Roffa Represent met NP404: Old school rauwe raps over diepe wonden

Roffa Represent, de docu-serie die Rotterdamse creatievelingen uit de hiphopscene belicht op een nieuwe manier, is begonnen aan het tweede seizoen. Maar wie denkt dat het opwarmen is, zit mis. In de eerste aflevering volgt het team van Rauwkost Collective nachtmens NP404.

In de documentaire vertelt nachtmens NP404 over hoe ze van Limburg in Rotterdam terechtkwam en een thuis vond bij een nieuwe ‘familie’: EastGarden. In een flat, op dertien hoog, ziet de kijker haar in haar natuurlijke habitat; rappend in een booth, de waarheid op tafel leggend. “Ik heb lang getwijfeld of ik bepaalde dingen wel kon zeggen, met in het achterhoofd altijd de gedachten wat anderen -mijn familie bijvoorbeeld- ervan zouden vinden.” Tegenwoordig heeft ze daar lak aan. “Dat ik zég waar ik doorheen ben gegaan, is opeens shocking of raar voor mensen. Ik vond dat ik mijn rauwe emoties moest laten zien. Dat is gewoon mijn stijl, dus zo ga je het krijgen ook.”

Deze jonge vrouw met een zachte G is misschien niet het type dat je verwacht als je haar oldskool rauwe raps hoort, maar ondanks alle vooroordelen gaat ze door. Indrukwekkend is vooral haar a capella voordracht tijdens het Rotterdamse Get Loose-festival. Met een uitgebreide spoken word-piece vertelt ze over een uiterst nare gebeurtenis uit haar jeugd. Rillingen en kippenvel tegelijkertijd. De aflevering wordt afgesloten met een prachtige videoclip voor haar track Lichtwerker. Old school rauwe raps over diepe wonden.

Geplaatst door bowie op 6 februari 2020