Deze releases wil je niet missen op Record Store Day 2021!

Waar de deuren van de lokale platenboer in voorgaande jaren opengingen voor Record Store Day, moesten we het dit jaar in april met shoppen op afspraak doen. Door het evenement dit jaar te verschuiven naar twee data in het hart van de zomer, hoopt de organisatie het publiek wat te kunnen spreiden én het lekker neuzen door de plantenbakken weer mogelijk te maken. Op 12 juni én 17 juli is het eindelijk zover.

Record Store Day

Een hele trits aan exclusieve en gelimiteerde platen moet je overhalen om dan een trip naar de platenzaak te maken. Bijvoorbeeld een heruitgave van Brainpower zijn debuutalbum Door Merg en Brain, een slipcase met Lupe Fiasco’s debuut Food & Liquor én Food & Liquor II: The Great American Rap Album, talloze jazzklassiekers, een heruitgave van comedian Richard Pryor zijn titelloze album en veel, héél veel meer. Wij hebben voor jou onze tien favoriete releases alvast op een rij gezet, en vertellen je meteen op welke van de twee dagen deze dropt.

Mello Music Group – Stitched Up & Shaken
1LP (drop: 12 juni)
Twee EP’s voor de prijs van één, dankzij deze release van het immer consistente label Mello Music Group. Op de A-kant levert Apollo Brown de beats terwijl Planet Asia de mic hanteert, op de B-kant gaat Guilty Simpson de beats van Gensu Dean te lijf. Wie die mannen kent weet dat het wiel hier niet opnieuw uitgevonden wordt, maar dat ze wel garant voor de betere boombap staan.
Czarface & MF DOOM – Meddle With Metal
3″ (drop: 12 juni)
Er staat maar één track op deze bijzondere release van Czarface & MF DOOM, maar veel meer past er waarschijnlijk ook niet op een plaat van pakweg zeven-en-een-halve centimeter. Het 3″ vinyl kan afgespeeld worden op een eveneens verkrijgbare RSD3 miniatuur-draaitafel. Natuurlijk is dat een gimmick en kun je je afvragen wat je er in godsnaam mee moet, maar vergeet niet dat hele volksstammen dat sowieso van 90% van je vinyl en CD collectie zullen zeggen. “Dat staat toch allemaal ook op Spotify?” *Zucht*.
Future – Evol
1LP (drop: 17 juli)
Future viert de vijfde verjaardag van zijn vierde album door het te laten persen op een wel heel bijzonder gekleurd vinyl. De zwartgeblakerde roos van de hoes krijgt een visuele echo in ‘doorschijnend rood en zwarte rookkleurig’ vinyl. Geen idee hoe dat er precies uit gaat zien, maar dat Low Life, zijn door Metro Boomin’ geproduceerde samenwerking met The Weeknd erop zal staan is een zekerheid.
Beastie Boys – Aglio e Olio
1LP (drop: 12 juni)
Tijdens het begin van de opnames voor Hello Nasty, merkten de Beasties dat ze er opnieuw lol hadden om wat hardcore/punk nummers in elkaar te raggen. Die pasten alleen helemaal niet op het album dat ze voor ogen hadden, en dus brachten ze deze in 1995 als losse EP uit. Door deze te vernoemen naar het simpelste maar nog steeds smakelijke gerecht uit de Italiaanse keuken (pasta met knoflook en olijfolie) wilden ze aangeven hoe eenvoudig en pretentieloos de plaat was. Een rerelease op transparant vinyl brengt dit vergeten hoofdstuk uit de Beastie Boys historie terug.
Fela Kuti & The Africa 70 – Open & Close
1LP (drop: 12 juni)
De status van de Nigeriaanse godfather van de Afrobeat is in de muziekhistorie moeilijk te overschatten. Helemaal als het gaat om de ronkende grooves die hij neerlegde in de periode dat de al bijna net zo legendarische Tony Allen de drums in zijn band verzorgde. Dat maakt het des te verbazingwekkender dat hun album Open & Close uit 1971 al sinds de jaren ’80 al niet meer als LP te krijgen is. Daar komt nu gelukkig verandering in, op door het artwork van de hoes geïnspireerd ‘red and yellow butterfly effect vinyl’.
Rage Against The Machine – The Battle of Mexico City
2LP (drop: 12 juni)
Het kan voor niemand nieuws zijn dat Rage Against The Machine een politiek uitgesproken band was. Hun support voor onder meer de Mexicaanse Zapatistas was daar een duidelijk voorbeeld van. Tel daar de Mexicaanse roots van frontman Zack De La Rocha bij op, en je kan je voorstellen dat het eerste concert van de band in Mexico een behoorlijk legendarische aangelegenheid was. Rond de eeuwwisseling werd The Battle of Mexico City al als concertfilm op videoband (ja, zo oud al) uitgebracht, maar nu is het eindelijk ook tijd voor een vinyl release.
Mulatu Astatke – Timeless
2LP (drop: 12 juni)
In 2009 organiseerde (muziek)fotograaf Brian Cross in Los Angeles de serie Timeless concerten, die tijdens Record Store Day voor het eerst een repress op vinyl beleven. Mulatu Astatke, grootmeester van de Ethiopische jazz, was één van de legendes die in het zonnetje gezet werd. Hiphopliefhebbers zullen zijn Yegelle Tezeta direct herkennen als de basis voor Nas en Damian Marley’s hit As We Enter.
Arthur Verocai – Timeless
2LP (drop: 12 juni)
Arthur Verocai zijn titelloze debuutalbum geldt als een klassieker uit de Braziliaanse Tropicalia beweging, en echoot via samples ruim een halve eeuw later nog altijd door in hiphop. MF DOOM was groot fan, en liet dat tijdens de opnames van dit concert in 2009 ook blijken door (ongepland) het podium op te komen en props te geven: “Een ware meesterdirigent. Net zo ongelofelijk live als in de studio.”
Miguel Atwood Ferguson – Suite For Ma Dukes (Timeless)
2LP (drop: 17 juli)
Als je maar één deel uit de Timeless trilogie oppikt, laat het dan dit adembenemende eerbetoon aan J.Dilla zijn. Voortgekomen uit de Suite For Ma Dukes EP, dook een 60-kopping orkest onder leiding van Miguel Atwood Ferguson live het oeuvre van Dilla in. Dat levert kippenvel op van begin tot eind. Eerder dit jaar kon je tijdens onze Dilla-week nog lezen hoe organisator Brian ‘B+’ Cross er uitgebreid zijn herinneringen aan ophaalde: “Ik voelde zijn aanwezigheid, die avond van het concert. Er was geen droog oog te vinden onder ons.”
Slum Village – Fantastic Volume II
2LP (drop: 12 juni)
Over Dilla gesproken; Fantastic Volume II van Slum Village, oftewel de plaat die zijn doorbraak betekende, viert dit jaar haar 21ste verjaardag. Wellicht dat het door de pandemie kwam dat label Ne’Astra Music Group het feestje eerder liet schieten, maar tijdens Record Store Day 2021 ziet de 20th anniversary edition van deze absolute klassieker alsnog het licht. Mét een speciale OBI-strip die dat jubileum viert en geperst op ‘Golden Pearl Splatter vinyl’. Mocht je dit album nog niet in de kast hebben staan, dan is dit de versie die je hebben wilt.
Geplaatst door Jaap van der Doelen op 19 april 2021