Risskant: ‘Ik wil rond kunnen komen van mijn muziek.’

“In het dagelijks leven ben ik R.I.S.S. Rissema. Ik ben opgegroeid en grootgebracht in Dordrecht en woon in het centrum. Mijn ouders zijn beide van Nederlandse afkomst en ik ben de oudste van de drie zonen. Ik heb HAVO gedaan en heb in vijf jaar op vier scholen gezeten, maar ik heb mijn opleiding niet afgerond. Na deze tijd ben ik, na een aantal andere baantjes, gaan werken in een fabriek. Daar heb ik drie jaar gewerkt en toen vond ik het mooi geweest. Ik vond het tijd om me volledig op muziek te richten en dat kon niet ‘dankzij’ mijn fulltime baan.”

We weten hoe het de rapper uit Dordrecht uiteindelijk is vergaan. Er zijn weinig mensen in de scene die de naam Risskant nog niet kennen. Naast het rappen is Risskant actief in het geven van diverse workshops en het doen van projecten. Het belangrijkste is natuurlijk de muziek die deze Dordtenaar maakt. “Ik maak rauwe boombap hiphop in je smoel waar op meegeknikt wordt! Mijn muziek brengt de essentie terug voor zowel de luisteraar als voor mezelf. Uiteraard probeer ik zo origineel mogelijk te zijn en ben ik ook wel eigenzinnig. Ik probeer mezelf op bepaalde vlakken te herontdekken door te spelen met flows en aparte onderwerpen. Dit alles gebeurt onder originele producties. Ik werk dan ook hard om dit alles te bewerkstelligen. Ik denk dan ook dat ik zeker wat toevoeg qua sound. Ik ben mezelf en doe mezelf niet groter voor dan dat ik ben. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het bouwwerk dat ‘de scene’ wordt genoemd. Ik doe veel op eigen kracht, en als je gelooft in jezelf, dan is er genoeg mogelijk en word je uiteindelijk beloond.”

In eerste instantie geloofde mijn vader niet in mijn ding.

’t Is Mooi Geweest was het eerste echte wapenfeit van Risskant. Daarvoor was hij al een aantal jaar bezig. “Ik was voor de release van ’t Is Mooi Geweest al zeker vier à vijf jaar bezig. Natuurlijk met schrijven en opnemen, maar ook met het vergaren van contacten. Ook heb ik voor die tijd twee tracks gedaan op Bronbroeders.” ’t Is Mooi Geweest is een cd met maar liefst vierentwintig tracks (volledig geproduceerd door Flek uit Rotterdam) en een dvd met acht clips. Ja, je leest het goed. Hoe kon de Dordtenaar dit allemaal bewerkstelligen? "Op deze release staan zoveel tracks omdat dit materiaal was dat ik in de jaren daarvoor had opgenomen. Ik vond het zonde om niet te gebruiken en vond dat er iets mee gebeuren moest.

Ik heb verder veel steun gehad van verschillende mensen om mij heen. Mijn vader en broertje bijvoorbeeld. In eerste instantie geloofde mijn vader niet in mijn ding, totdat hij zag dat ik er al zes jaar mee bezig was en ik er echt voor leefde. Toen hij heeft besloten om mij te helpen bij het opzetten van een label (Dr Ritme red.). Ook op zakelijk gebied kon en kan ik rekenen op zijn hulp. Wat betreft de clips: mijn broertje Juno, die inmiddels zijn eigen videobedrijf Anti Hero heeft, schoot alle clips op ’t Is Mooi Geweest." De uitdrukking “van je familie moet je het maar hebben” is hier dan ook totaal niet van toepassing. “Nee, zeker niet. Zonder hun was dit eerste album er niet geweest en was ik ook niet geweest waar ik nu ben.”

In 2007 is de Woordvoerder op dezelfde voet verder gegaan. Hij schreef de Grote Prijs van Zuid-Holland op zijn naam en bracht zijn tweede album Nieuwe Droom uit. “Het meedoen aan de Grote Prijs van Zuid-Holland bleek een goede zet te zijn, want die won ik met overtuiging. Het winnen van deze wedstrijd was een bevestiging van mijn kunnen en een grote stimulans om door te gaan met wat ik al deed. Ook was het natuurlijk heel goed voor mijn naamsbekendheid. Ik kon door deze winst veel optredens doen, bijvoorbeeld op grote festivals zoals Parkpop en Metropolis.”

“Met het prijzenpakket en alle dingen eromheen vond ik het een goed moment om Nieuwe Droom te releasen, hoewel het relatief kort na mijn eerste album was. Net als bij mijn eerste album had ik weer aardig wat tracks liggen die ik ook al live deed. Ik vond dat dit naar buiten moest worden gebracht op korte termijn. Op Nieuwe Droom zijn ook alweer andere mensen te horen waar ik nu inmiddels ook al weer aardig wat mee heb gedaan. Zo staan er producties op het album van Benzie (KGV) en DJ D-Incredible.”

De titel “Kamer van Cokehandel” is ontstaan om de kortzichtigheid te benadrukken.

Bijna een jaar geleden heeft de rapper in samenwerking met Ad Rem nog de Kamer van Cokehandel EP uitgebracht. Dit conceptuele product telt elf tracks en het duo verwelkomt op bijna iedere track een gastrapper. Onder andere Escalatie team, Spinal, KGV , Skenkie, Anonymouz (Canada) en Per.Verz komen langs. Risskant legt uit: "Het concept is ontstaan en gedaan om de kortzichtigheid te benadrukken van de Nederlandse hiphopscene. Veel mensen linken de term ‘cokehandel’ gelijk aan cokedealers die stoer willen doen, maar daar heeft het niets mee te maken zoals je kan horen op de EP.

Als mensen op dit moment denken dat Risskant en het nu wel even welletjes vindt, dan zitten ze verkeerd. Onlangs is op het festival Dordt = Dope het derde solo album Voedingswijzer gereleast. Op het album staan veel producties van Dopaganda en daarnaast doen ook DJ D-Incredible, Benzie en Tailers (beide van KGV red.) een duit in het zakje.

Mensen die de Dordtenaar al een tijdje volgen, weten dat de rapper al een tijdje contact heeft met de Canadese rapper Anonymouz. “Anonymouz is een gruwelijke MC, ik heb met hem een hele EP opgenomen, maar er moet nog veel aan gebeuren. De opnames zijn wel al afgerond, dus deze EP kunnen mensen ook verwachten in de toekomst.”

“Gewoon doorgaan met waar je goed in bent.”

Risskant heeft al heel veel bereikt van wat hij wilde bereiken en is niet van plan om gas terug te nemen in de toekomst. "Ik wil gewoon rond kunnen komen van mijn muziek. Dat lukt me nu en als dit nog een paar jaar zo blijft, dan ben ik tevreden. En zolang ik gelukkig met muziek ben, dan ben ik sowieso een gelukkig man. Ik ga gewoon weer verder nu. Er komt nog wel een album, en daarna nog wel één. “Gewoon doorgaan met waar je goed in bent,” is mijn motto. Uiteindelijk word je ervoor beloond. Ook zal er ongetwijfeld een tweede Kamer van Cokehandel cd komen over een jaar. Kortom: “Over tien jaar wil ik gewoon nog steeds doen wat ik nu doe, alleen dan nog tien keer beter.”

Risskant verschijnt 22 april op HIJS Volume 1! CD en is tevens live te zien bij de releaseparty in 013 op 17 april

Meer info

Geplaatst door bowie op 25 maart 2009