Redrum Recordz breekt een lans voor Nederlandse kwaliteitshiphop

Mike Redman is een veelzijdig man. De 32-jarige inwoner van Rotterdam heeft in zijn jonge leven muziek gemaakt (hiphop, jungle, metal), feesten georganiseerd (de Rotterdamse Redrum parties in de tweede helft van de jaren 90), clips en films gemaakt (zoals Walkmen) en is al meer dan tien jaar labeleigenaar van zijn Redrum Recordz. In 2001 bracht hij Rotterdam Redrum – The Underground Hits uit, een compilatiealbum waarop zo ongeveer de voltallige Rotterdamse hiphopscene vertegenwoordigd was. Twee jaar later volgde deel 2. Artiesten als VSOP, Jawat en Duvel kwamen voor het eerst officieel uit op een van de compilaties. Nu, tien jaar na de release van deel 1, vonden Mike en zijn Redrum-team het tijd voor een vervolg met een landelijke insteek. Voor HIJS aanleiding om even met deze creatieve duizendpoot van gedachten te wisselen.

In het Rotterdamse café Dudok vertelt Mike waarom hij aanleiding zag om een nieuw verzamelalbum uit te brengen. “Een tijd lang was ik, op een aantal uitzonderingen na, niet geprikkeld door de Nederlandse hiphop die ik hoorde. Maar het laatste jaar hoorde ik echt goede dingen overal. Van jong talent als Tastic en Dope D.O.D. en tof materiaal van veteranen als Unorthadox bijvoorbeeld. Daarbij vind ik het ook een echte vooruitgang dat Amerikaanse legendes samenwerken met Nederlandse artiesten. Deams met Ice-T, Optimus met Prince Po; beide tracks staan ook op de verzamelaar. Toen dacht ik: met zoveel toffe tracks kan ik weer een compilatie maken. Er is natuurlijk al jaren lang, zoals ik het noem, veel ‘beschuit met muisjes’ hiphop te vinden. Met deze verzamelaar hoop ik een klein beetje bij te kunnen dragen aan de balans door opnieuw de underground van zich te laten horen.”

Waar de eerste compilaties uit bijna volledig Rotterdamse tracks bestonden, kiest Mike nu voor artiesten uit het hele land. “Momenteel is er sprake van een nationale scene wat mij betreft. Nederland is te klein om verdeeld te zijn. Ik kom vaak in het buitenland en wil graag laten horen en zien dat Nederland internationale allure heeft. Ik neem de cd’s mee om onze Nederlandse scene te stimuleren. Daarnaast distribueren we het album op kleine schaal in landen als de VS, Engeland en Frankrijk.”

Tegenwoordig is het eenvoudig om hiphop te maken en online te gooien. Toch is het kaf van het koren scheiden makkelijker dan het soms lijkt volgens Mike. “De Underground Hits waren in het verleden altijd snapshots van de scene, met tracks van uiteenlopende kwaliteit. Nu hebben we duidelijk meer op kwaliteit geselecteerd. De echte artiesten, de mensen die het volhouden, hebben altijd mijn support. Die nemen het vaak serieuzer, sturen nog echt een cd met artwork naar me op in plaats van een mailtje met een link met nog 100 anderen in de cc. Mensen onderschatten de waarde van een mooi fysiek product tegenwoordig vind ik. Daarmee kan een artiest zich nog echt onderscheiden.”

De meeste artiesten op The Underground Hits… Again zijn niet getekend bij een label. “Klopt, mijn insteek was ook om artiesten die niet bij labels uitkomen uit te brengen. Wat ik trouwens ook tof vind, is het aandeel van de vrouwen. Esperanzah, Tamère (Verdomd) en Rosa Ana kunnen zich meten met de hardste mannelijke mc’s naar mijn mening.” Komt er nog een vervolg in de toekomst? “Dat kan ik nog niet zeggen. Ik werk altijd impulsief en geloof er in om ideeën zo snel mogelijk uit te werken en uit te brengen. Het zou dus zeker kunnen, maar dat kan ik nu nog niet zeggen. Sowieso gaat de Nederlandse hiphopevolutie hoe dan ook door.”

Geplaatst door bowie op 26 oktober 2011