R.Kay: ‘Ik ben geen gangsta rapper.’

Hij is volgens Kempi de heetste rapper van de Sterrenlaan. R.Kay maakte naam op de ‘Du Boeruh Vla’ mixtape met Kempi en timmert inmiddels zelf hard aan de weg. De rapper heeft net een tour op Curaçao, samen met Kempi, achter de rug en onlangs is zijn EP ‘100% Damage’ verschenen.

Jonge jaren
De liefde voor muziek begon al jong: “Ik ben al sinds mijn 10e bezig met rappen. Het is eigenlijk begonnen met een spel op de Super Nintendo, Mario Paint, waarmee je je eigen muziek kon maken en daar ging ik toen mee aan de slag. Later ging ik echt mijn eerste teksten schrijven. Rond die tijd is mijn neef doorgebroken in Duitsland en hij heeft geïnvesteerd in het bouwen van een studio voor zichzelf en ons, de boys waarmee ik allemaal al heel lang hang en die achter mij staan. Zij doen bijvoorbeeld een deel van de productie of het artwork.” De rapper werkt altijd samen met een vast team: “En dat zal zo blijven maar dat neemt niet weg dat ik wel open sta voor meer samenwerkingen in de toekomst.”

In 2005 gaat hij de samenwerking aan met Turk waarmee hij het Engelstalige duo Militant Union vormt. Ze treden op door het land en bereiken zelfs de halve finale van de Grote Prijs van Nederland in 2006. Maar uiteindelijk besluiten ze ieder hun eigen weg te gaan om meer te werken aan hun solo-projecten. “Militant Union was eigenlijk een heel klein project. Wat mij meer heeft gevormd als artiest is de groep Richmen Inc. waarmee we hebben rondgetoerd door Duitsland. We deden heel veel shows en werden gevolgd door Viva (de TMF in Duitsland) dat verliep echt goed, en mede daardoor zijn er tracks gelekt naar Polen en andere Oostbloklanden waar we toen ook veel hebben opgetreden. We hebben shows gedaan voor wel 150.000 mensen, dat was echt ziekelijk, een hele ervaring!”

Tot vorig jaar trad hij op met de Engelstalige groep Richmen inc. en daarna is hij op Nederlandstalig overgegaan: “Het is belangrijk dat de thuisbasis op de hoogte is van mijn muziek, bovendien kan ik me in het Nederlands beter uitdrukken en het is ook omdat ik Kempi ben tegengekomen. Zijn tracks lieten zien dat Nederlandstalige rap ook dope is. Maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst weer Engelstalige muziek zal maken.” Kempi heeft R.Kay niet alleen een duw in de juiste richting gegeven, maar heeft hem ook als een van de eerste artiesten getekend bij Sterrenlaan Entertainment: “Voor Kempi naar buiten kwam met zijn tracks kenden we elkaar al en we vonden elkaars’ muziek dope. Uiteindelijk besloten we om samen te werken en daar is de mixtape Boeruhvla uit gekomen. Dat beviel zo goed dat het is uitgelopen tot een EP die binnenkort uitkomt onder het label van Sterrenlaan entertainment.”

100% Damage
De EP 100% Damage liet enige tijd op zich wachten. De verwachtingen waren dan ook redelijk hooggespannen, maar dat is geen probleem volgens de rapper: “Ik kan zeker voldoen aan de verwachtingen. Deze EP is goed opgebouwd; alles is zelf ingespeeld, geproduceerd en gecomponeerd. Mac Peretti, Snelle Jelle en D-pep zijn verantwoordelijk voor de productie van de veelzijdige EP”, aldus R.Kay. “Het is niet alleen rauwe boombap, maar je hoort ook bijvoorbeeld Rnb invloeden.”
De EP bevat veel brag en boast tracks, “Puur omdat het publiek en ik elkaar moeten leren kennen. Op mijn album zal ik dieper gaan en persoonlijker worden; zo is 6 jaar geleden een goede vriend overleden en daar wil ik graag een nummer over maken. In mijn track met Kempi Mama zei zie je trouwens wel een stukje van de echte R.Kay, je kan even proeven. Maar toch, ik doe me niet anders voor en lieg ook niet; ik zeg ook niet dat ik de beste rapper van Nederland ben.” Het schrijven van brag en boast tracks gaat niet altijd even makkelijk: “Het gaat moeilijker dan het schrijven van persoonlijke tracks die echt persoonlijk over mij gaan.” Toch heeft hij wel voldoende inspiratie wat wel eens kan leiden tot slapeloze nachten: “Soms wordt ik ’s nachts wakker en dan heb ik ineens een idee. Daarom heb ik sinds kort ook mijn eigen studio aangeschaft, dan kan ik meteen aan de slag wanneer ik wil.”

Zijn sound
“Ik doe brag en boast anders dan anderen. Bijvoorbeeld in de track Damage: “Stem en beat zijn getrouwd als akkoorden.” Wat wij produceren past ook echt op de muziek, zoals bijvoorbeeld Kempi op Duh Zoon ook doet. Ik heb een idee, schrijf het op en tape het, veel rappers doen het niet zo, die halen gewoon beats van het internet. Maar misschien ben ik wel helemaal geen rapper. Je wordt toch in een soort van hokje gestopt, van jij bent gangsta of jij bent te poppy. Maar ik maak wat ik voel en wat ik leuk vind."

Zijn sound is over de jaren veranderd: “Als ik terugkijk heb ik me zeker ontwikkeld vergeleken met bijvoorbeeld twee jaar terug, tekstueel gezien maar ook mijn flow, het benaderen van een track, de muziek, de beats.”
“De EP is vooral een kennismaking met mij. Maar ik denk dat de eerste single, Doe ’t voor je boy, wel een kans maakt om bij het grote publiek bekend te worden. De reacties op de snippets van zijn EP (”een voorgerecht"), zijn 101barz sessie, en de Damage clip waren positief, dus de rapper ziet het hoopvol in. “Ik hoop dat het gaat blowen maar ik blijf realistisch.”
Op de vraag of we ook binnenkort een album kunnen verwachten, antwoordt hij ontkennend: “Momenteel focus ik me op de EP, daarna zien we wel verder. Een album komt er wel maar wanneer weet ik nog niet. Nu zijn we bezig een tour op te zetten door het land.”

Kempi en Sterrenlaan
De rapper is onlangs teruggekomen uit Curaçao waar hij 6 dagen heeft getourd met Kempi. “We hebben een uitverkochte show gedaan. Ik ging erheen met de verwachting om zo min mogelijk te doen en vooral op een mambo beach met cocktail in de hand te liggen. Maar we hebben wel hard gewerkt.”
Op de vraag in hoeverre Kempi belangrijk is geweest voor zijn succes hoeft hij niet lang na te denken: “Het feit dat ik samenwerk met Kempi is een groot voordeel, hij is toch best groot in NL. Ik geloof ook dat ik goed bij Sterrenlaan pas en dat ik op de juiste plaats zit. Maar ik ben wel de eerste artiest die uitkomt op het label, dus ik voel wel een beetje druk. Ik als artiest en Kempi ook als platenbaas.” Verder kan hij ook nog wel wat opsteken van Kempi: “Ik wil altijd tot het uiterste gaan, ben heel perfectionistisch. De kwaliteit is daardoor wel goed maar de productiviteit minder omdat ik er langer over doe. Daar werk ik ook aan en wat dat betreft kan ik dat wel leren van Kempi. Hij werkt heel snel en is heel productief.”

Ik ben heel anders als rapper en ben verre van een gangsta rapper." In plaats van op straat te hangen, houdt hij zich liever bezig met muziek maken. Onder meer met de andere artiesten van Sterrenlaan, want er gaat een album aankomen: “Er zal een Sterrenlaan album komen met alle artiesten, maar wanneer weten we nog niet precies. We zijn zeker goed bezig; het bedrijf is de toekomst” aldus R.Kay. Een toekomst waar hij zeker deel uit van zal maken. Nu nog even afwachten of de EP 100% Damage een succes wordt."

De EP van R.Kay is hier te downloaden en is te koop bij alle Velvet stores, op Sterrenlaan, en bij de Free Record Shop in Eindhoven en de Britain, ook in Eindhoven.

Meer info

Geplaatst door bowie op 16 juni 2009