The Reavers – Terror Firma

The Reavers (Revolutionary Emcees Advocating their Views on Everyday Reality Struggles) kondigen zichzelf aan als de nieuwe rap supergroep en vinden zichzelf het beste in deze categorie sinds de Wu-Tang Clan. Nou is een tikkeltje arrogantie vrijwel geen hiphopper vreemd, maar op deze manier schept de formatie uit New York wel erg hoge verwachtingen voor hun debuutalbum ‘Terror Firma’. Als je de bezetting ziet, groeien de verwachtingen alleen maar. Elf MC’s waarvan Vordul Mega (Cannibal Ox), Dom Pacino (Killarmy), Akir (tourmaat van Immortal Technique) en Karniege (Def Jux) de bekendste zijn. De onbekendere Kong & Spiega (Monsta Island Czars), Hasan Salaam, Keith Masters, Goldenchild, Priviledge en Billy Woods complementeren het collectief dat vorige maand hun album uitbracht op Nature Sounds/Back Woodz.

De grote vraag is of de verwachtingen waargemaakt worden op deze plaat. De openingstrack ‘America’ is veelbelovend. Op een soulvolle beat rappen Spiega, Hasan Salaam en Akir over de teloorgang van de wereld en de rol van hun thuisland daarin. Helaas is deze donkere track meteen één van de betere op de cd. Deze ‘supergroep’ komt op veel nummers de magie tekort die je mag verwachten van zo’n groep. De meeste MC’s zijn gewoon goed, sommigen zelfs nog beter (Akir, Dom Pacino, Hasan Salaam), maar geen moment heb je het idee naar een collectief te luisteren. Het is eerder een soort verzamelalbum met wat underground rappers. Op zich is dat nog niet echt een ramp, maar als de beats dan ook nog eens vaak ondermaats zijn, is duidelijk dat het album de middelmaat niet overstijgt. Het verantwoordelijke productieteam onder leiding van Bond en Goldenchild levert voor de track ‘Bodybuilding’ ronduit vervelend werk. Net als de rustige beat je laat beginnen met hoofdknikken, slaat koppijn toe door een compleet misplaatste vioolsample die het nummer verpest. Vele andere producties klinken als haastwerk en missen gewoon overtuigingskracht. Het is allemaal wat slap.

Dit geldt ook voor ‘Melody’, een op zich aardige track. De MC’s Akir, Keith Masters, Goldenchild, Priviledge en Karniege komen prima op elk een andere melodie en beat. Leuk bedacht, maar zonde dat de productie bij Akirs verse nogal klinkt als een amateuristisch slap beatje voor een of ander mixtapeje. Ook bewijst Priviledge op dit nummer met zijn houterige flow dat niet elk lid van The Reavers een potentiële top MC is. Tracks als ‘Slums’ en ‘Invasion’ bewijzen wel dat er veel meer in dit project had gezeten. Vooral het voorlaatste nummer ‘Shadows’ zou zo maar door een supergroep gemaakt kunnen zijn. Heerlijke beat, waarop de MC’s elkaar soepel afwisselen, waardoor ze eindelijk als ‘The Reavers’ klinken en niet als een stel bij elkaar geraapte rappers.
De lyrics op vrijwel het hele album zitten goed in elkaar. Geen bling bling en bullshit, maar politieke en maatschappijbewuste teksten. Onderwerpen als de oorlog tegen terreur, politiek en armoede komen regelmatig voorbij. Op ‘Warrior’ bewijst Hasan Salaam zijn tekstuele kwaliteiten. Over de sobere productie met oosterse sample en drums, wijst Salaam ons op de discriminatie in Amerika en roept a la Dead Prez zijn mensen op met hem te strijden voor de vrijheid.

Wat niet geheel toevallig is, is dat tracks waarop Akir mee doet, vaak boven het albumgemiddelde uitkomen. Heel jammer dat hij maar op vier nummers van zich doet spreken. De flow en lyrics van deze MC zijn dik in orde en maken nieuwsgierig naar meer werk van de man. Meer solowerk dan. Want echt een succes is ‘Terror Firma’ niet. Vooral de beats zijn te zwak, een aantal MC’s is matig (Spiega, Priviledge), en het aantal MC’s zo groot dat je weinig hoort van wie je meer zou willen horen. Toch staan er zeker goede tracks op en zijn vooral de onderwerpen interessant. Verder laten gasten als Hasan Salaam en Billy Woods op een goede manier van zich horen. Het echte groepsgevoel ontbreekt echter en daar zullen The Reavers nog aan moeten werken. Als dat gebeurt en er betere producers worden gevonden, kan het ooit nog in de buurt komen van een supergroep. Minstens zo fijn zou het zijn als de MC’s allen hun eigen weg gaan en je als luisteraar kan kiezen welke MC je gaat volgen en welke je zeker links laat liggen.

Meer info: http://www.backwoodzstudioz.com

Tracklist:
01. America – Spiega, Hasan Salaam, Akir
02. Web – Vordul Mega, Billy Woods
30. Dusted – Karniege
04. Slums – Akir, Priviledge, Goldenchild, Billy Woods, Vordul Mega
05. Bodybuilding – Keith Masters, Billy Woods
06. Pirate – Priviledge
07. Beast – Kong, Spiega
08. Invasion – Hasan Salaam, Billy Woods
09. Penmanship – Vordul Mega, Billy Woods, Karniege
10. Napalm – Dom Pachino, Keith Master, NLZ
11. Empire – Priviledge, Billy Woods, Vordul Mega
12. Melody – Akir, Keith Masters, Goldenchild, Priviledge, Karniege
13. Arcade – Priviledge, Billy Woods
14. Nature – Vordul Mega, Billy Woods, Goldenchild, Spiega
15. Warrior – Hasan Salaam
16. Genocide – Spiega, Billy Woods, Kong
17. Scoundrels – Keith Masters
18. Skirmish – Priviledge, Billy Woods
19. Shadows – Akir, Hasan Salaam, Billy Woods, Goldenchild, Vordul Mega
20. Hochiminh – Vordul Mega, Billy Woods

Geplaatst door bowie op 30 december 2005