RMB – ‘k Waag en Win

Op ’k Waag en Win meldt RMB geregeld dat echtheid voor hem enorm belangrijk is. Geen gezwaai met guns dus, maar ook geen geforceerde moeilijkdoenerij op deze cd. Gewoon een gast uit Spangen die situaties uit z’n eigen omgeving beschrijft. Jammer genoeg blijft Rotterdams Meest Beruchte vaak steken in een combinatie van braggen en boasten en niet al te bijzondere vertellingen over z’n wijk. Wanneer hij wel een duidelijk onderwerp behandelt, zoals het aan geld komen op straat (We moeten eten) of de negatieve veranderingen in De rapgame, zorgt dat voor wat afwisseling maar blijft het allemaal vrij standaard.

Toch is deze release wel aardig genoeg om eens te checken. Met een lekkere mix van nonchalance en arrogantie, die kenmerkend is voor vele Rotterdamse collega’s van RMB, bewijst hij dat standaard niet per definitie slecht is. De veelal simpele producties passen prima bij deze stijl van rappen en vooral Markus Beats levert goed werk. Zo komt Voeding van zijn hand en dat is de lekkerste track van de cd, mede door de vrolijke sample. De bijdrage van Dion, de nonchalance in hoogsteigen persoon, is heerlijk en RMB doet er op dit nummer weinig voor onder. Op Straight up flowt RMB zowaar nog beter en afwisselender, waardoor het dertien in een dozijn refrein wordt gecompenseerd. Wanneer de beats echter achterblijven en de rapper dus niet kan terugvallen op zijn rhymes, blijkt dat alleen een lekkere delivery en prettig stemgeluid niet voldoende is om een track boeiend te maken. We moeten eten en Wagen en winnen zijn hier de matige voorbeelden van.

Dan rest ons nog de dvd. Verschillende vrienden/collega-rappers komen aan het woord over hun eigen projecten en over RMB. De video’s die volgen zijn allemaal lowbudget in de eigen wijk gefilmd en gaan qua muziek verder waar de cd stopte. Lekker weg luisterende, pretentieloze hiphop. Bovendien blijft echtheid en oprechtheid van belang, zoals de sobere clip voor overleden maat Mookie bewijst.
Voor zowel de cd als het videomateriaal van ’k Waag en Win geldt dat je weinig mist als je het niet checkt, maar dat het niet vervelend is om het wel eens te beluisteren/bekijken.

Tracklist:
CD:
01. Mijlpaal
02. Wagen & winnen
03. Voeding featuring Dion
04. We moeten eten
05. Yae, streps, jilla featuring Buya
06. Straight up
07. Echtheid
08. De rapgame
09. Wachtrij featuring Soniq
10. Dion – Ik en m’n chips featuring RMB

DVD
01. Spangen
02. Mookie featuring Dion, Lips en RCS
03. Onverwachts
04. Noodtoestand (3.0.2.7.)
05. Kijk mee met RM

Meer info: RMB

Geplaatst door bowie op 14 februari 2008