisch zijn. Meneer X is niet zomaar een verhaal. Er zit een onderliggende boodschap in. Je hoort een verhaal van een tuig. Die een wild life leeft. Die hosselt, pimpt, pleegt moorden en whatever. Hij leeft bij de gun en sterft bij een gun. Het is voor die jonge boys die denken dat het all good is. Leven als een gangster vinden ze goed klinken. Maar het is een vicieuze cirkel. Meneer X is vermoord door iemand die wraak wou nemen. Zo is de cirkel rond weet je.

Hiphop word steeds meer gemixt met andere stijlen kijk maar naar Pete Philly die samenwerkt met Perquisite, een cello speler. Denk je daar wel eens over na?
Dat kan ik wel eens een keer doen. Maar het word niet mn doelstelling om het zo te doen. Geef mij maar een rauwe sample, harde basslines. Een lekkere basis hiphop beat dus. Maar tuurlijk kan het wel eens leuk zijn om iets met een live band te doen.

Ik heb het idee dat aan de straat gerelateerde hiphop momenteel bol staat van het theater. Hoe denk hierover als MC met roots geworteld in de straten? Houd het je bezig? Stoort het je?
Het stoort me niet. Ik laat iedereen in zijn eigen waarde. Als hun willen lopen liegen op tracks: ze gaan hun gang maar. Ik doe m’n eigen ding. Als je liegt val je toch vroeg of laat door de mand, weet je.

Hiphop is momenteel helemaal hot, overal staan er MC’s op. Bij de intocht van Sinterklaas, bij kinderprogramma’s enz.. Wat vind je van deze ontwikkeling?
Goed, Hiphop leeft. Hiphop is overal. Kijk naar Korea: daar zijn ze nu al jaren achter elkaar wereldkampioen breakdance. Dat had je 10 jaar geleden niet gedacht. Hiphop is universeel. Als je kijkt naar een reclamespotje over een chocoladereep. Dan hoor je hiphop op de achtergrond. Als je kijkt naar een reclame voor toiletpapier: Hiphop op de achtergrond. Het is overal. Tekenfilms beginnen zelfs met een rap.

Iedereen is er ineens mee bezig en lijkt het te kunnen
Nee, iedere idioot denkt het te kunnen, weet je. Dat is het meer. Je hebt het mensen die het doen als hobby en je hebt mensen die het ademen, die het leven. Je hebt rappers en je hebt MC’s. Rappers schrijven af en toe eens een rap en gaan tof lopen doen met hun shit. MC’s doen niets anders dan hiphop, ze leven het. Weten niet beter.

Wat doe je naast hiphop?
Ik doe niets anders dan hiphop. Ik betaal rekeningen met hiphop. Ik doe het op mijn manier. Als je slim en creatief genoeg bent vind je een manier om er geld mee te maken binnen de hiphopwereld. Mixtapes verkopen, optreden, beats verkopen op straat en workshops geven op scholen. Ik heb een diploma en ben klaar met school. Ik steek m’n middelvinger er naar op. Als ik kijk naar klasgenoten van toen die zijn afgestudeerd enzo die hebben nu nog steeds geen baan. Ik verdien wel geld. Ook al is het niet veel. Tuurlijk blijf ik dit niet eeuwig doen maar er is genoeg te doen in het wereldje behalve rappen. Misschien begin ik wel een eigen label,wie weet.

Hoe zou jij je nieuwe album omschrijven?
M’n nieuwe album is 50/50. Het is braggen en boasten wat mensen van me gewend zijn, maar ook een clubtrack en autobiografische tracks. Gewoon van alles, weet je. De producers die hebben meegewerkt zijn: Soulsearchin, Giorgio Tuinfort, Terilekst, Virus, Monomeester, Soulmate en Risk uit Beverwaard. Kan zijn dat ik iemand vergeten ben.

Doe Rustig word je eerste single met videoclip. Het nummer komt in de richting van een clubtrack. Waarom is je keuze op deze track gevallen?
Dat is de track met die beat van Giorgio Tuinfort. Die man is gruwelijk in het maken van clubtracks. Het is gewoon een lekkere track om binnen te komen. De beat is commercieel, maar de teksten niet. In principe zit ik gewoon te braggen en te boasten.
Misschien is de volgende single weer een heel ander soort track. Waarschijnlijk wordt dat de track ‘’Geen Grappen’’ met een beat van Soulsearchin’ .

Je bent naast MC ook beatcreator. Hoe komt een beat bij jou tot stand?
Hoe ik het vroeger altijd deed. Ik rol een joint, haal 5 euro pollum, koop vloetjes en een pak sigaretten. Draai een hele dikke vette. Gooi er wat drums in, kies een sample uit en speel een bassline. Voor je het weet heb je een lauwe beat. Even spacen, je doet wat er in je hoofd opkomt en je experimenteert. Veel producers doen het zo. Al wil ik niet zeggen dat je zonder dit geen beats kunt maken. En soms maak je wacke shit wat je gelijk weer delete. Vaak komt er wel wat bruikbaars uit. Is het echt dope dan hou ik het zelf. De rest verkoop ik aan andere.

Met welke gear werk je?
Ik speel soms zelf wat in op een keyboard en vaak teken ik gewoon wat met m’n muis in Reason. Gewoon wat intekenen op de juiste noten. Soms heb ik een track en laat ik de bassline open. Die laat ik dan inspelen door een basgitarist. Kan zelf geen basgitaar spelen namelijk. Met live bas komt het toch wat meer tot leven.

Je hebt een track met 11 MC’s opgenomen genaamd: The Xtraordinary gentleman. Welke MC’s staan erop? Wat is het idee erachter?
Ik heb het op 11 moeten houden. Er waren nog andere MC’s die ik erop wou hebben, maar we zitten nu al op 7 minuut 30. weet je. Het is moeilijk om het dan nog entertaining te houden.
Dat is een track met Lost Rebels, Kohfie konnect (Tenshun en Jiggy Dje), CC en Tim van VSOP, Skills 1 en Ill productionz. Dat zijn echt ondergewaardeerde MC’s. Ze zijn een van de betere die MC’s die ik ken. Daarnaast nog Kimo en Sage. Dat is een flink elftal. Eredivisie shit.

Ook Raymzter zou erop komen te staan, maar uiteindelijk heeft hij toch niet meegedaan. Wat is de reden daarvan?
Hij wou liever een track met mij alleen doen. Hij voelde er niet echt wat voor om op die track te komen. Daar zal hij zijn eigen redenen wel voor hebben.

Hoe heeft Helderheid jou als persoon beïnvloed?
Helderheid heeft veel invloed op mij gemaakt, weet je. Vroeger al. Ik ben al 9 jaar bezig. Hij was de eerste Nederlandstalige MC die echt indruk op me wist te maken. Vraag het Unorthadox, we waren samen echt bezig met een bepaalde stijl. Een stijl waarop niemand bezig was. Met een bepaalde diepgang, punchlines en beat. We hoorden weinig diepgang om ons heen, totdat we Helderheid hoorden. Ik hoorde zijn tracks en vond het echt dope. Ben toen ook met hem op gaan trekken. Helderheid was voor mij iemand waarvan iedereen er wel een kent. Aan dat ene persoon laat je horen wat je geschreven hebt. En als die het dope vindt, weet je dat het goed zit. Als Helderheid het goed vond, had ik zoiets van: “Fuck wat de rest er van vind, ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.” Helderheid was ook de enige met wie ik echt kon freestylen op 1 lijn. Vroeger freestylede ik alleen maar en schreef weinig tracks. Als je ons zag zitten in die studio met 50 lege bierflesjes, peuken op de grond en door freestylen. Dat was mooi. Door Helderheid ben ik anders gaan schrijven. In het begin was ik vaak alleen bezig met braggen en boasten. De rest vond ik maar corny… Hij liet me zien dat er meer was. Hij kwam echt met bepaalde realistische raps. Het ging echt ergens over. Terwijl ik alleen maar bezig was met punchlines. En dan hoor je Helderheid met realistische shit als progressie komen. Door hem ben ik de tekstschrijver geworden die ik nu ben. Daar heeft Raymzter overigens ook een rol in gespeeld. Ken hem ook al jaren. Die gast schrijft gewoon tracks over de maatschappij en het is nog dope ook. Ik dacht zelf dat er nooit iets dopes geschreven kon worden over de maatschappij. Maar het ligt er aan hoe je het brengt. Als je de realiteit naar voren brengt en je verpakt het goed in lauwe flows en dope teksten, zit het goed.

Heeft de dood van Helderheid jou als persoon aan het denken gezet over je eigen leefstijl en dergelijke?
Ja zowiezo, de dood van Helderheid heeft veel met de Tuigcommissie gedaan. Heel zuid trouwens. Het heeft veel met me gedaan. Het heeft me aan het denken gezet. Ik ben zelf ook drie keer dood geweest in principe. Ik leef maar voor 2 dingen. Muziek en mijn familie. Ik heb zelf ook 2 kinderen. Ik weet dat het leven kort kan duren en ik probeer alles uit deze rit te halen. Jammer dat het er niet meer van gekomen is om meer met Helderheid te doen. We hadden nog zoveel op de planning staan.

Hoe combineer je de rol als vader met je muziek.
Ja, het is moeilijk te combineren. Maar niets is onmogelijk. Als je er je best voor doet, lukt het wel. Ik moet toch voor mn kinderen zorgen, weet je. M’n kinderen moeten ook eten en zonder die rapshit heb ik geen inkomen. Het is een kwestie van de balans vinden.

Je refereert vaak naar films. Wat betekenen films voor je?
Een inspiratiebron natuurlijk! Alles is een inspiratiebron. Ik gebruik veel metaforen uit films. Ook uit videogames. Ik heb vol op veel punchlines die met videogames te maken hebben. Ook discovery. Alles kan inspiratie zijn, ook RTL 4. Een wandelingetje van mijn huis naar de metro kan inspiratie zijn. Ik absorbeer alles wat ik om me heen zie, ruik en voel. Ik lees ook veel boeken. Klinkt corny. Ik ben geen boekenmuis. Maar zonder informatie in jezelf op te nemen ben je uitgerapt. Het laatste boek wat ik heb gelezen legde bijvoorbeeld wetenschap naast geloof. Interessant om te lezen. Wat was er nou echt weet je. Niemand was erbij. Geloof heet niet voor niets geloof.

Heb jezelf een bepaald geloof?
Ik haal overal wat uit. Ik heb het boek gelezen, maar ik ben er nog niet uit. Mijn theorie qua geloof is: ik sluit niets uit, niets is absoluut. Ik ben zelf christelijk opgevoed, maar waarom zou mijn geloof de waarheid zijn? Ik bedoel: kijk naar mensen die in de rimboe leven, in de ongeciviliseerde wereld leven, voor hun is misschien een krokodil god. En waarom zou het niet zo zijn? Waarom kan Jezus over water lopen en kan een krokodil geen god zijn? Ik sta voor alles open.

Er is een hoop te doen geweest over Antilliaanse jongeren en criminaliteit in 2005. Men denkt dat hiphop een verkeerde invloed kan hebben op deze jongeren? Hoe denk jij hierover?
Mensen willen altijd hiphop de schuld geven. Kijk: als hiphop de schuld heeft, waarom heeft een film van Bruce Willis of Arnold Schwarzenegger waar hij met een pistool rondrent en iedereen neerknalt niet de schuld? In een film zie je ze schieten. En in tracks van bijvoorbeeld 50 cent hoor je verhalen over mensen die anderen neerschieten. Waarom heeft dan wat je hoort de schuld en niet de actiefilm om 9 uur s’avonds op RTL 5? Waarom heeft CSI Miami niet de schuld? Daar zie je toch ook moord enzo? Je hoort nooit die moord is de schuld van CSI Miami. In Goede tijden worden ook mensen vermoord, maar je hoort nooit iets over dat die serie de schuld heeft aan een moord. Mensen willen maffia zijn. Willen op Ludo Sanders lijken. Het is de schuld van Goede tijden. Goede tijden moet verbannen worden. Overal word seks en geweld verheerlijkt. Op internet, op tv. Niet alleen in hiphop. En waarom is hiphop de reden dat mensen willen pimpen? In Amsterdam op de zeedijk zie je ook ho’s en pimps. Daar kunnen ze het ook vandaan hebben. De dingen die gezegd worden in hiphop zijn feiten. Sommigen hebben het niet misschien niet zelf meegemaakt, maar dat het gebeurt in de wereld, is een feit.

Amsterdam staat vooral op commercieel gebied meer op de kaart dan Rotterdam. Hoe komt het volgens jou dat Rotterdam minder op de kaart staat?
Rotterdam is echt underground. Rotterdam houdt van pure hiphop en weigert water bij de wijn te doen. De wijn symboliseert hiphop. In Rotterdam willen we het zo rauw mogelijk houden. We willen geen tracks hebben waar het te blij er aan toe gaat, alleen omdat het een hit moet worden, dat is geforceerd. We willen hiphop maken en het uitbrengen. Maar er moet weer gezongen worden in het refrein. De beats moeten blij zijn en de teksten moeten weer over feesten gaan, hoe leuk je een meisje vindt of hoeveel pijn ze je heeft gedaan. Het moet weer gaan over hoe je haar meeneemt naar huis. Anders kan het geen hit worden. Of het moet weer zo’n maatschappelijke track worden over hoe kut het gaat in de wereld. Dan even zingen in het refreintje. Dat is de formule om een hit te maken. Rotterdam wil dat niet. Geen water erbij: gewoon hiphop uitbrengen. Rauw in je gezicht, ongekookt en puur. Maar ik wil niet verkeerd begrepen worden. In Amsterdam zullen er ook wel boys zijn die rauwe shit uitbrengen en in Rotterdam zullen er ook een paar gasten zijn commercieel bezig zijn. Ik praat over de meerderheid.

Geplaatst door bowie op 6 april 2006