Roc Marciano’s eerste show op Nederlandse (én Europese) bodem is aanstaande

Het zoemde al rond toen er twee shows in Duitsland werden aangekondigd; zouden Roc Marciano & Alchemist écht eind deze maand Keulen en Berlijn aandoen en enkel over Nederland heen vliegen? Nope, blijkt het simpele antwoord. In Amsterdam zitten een aantal partijen die zich er hard voor hebben gemaakt dat de twee fenomenale rapper/producers eerst onze hoofdstad bezoeken. Het resultaat: de eerste show van Roc Marciano in Nederland (én Europa!) is op 27 oktober in Skatecafé te Amsterdam-Noord.

ALC gooide gisteren al een weinig verhullende tweet online: “ROC MARCI x ALC AMSTERDAM SHOW & POP UP THIS MONTH!!!!!! Info today”, viel daarin te lezen. Roc Marci, die de afgelopen twaalf jaar een gigantische invloed had op het geluid van hiphop dankzij zijn minimalistische producties, kan ook al niet wachten: “Ben al mijn hele carrière op de vlucht, maar nu heb ik mijn shit clean en kan ik over de oceaan reizen.”

Twee uur later kwam er bevestiging vanuit Nederland. De mannen van Platypus, de recordshop waar de producer uit Californië al vaker te gast was, presenteerden de officiële flyer. Het duo zal daar ook een pop-up shop openen op dezelfde dag als de show. En ook op de website van de locatie werd een agendapunt aangemaakt.

Op donderdag 27 oktober staan de twee muzikanten voor een gezamenlijke show in Skatecafé (Karin & Yvonne) in Amsterdam-Noord. Support is er vooraf van Wyclef Genre en de Platypus DJ’s sluiten af onder de noemer Duo Penossi. Verwacht de hardste hiphoptracks door het geluidssysteem.

 

Godfather van de drumloze beats

Afgelopen weekend vond de eerste show van Marci en ALC plaats in de thuisstad van eerstgenoemde. Daar was een all star-ensemble bij om het te aanschouwen, zo laat Alan weten op zijn social media. “NY showed out. Salute to DJ Premier, Large Professor, Statik, Flee, TF, NEMS, Chuck Strangers, ANIMOSS, Brain Orchestra, Rome Streets, Josue, Theravada, Knowledge The Pirate, Chinky, Hip Hop, Saddhu & all the fans that knew every word of @rocmarci classics.”

Het is veelzeggend dat zoveel muzikanten naar het optreden van hun collega kwamen. Hij inspireerde het afgelopen decennium namelijk een hele generatie. Ka, Westside Gunn, Conway The Machine en in Nederland Fat Windjacks; ze zouden waarschijnlijk niet op drumloze beats rappen als Roc Marci niet de godfather van zulke instrumentaties zou zijn.

De reeks concerten volgt na het eerste gezamenlijke album van de twee. The Elephant Man’s Bones klinkt als de ideale achtergrondmuziek voor in een jazz-lounge, en kent een vele malen minder grimmige sfeer dan het voorgaande werk van beide heren. Alchemist levert een volledig gestripte productie om Marciano te laten schitteren. Drums, als ze al aanwezig zijn, sissen en rollen bijna delicaat onder de samples door.

Roc Marci vertelt gedetailleerd over zijn voorliefde voor zwarte Bugatti’s en Brioni-maatpakken. Maar de luchtigheid van de instrumentatie neemt niet de maffioso-praktijken van de mc weg: “They say, “Home is where the heart is”/ But where is your home when you heartless?/ I’m just bein’ whole-hearted, I need the AR with the shoulder harness on it/ Sorry I’m being cold-hearted, all I know is to audit.

Over de locatie

SkateCafe Karin & Yvonne zoals het nu tegenwoordig heet is een typisch voorbeeld van een blurring concept, die je steeds vaker ziet: plekken met meerdere concepten in één. Bij deze funky spot in Amsterdam Noord kun je namelijk stunten met je skateboard op de halfpipe, skatelessen volgen en daarnaast is het een topplek om drankjes te doen en een vorkje te prikken. In de avond zijn er regelmatig dj’s en live-acts te vinden.

We zien je donderdag 27 oktober in Amsterdam-Noord, right?

Tickets koop je hier. Het album beluister je hieronder.

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2022