Redman: ‘Ik denk dat ik soms meer in de mensen in Europa geloof dan de mensen in Europa zelf’

Je was gisteren nogal ziek…
Ik was wat ziekjes ja, vanwege klimaatswisselingen enzo.

Heeft dat nog invloed op je optreden gehad?
Ik moest nog harder werken dan normaal om de kwaliteit van de show te waarborgen.

Je doet veel wilde dingen tijdens je show, wat was het allerwildste?
We doen zoveel leipe shit op het podium dat het voor ons gewoon is geworden. We zien het niet eens als wild, het gebeurt gewoon.

Method Man was hier pas geleden en die slingerde een waterfles tegen het hoofd van een bezoekster. Is het bij jouw shows ook wel eens zo uit de hand gelopen?
Ik gooi alleen plastic flessen, anders zou ik mensen meteen naar de kloten helpen. Ik probeer geen mensen te raken, straks klagen ze me nog aan.

Je vorige show hier was met een band, nu heb je een DJ meegenomen. Heb je een voorkeur voor een van de twee?
Met de band wilde ik gewoon iets anders doen. Soms treed ik op met een band, soms met een DJ. Met de band was mijn DJ er overigens wel gewoon bij. Met een band is het geheel gewoon groter. Ik ga weer shows doen met de band. De volgende tour wordt weer met de band, want ze rocken gewoon keihard.

Method Man en jij zijn de laatste paar jaren steeds rond dezelfde tijd aan het touren in Europa, waarom doen jullie nooit een show samen?
Dat ligt aan de promotors. Ze kunnen meer verdienen met twee losse shows dan met een show met ons beiden. De volgende keer gaan we misschien wel samen.

Er zou laatst een Def Squad optreden zijn hier in Amsterdam, maar die werd gecancelled. Weet je daar iets van?
kijkt verbaasd Nee daar heb ik niks van gehoord.

Dat zegt alweer genoeg… Hoe gaat het met Muddy Waters 2?
Het gaat goed, ben er al mee begonnen, heb twee nummers klaar. Hij komt of aan het einde van het jaar of begin 2008 uit.

Waarom doe je eigenlijk een tweede deel? Over het algemeen haalt deel twee het nooit bij het origineel.
Het is niet echt een opvolger, want ik kan Muddy Waters nooit overtreffen en dat zou ik ook nooit proberen. Het is gewoon iets voor de fans om te hebben.

Je hebt veel gedaan, van muziek tot films, tv-series, videogames, je hebt een winkel geopend, staan er nog dingen op je to-do lijst?
Ik wil een bedrijf runnen, een platenlabel. Dat probeer ik nu te doen met Gilla House. Verder wil ik graag een film regisseren, dat is mijn volgende doel.

Nu we het toch over films hebben, hoe gaat het met How High 2?
Daar zijn we mee bezig, komt uit in 2008.

Je werkt vaak samen met mensen buiten de hiphopscène. Van The Offspring tot Christina Aguilera, is dat een uitdaging die je graag aangaat?
Ik zie het niet echt als een uitdaging, want muziek is muziek voor mij, hoef me niet alleen bezig te houden met rap. Iedereen weet dat ik fan ben van verschillende muziekculturen. Het gaat mij om de energie die ik er van krijg, of dat nu met Christina Aguilera, Roni Size of Adam F is, ze hebben energie die mij voedt.

Ik hoorde dat je een voetfetisj hebt. Vertel.
Dat klopt, ik ben dol op vrouwenvoeten. Ik ga binnenkort een vrouwenschoen uitbrengen, in de lente van 2009 hoop ik dat te doen. Dames, als je mooie voeten, hebt ben ik je man.

Heb je ooit een hele mooie dame meegenomen naar ‘een rustig plekje’ om vervolgens als ze haar schoenen uitdoet erachter te komen dat ze lelijke voeten heeft?
Zo ver komt het nooit. Mijn voetfetisj is zo erg dat ik al weet hoe een vrouwenvoet eruitziet zonder dat ze haar schoenen uit hoeft te doen. Je kunt het zien aan de handen. Als ze lelijke handen heeft zijn haar voeten ook lelijk. Als ze dikke knokkels heeft: lelijke voeten. Als ze op haar nagels bijt zien haar voeten er ook zo uit. Serieus, kijk volgende keer eens naar de hand van een vrouw. Als ze mooie, slanke handen en vingers heeft dan zijn haar voeten helemaal geweldig. Doe het, ik zweer het je, je denkt meteen: ‘Damn, hij had gelijk’.

Komt er nog een nieuw Def Squad album aan?
Als die vette Erick Sermon nou eens van z’n dikke reet afkwam… Nee, dat is m’n man, geintje. Def Squad zit eraan te komen. EPMD is eerst met een album bezig, dus ik denk dat hij zich vooral daarop concentreert. En ik ben geduldig, heb alle tijd, ik ga ondertussen gewoon wat anders doen.

Gaan jij een Method Man nog een plaat maken?
Ja, Blackout 2.

Hoe kom je eigenlijk aan de naam Redman?
Van toen ik nog jong was. Ik had rood haar, en als ik een sneeuwbal in m’n gezicht kreeg werd ik rood. Dan hoorde je al de kinderen ‘Hij is rood!’ Ik ben er een beetje uitgegroeid, maar ik heb een lichte huid dus ik word rood.

Was het moeilijk om door te breken vanuit New Jersey? Het is immers zo onder de rook van New York, een stad waar iedereen wel een demo tape heeft liggen.
Ik hou van Jersey, ik zou het voor geen goud willen ruilen. Het was goed dat we niet uit New York kwamen, daardoor vielen we op. We liggen tien minuten van elkaar af, maar toch is mijn stijl heel anders dan die van mensen uit New York. We zijn heel anders, New York weet dat en wij ook.

Tijdens de show zei je dat het Europese publiek niet constant achter de scene in Amerika aan moet lopen maar hun eigen ding moeten doen. Wat is volgens jou het grote verschil tussen de scene in de VS en die in Europa?
In Europa krijgen jullie muziek vaak wat later, maar fuck dat; waarom zouden jullie moeten wachten? Maak zelf je muziek. Wij zijn misschien wat verder met de muziek in de VS, maar jullie representen nog steeds die echte hiphop cultuur. Jullie houden nog steeds van breakdancen en DJ-en, jullie dragen nog steeds gewone kleding en hoodies en boekentassen. Zulke dingen vind je niet meer in de States. Ik vind het geweldig dat jullie nog steeds (DJ) Premier en Pete Rock de beste producers vinden. Ik denk dat muziek van andere continenten veel meer respect verdient dan dat het nu krijgt. Jullie geld is al sterker dan het onze, waarom zouden jullie ook muzikaal niet sterker kunnen zijn? Ik denk dat ik soms meer in de mensen in Europa geloof dan de mensen in Europa zelf. Als ik dat tegen gasten hier zeg kijken ze me altijd raar aan. ‘Nee, wij kunnen geen awardshow opzetten’, ‘Wij kunnen nooit BET krijgen’. Ja dat kunnen jullie verdomme wel, zolang jullie maar samenkomen en het doen. Jullie hebben zoveel verschillende culturen en landen, dat maakt het misschien wat lastig. Je hebt Italië hier, Amsterdam daar, Noorwegen weer daar, het is niet een geheel zoals de VS. Maar… Wie heeft ooit gezegd dat het wel zo moet zijn? Ik denk dat jullie hier genoeg mensen hebben om iets vets neer te zetten.

Heb je zelf ook contact met Europese artiesten?
Ik zou vandaag eigenlijk naar Parijs moeten gaan om samen te werken met een artiest daar. Maar ik wist niet dat ik hier interviews moest doen enzo, dus dat gaat nu niet door. Ik zou samen gaan werken met eh hoe heet ie ook alweer… niet Booba… eh… (stilte) Ruff. Big up naar Ruff en iedereen daar, ik had graag willen komen. Ik kom binnenkort naar Parijs voor het Splash festival dus dan komt het goed. Ik wil sowieso meer samenwerken met artiesten uit Europa, dus kom maar op.

Denk je dat Europese hiphop op het gebied van zowel rijms als beats iets anders doet dan in de VS?
Ja. In de VS hebben we wel een bepaalde stijl en feel, iets dat veel Europeanen proberen over te nemen. Maar Europa heeft zijn eigen invulling daarvan nog niet gevonden. In veel video’s zie je Europeanen die zich kleden als gasten uit New York, met de Yankee caps en doo-rags. En dat is tof, maar ik denk dat ze gewoon hun eigen ding moeten doen, iets dat uniek is voor hun zodat wij in de VS meteen kunnen zien dat je geen Amerikaan bent. Nu merken we dat alleen door jullie accent. Wij hoeven onze mond niet open te doen, je ziet onmiddellijk dat wij uit New York ofzo komen. Dat moeten jullie ook krijgen. Jullie moeten bij elkaar komen en kijken wat echt jullie ding is, iets waar niemand anders iets mee te maken heeft. Ik geloof echt in Europa. Het is zo’n grote markt hier, er kan zoveel gebeuren. Het liefste zou ik het hier zelf veranderen. Maar ik kom uit de VS, ik kan het niet doen, jullie moeten het zelf doen. Maar ik kan jullie wel input geven zodat jullie denken: ‘Als die gast uit de VS zegt dat we de shit kunnen zijn, misschien kan dat dan ook wel.’ En als jullie straks de shit zijn, dan kijken jullie terug naar deze interviews en zeggen: ‘Redman zei dit al jaren geleden’. En als jullie echt de shit zijn, wil ik graag een baan, huur me maar in als motiverende spreker ofzo.

Nog laatste dingen die je kwijt wilt?
Gilla House is mijn crew. Mijn album Red Gone Wild is uit, ga het halen en luister naar de artiesten die erop staan, dat zijn mijn artiesten. Binnenkort komen ze met eigen albums dus check dat. Dames, ik kom met een hoge hakken schoen, koop dat. Verder: Hou me gewoon in de gaten. En geloof me, Europa, ik hou van jullie, blijf doen wat jullie doen en verander niet.

Geplaatst door bowie op 17 juli 2007