Alle 21 (!) op een rij: Het grote Record Store Day 2018 hiphop-releases overzicht

Zoals elk jaar is er op Record Store Day een hoop exclusief vinyl te krijgen, om mensen massaal naar hun lokale platenzaak te lokken. Wellicht heeft het er iets mee te maken dat EL-P en Killer Mike dit jaar de ambassadeurs zijn die muziekliefhebbers wereldwijd oproepen hun platenboer te supporten, maar dit jaar lijken er voor de hiphopliefhebber meer releases dan ooit beschikbaar te zijn. Zo lang de voorraad strekt ten minste, want het zijn uiteraard allemaal gelimiteerde oplages.

We hebben alle twintig (!) voor hiphop-liefhebbers in Nederland beschikbare Record Store Day 2018 exclusives op alfabetische volgorde gezet in het onderstaande overzicht. Turn it up en support your locals!

Brainpower – Dub & Dwars
1LP
In 2010 coverde Brainpower een aantal van zijn eigen tracks om ze met Black Star Foundation producer Asher E. en de Firehouse Crew om te zetten in reggae-versies. Het resultaat daarvan was Dub & Dwars, een project dat nu voor het eerst op vinyl verschijnt. Slechts 350 stuks zijn ervan geperst, op 180-grams rood vinyl. Lijkt ons een absolute must voor de fans van Braintje.
Cam’ron – Purple Haze
2LP
Het vierde en volgens velen beste album van Killa Cam. Onder meer The Heatmakerz en Kanye West bakten beats voor hem in zijn Roc-a-Fella periode. Laatstgenoemde produceerde het anthem Dip-Set Forever, een titel die niet bepaald bewaarheid werd, maar tijdens de hoogtijdagen van die crew onverwoestbaar uit de speakers klonk. Purple Haze wordt geperst op –hoe kan het ook anders– paars vinyl.
Compton’s Most Wanted – Music To Driveby
1LP
Geen afwijkende kleuren, bonustracks of andere fratsen voor de gangsters uit Cali. Gewoon een portie onvervalste G-funk op ouderwets zwart vinyl, voor het eerst in decennia weer te krijgen. Wél slechts in een oplage van 1000 stuks, en platenzaken in Californië krijgen voorrang bij de levering ervan. Hoeveel er hier opduiken is onduidelijk, dus twijfel niet als je deze klassieker in de lage landen tegenkomt.
Cypress Hill – Black Sunday Remixes
1LP
Nog een paar maanden, en het is exact 25 jaar geleden dat Black Sunday uitgebracht werd. Om dat te vieren wordt Black Sunday Remixes uitgebracht, dat een aantal niet eerder uitgebrachte remixes zou bevatten. Leuk voor fans die álles van de groep compleet willen hebben, maar wij hadden eerlijk gezegd liever een heruitgave van de originele Black Sunday aan onze collectie toegevoegd.
Czarface & MF Doom – Man’s Worst Enemy
7″ single
Esoteric, Inspectah Deck en MF Doom brengen binnenkort een compleet album uit op de beats van DJ 7L. Voor € 25,- is deze single van de plaat waarop Doom en Czarface elkaar ontmoeten de jouwe. Dat zou een volstrekt belachelijk bedrag voor een 7″ single zijn, ware het niet dat er ook een stripboek getekend door Mike Del Mundo bij zit. Kun je überhaupt rappers bedenken bij wie zoiets beter zou passen?
DMX – X Gon’ Give It To Ya
12″ single
15 Jaar nadat deze single dropte is er geen levende ziel op aarde meer over die ‘m nog nooit gehoord heeft. Als je in diezelfde periode namelijk ooit een bioscoop bezocht hebt, is de kans dat je deze track in één van de grofweg 648 filmtrailers die het als soundtrack gebruikten ongeveer even groot als dat er popcorn in de zaal was. De heruitgave van de single verschijnt op –what?!? ‘bloedrood’ vinyl.
Dr. Dre – Dre Day
12″ single
Record Store Day is dit jaar ook Dre Day en everybody celebratin’. Het salvo aan disses dat Dre en Snoop richting Eazy-E slingerden en zo het Death Row-tijdperk inluidde, wordt op goudkleurig (lees: een soort van lichtbruin) vinyl heruitgebracht, en is voor € 20,- aan je collectie toe te voegen. Niet goedkoop, maar gegarandeerd een betere gadget dan die veel te dure koptelefoons van ‘m.
J. Dilla – Ruff Draft (Dilla’s Mix)
2LP
Tijdens het uitspitten van Dilla’s harddrives, stuitte men op een versie van zijn klassieke EP Ruff Draft, die door Dilla zelf afgemixt was. Deze wordt nu als dubbelaar uitgebracht, waarbij één plaat de originele versie bevat, en de andere Dilla’s eigen, alternatieve mix. Uitmelkerij? Misschien. Waarschijnlijk zelfs. En toch willen we het verschil horen, want zó goed was Dilla gewoon.
Lil Uzi Vert – Perfect Luv
1LP
Het hele idee achter RSD is om platenzaken een extra impuls te geven door zo veel mogelijk mensen de liefde voor vinyl te laten ervaren. Wil je de winkels waar dat gebeurt ook een toekomst bieden, dan zul je ook nieuwe aanwas nodig hebben, en naast de oude rotten op een jonger publiek moeten mikken. Deze uitgave van Lil Uzi Vert’s Perfect Luv op paars vinyl is een perfecte stap in die richting.
Lyrics Born – Later That Day
2LP
Lyrics Born produceerde en arrangeerde zijn solo-album Later That Day in 2003 in helemaal zelf, maar Cut Chemist, Gift Of Gab, Lateef The Truth Speaker en de Whitefield Brothers ontbraken niet bij het compleet maken van de onmiskenbare Quannum vibe. Na 15 jaar is de tijd meer dan rijp voor een heruitgave van deze brok soulvolle, funky hiphop.
Nas – Illmatic: Live At The Kennedy Center
2LP
Vorig jaar speelde Nas met een compleet symfonieorkest zijn legendarische debuutplaat Illmatic na in een concert om kippenvel van te krijgen. Dat complete concert wordt nu op vinyl uitgebracht, inclusief de bladmuziek en foto’s ervan. Illmatic: Live At The Kennedy Center is het absolute hoogtepunt van alles wat Record Store Day 2018 te bieden heeft. Koop dit.
Notorious B.I.G. – Juicy
12″ single
Één van de beste hiphopnummers aller tijden, van de hand van één van de beste rappers aller tijden. Een Klassieker met hoofdletter K, heruitgebracht op transparant, zwart-gemarmerd vinyl. Reken maar dat dat er draaiend op je platenspeler schitterend uitziet. Juicy, zou je zelfs kunnen zeggen.
Prodigy – Keep It Thoro
12″ single
Het onverwoestbare solo-anthem van wijlen Prodigy wordt opnieuw uitgebracht in een transparante sleeve, zodat je de picture disc waarop hij geportretteerd wordt er dwars doorheen kan zien. Deze uitgave is origineel geperst in een oplage van 2500 stuks voor Black Friday 2017, maar de Nederlandse organisatie van RSD deed daar niet aan mee, en distribueert nu de restanten van die partij.
Rob Base & DJ E-Z Rock – It Takes Two
12″ single
Die “WOO! YEAH!” in combinatie met dat drumpatroon kent iedereen, maar nadat deze meer dan 150 keer gesampled werd, heeft lang niet iedereen meer in het geheugen gegrift staan wie dat voor het eerst dropte. Het waren Rob Base en DJ E-Z Rock, en dertig jaar later wordt dat gevierd met een heruitgave op rood vinyl.
Run The Jewels – Stay Gold Collector’s Box
Een opbergdoos incl. 12″
De ambassadeurs zelf hebben al vaker bijzondere platen uitgebracht voor Record Store Day, maar bieden dit jaar een luxe metalen opbergdoos aan waar je de rest van hun discografie in bewaren kan. De doos bevat ook nog een RTJ slipmat en een 12″ met de tracks Kill Your Masters and Stay Gold (Smiff & Cash Remix), inclusief de instrumentals daarvan.
Too $hort – Short Dog’s In The House
1LP
Één van de meest succesvolle albums van west coast-legende Too $hort wordt opnieuw uitgebracht, inclusief een poster van het cover artwork. Voor iedereen die een plaat over het leven van een pooier op een bedje van p-funk wil beluisteren is dit precies waar je op hebt zitten wachten.
UNKLE – Live On The Road
3LP / 2CD
Mo’Wax label eigenaar James Lavelle is na jaren van wisselende samenstellingen het enige constante lid van zijn project UNKLE (waar ook DJ Shadow een tijd deel van uitmaakte). Vorig jaar stond hij onder de vlag van UNKLE op de planken in Camden, en de registratie van die show wordt gelimiteerd uitgebracht als 3LP of, als je nog steeds een hang naar zilverkleurig plastic hebt, 2CD.
Urban Dance Squad – The Remix Collection
2LP
Er gaat geen Record Store Day voorbij zonder dat er iets uit de archieven van de Urban Dance Squad wordt opgediept. 25 jaar na dato lijkt de band alsnog de welverdiende credits voor pioniersrol als crossover-act te krijgen, en nu zijn het zelfs de remixes die een heruitgave krijgen op twee stuks transparant vinyl in een gatefold sleeve.
Sugar Hill Records – Singles Box Set
4LP
In hetzelfde jaar dat Lil Uzi Vert zijn eerste RSD uitgave in platenzaken te vinden is, kan men er ook een juweeltje aan de andere kant van de hiphop-tijdlijn vinden. Het legendarische label Sugar Hill (van onder meer Grandmaster Flash, Melle Mel en de gelijknamige Gang) brengt een boxset uit met een overzicht van alle singles van het label van 1979 tot 1986. Pure historie dus.
Wu-Tang Clan – The Saga Continues Instrumentals
1LP
DJ Mathematics produceerde eerder dit jaar de beats op een veredelde verzamelaar die ineens voor een Wu-Tang groepsalbum door moest gaan. Het project begon ooit als Method Man album op Mathematics beats, en wij wensen nog steeds dat het dat gebleven was. Koop de instrumentals en pijnig jezelf door je voor te stellen wat dit had kunnen zijn.
Wu-Tang Clan – Enter The Wu-Tang: 36 Chambers
Cassette
Zonder twijfel één van de belangrijkste en meest revolutionaire albums uit de complete hiphop-geschiedenis. En het is ook nog eens een kaoloharde plaat. Mocht je nog boombox hebben staan die geen tapes eet, kun je deze daar vanaf 21 april 2018 weer in stoppen, als het debuutalbum van Wu-Tang opnieuw op cassette uitkomt.

[UPDATE: In de eerste versie van dit artikel hadden we Rob Base & DJ E-Z Rock over het hoofd gezien, maar gelukkig wees oplettende lezer Raymond van den Hoek ons daarop!]

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 17 april 2018