RED: “Ik bouw liever een eigen gevangenis dan dat ik in een echte terechtkom”

Met BLOEDROOD bouwen $KEER&BOO$ en RED opnieuw een brug in het hiphoplandschap van Nederland. De tape van de grimmige verslaggever uit het zuiden en rauwe producer uit het noorden is misschien wel een van de meest onderbelichte projecten van de zomer, maar mag zonder twijfel een tijdloos meesterwerk genoemd worden. Beide mannen werken namelijk met een ongekende productiviteit en daarom was dit het juiste moment om de producer van het project te spreken.

Om bij het ontstaan van BLOEDROOD te komen moet er eerst naar de geschiedenis van RED gekeken worden. Zijn naam duikt namelijk al langer op in de game. Al een ruime achttien jaar tikt hij beats en zijn carrière startte bij underground projecten als No Order. Daarnaast is hij een van de oprichters van de Fort Buku-movement en is hij verbonden met het mysterieuze Krauw Konnekt.

Zijn stijl is moeilijk te beschrijven en dat kan hij zelf ook niet helemaal. Dat ontneemt niet het feit dat hij snoeiharde beats maakt en op dit moment een van de meest grimmige producers is in Nederland. “Ik zou mezelf eerder een soort crossover-werker noemen, zowel met mensen als de verschillende soorten sounds die ik uitbreng. Ik maak van chille jazz tot de meest ranzige crossover-stijlen tussen boombap, duistere dubbeats en alles daartussen in. Maar als puntje bij paaltje komt ben ik ook gewoon een producer. De dingen die je van mij hoort en waar mensen mij van kennen, zijn de beats die uitgekozen werden door de artiesten waar ik mee heb gewerkt. Ik heb daarnaast bijvoorbeeld ook grimmige drum ‘n bass-tracks liggen. Ik hanteer vooral een breed palet als je al mijn stijlen zou moeten benoemen.”

Toe aan iets nieuws

Na zo’n tien jaar touren met No Order was RED toe aan iets nieuws en als geroepen werd hij toen benaderd door Vincent van Poetic Justice. “Vincent was bezig met het organiseren van een tape in de hiphopscene waarop hij verschillende artiesten en producers die normaliter niet met elkaar samenwerken aan elkaar wou connecten. Nu was het zo dat hij op die tape ook SKAV en McGyver wou koppelen. Het was voorgaande producers niet gelukt om de juiste beats te tikken voor die twee en zodoende was de beurt aan mij. SKAV en McGyver zijn echte boombap-koningen in Nederland, dus ik ging als een idioot boombap- na boombap-beat tikken. Maar het was steeds niet precies wat ze zochten en na een meerdere keren afgeschoten te worden kwam ik erachter dat ze eigenlijk iets totaal anders wilden doen. Dus ik ben toen een soort duistere dubkant op gegaan qua beat. Iets waar je echt van moet houden, want niet iedere boombapliefhebber kon die sound waarderen.”

“Als er geen reden is waarom je dit doet, redt je het niet lang in de game.”

Het Poetic Justice-project ontstond precies in de periode waarin RED niet goed wist hoe hij verder wou gaan. De liefde voor hiphop was er nog steeds, maar hoe hij voorheen te werk ging, werkte niet meer voor hem. “Veel mensen denken dat het gewoon leuk en easy is om een beat te maken, maar ze onderschatten hoeveel werk en energie erachter zit. Als er geen reden is waarom je dit doet, redt je het niet lang in de game. Ik zeg altijd dat ik liever mijn eigen gevangenis bouw, dan dat ik in een echte terechtkom. Datzelfde telt voor alle boys waar ik mee werk. Iedereen heeft een andere reden, maar ze weten dat dit is wat ze moeten doen. Hiphop is voor ons nodig en het is wie we zijn.”

SKAV zat in die periode in hetzelfde schuitje, niet zeker wetende wat hij nou precies met zijn rapcarrière wou gaan doen. Nadat hij de grimmige dub-beat voor Tandjes Tuffen hoorde belde hij RED op. “SKAV was zo enorm enthousiast dat hij riep dat hij wel een hele tape wou maken in deze stijl en zo is Tableau ontstaan. Dat was het moment waarop die hele Buku-story begon en de rest is geschiedenis.” Tableau is een term uit de jachtwereld die staat voor het prominent uitstallen van je gevangen prooi. Voor zowel RED als SKAV voelde de tape ook echt als een soort overwinning. Ze hadden gejaagd op een nieuwe sound, een nieuwe motion en daaruit haalden ze samen een hoop nieuwe energie. “Ons plan was om een hoop nieuwe bruggen te bouwen in Nederland en van het noorden tot het zuiden artiesten met elkaar te connecten. We zijn opnieuw gaan pionieren in een soort nieuwe golden era aan Nederlandstalige hiphop die zwaar independent is gecreëerd.”

Tijd voor de North-South connect

De nieuw gevonden energie leverde een ongekende productiviteit op. Het is niet voor niets geweest dat er na Tableau een hele reeks aan andere tapes tot leven kwam. Eerst werd de Bukuniers-plaat de wereld in geblazen. Toen volgde in een jaar tijd twee Skellum-tapes met SKAV en in diezelfde periode maakte hij ook Opgooiers met SKEDEL. Begin dit jaar dropte ook nog eens de EP Zeeziek met Hassenpflug en verscheen het Snipes & Stallone-project van SKAV met Dookie van Het Verzet. Bij het maken van deze tapes kwam $KEER&BOO$ regelmatig in de picture. De stijlkoning uit het zuiden heeft zo op zowel Bukuniers, als Skellum 2 en Stallone & Snipes meerdere gastbijdrages gedaan. “$&B en ik hadden elkaar al een aardige periode in het vizier en eigenlijk al vanaf de tijd dat we allebei shit op SoundCloud en dergelijke gooiden, checkten we elkaars werk. We hadden elkaar wel een paar keer bij releases gezien, maar op een gegeven moment heb ik hem benaderd omdat het gewoon tijd was voor die North-South connect.”

“De connectie met $&B is vanaf het eerste moment al heel easy geweest, want we zijn allebei van die verstoten idioten.”

In de zomer van 2019 was het zover en trok $KEER&BOO$ richting het noorden om bij RED de booth in te duiken. Een weekend lang deden ze alles wat god verboden had, grilden ze grote lappen vlees, rookten ze paling en werden er enorm veel beats getikt en verses geschreven. “De connectie met $&B is vanaf het eerste moment al heel easy geweest, want we zijn allebei van die verstoten idioten. Je zou het haast thuiskomen kunnen noemen, maar bij thuiskomen besef je je dat je ineens thuis bent. Mijn band met hem vloeide zo enorm organisch en natuurlijk, op zowel persoonlijk als professioneel gebied.”

“Elke beat die geslagen werd en elke gepende verse werden meteen gepakt. Wat echt funny was is dat het haast leek alsof de sterren op dat moment op de juiste lijn stonden. Vlak voor hij naar mij toe kwam, had ik een enorme oorontsteking gehad waardoor ik echt geen fuck meer kon horen. Het moment dat we elkaar de hand schudden, zei hij ineens dat hij zichzelf haast niet meer kon horen omdat zijn oren dicht zaten door een ontsteking. Ik moest toen keihard lachen en gaf aan dat ik de medicatie voor die shit nog had liggen. $&B stond dat weekend zijn oren druppelend in de booth en alles wat we toen hebben opgenomen leidde tot het ontstaan van BLOEDROOD.”

Toch heeft het een poosje geduurd voordat de tape werd uitgebracht. Zowel de rapper als de producer waren in de tussentijd nog met zoveel andere projecten bezig dat ze er niet het juiste moment voor konden vinden en dat heeft ook niet uitgemaakt. Op de outro van de track SMITH&WESSON zegt $&B namelijk: “Dit is die 2019 shit, maar je kan het rustig uitbrengen in 2029”, wat volgens de producer ook gewoon zo is. “Die tape is tijdloos. Natuurlijk hebben we wel voor de release het een en ander moeten tweaken en hebben we er de juiste samples in gegooid om hem wat meer van deze tijd te maken, zoals de avondklokrellen begin dit jaar. Maar het is de visie van de tape die ervoor zorgt dat het tijdloos is. We probeerde wel gewoon in het straatje van hiphop te blijven, maar wilden niet strictly boombap gaan. We wilden geen rugtas dragende shit maken, want in essentie moest het gewoon lekker grimey zijn.”

Die grimey New York-shit met een experimentele twist

De movement waar RED en $KEER&BOO$ zich in begeven is al vaker vergeleken aan het Buffalo based label Griselda. Qua sound, productiviteit en stijl zijn er veel gelijkenissen, maar toch is het niet hetzelfde. “In die blauwdruk hebben we wel gewerkt. Het toffe is daarentegen wel dat wij deze sound altijd al hebben gehad, voordat Griselda echt up ging. Het is niet dat we onze sound gingen flippen zoals die van hun omdat we het zo dope vinden. We waren altijd al op die Alchemist, Roc Marciano of Prodigy-achtige grimey New York shit, maar dan wel met onze eigen experimentele twist eraan. Ik zie altijd dingen voor me bij geluid en tracks en ik vind dat het cinematische aspect van hiphop de laatste tijd vaak ontbreekt. Als ik met SKAV of $KEER&BOO$ werk, zoeken we altijd naar het karakter van een track. Het zijn juist die gekke samples van bijvoorbeeld de avondklokrellen die dan een extra ervaringsdimensie toevoegen aan het geheel. Er is momenteel geen tijd voor bilklapmuziek en het is juist dat cinematische van een tape wat past bij de kleur van het project. Het zorgt ervoor dat het meer toepasselijk wordt op de tijdsgeest waarin wij leven. BLOEDROOD is daarom een specifieke ervaring.”

Bij het maken van BLOEDROOD werd er al veel met de naam van het project gespeeld. Als deel van het karakter van de tape moest er iets toepasselijks komen. “We zochten eerder in een trend van REDRUM of RED&BOO$. Het zat hem al in de kleur rood die $KEER&BOO$ graag wilde laten terugkomen in de titel. Die tape is ook gewoon bloody as fuck. Hij zegt ook ergens in een line iets van ‘Als je luistert naar wat ik zeg hoor je meer dan alleen die gangster tories’. Alleen is het eerste beeld wat je van hem krijgt wel gewoon die gangstershit en dat is heel eerlijk ook gewoon de wereld waarin hij zich begeeft. Dat is wat hem die stijlkoning maakt, die no nonsense, super grimey killer. En dat is waar BLOEDROOD vandaankomt. Het is een heel grimey, maar niet enorm zwarte tape. Er zit kleur en karakter in het bloedbad dat hij schetst.”

“Mensen eten geen lange albums meer. Al doe je twintig tracks, halen mensen er toch maar een paar favoriete pokoes uit.”

Wat ook opvalt aan de tape is dat hij in vergelijking met andere projecten van RED niet erg lang is. Het project telt zeven tracks, waarvan de intro nog geen veertig seconden klokt. “Mensen eten geen lange albums meer. Al doe je twintig tracks, halen mensen er toch maar een paar favoriete pokoes uit. Als je wat minder tracks doet kan je ook veel consistenter werken.” Gelukkig is dit pas het begin van een langdurige samenwerking tussen RED en $KEER&BOO$. Tijdens het weekend dat ze BLOEDROOD opnamen, hebben ze veel meer opgenomen dan alleen de tracks die wij te horen hebben gekregen. “Eigenlijk wil ik een heleboel dingen verklappen, maar daar kan ik nu nog niet zo veel over zeggen. We zijn enorm blij met wat BLOEDROOD al heeft opgeleverd, qua feedback maar ook qua werkwijze. Die shit vloeide zo easy en wij matchten gewoon enorm goed. Er komt sowieso een sequel aan, waar we ook al een titel en plannen voor merchandise voor hebben. Er ligt al een hoop klaar, maar we gaan binnenkort eerst nog even vrij een sessie in en kijken wat dat brengt. Maar reken er maar op dat er nog een heleboel van $&B en mij aankomt.”

Check BLOEDROOD hier:

Geplaatst door bowie op 3 september 2021