R.A.P. Timeline tijdens Street Science: overzicht van R’damse hiphop

Lang niet iedere hiphopfan weet wat er allemaal in Rotterdam heeft plaatsgevonden in de loop der jaren, dus is er op Street Science dit jaar een R.A.P. Timeline. Een korte introductie van de acts.

Blonnie B
Een van de eerste mc’s in Rotterdam. Met de Moonrunners (Kay Black, DJ Alien) maakte hij vanaf de vroege jaren ’80 podia in heel Nederland onveilig. Daarnaast is de veteraan een pionier op het gebied van Nederlandstalige rap. Al in 1984 dropte hij naast zijn Engelstalige raps een rhyme in het Nederlands.

Time Drillers
Na de Moonrunners en Bad Boys Posse was dit de derde formatie van DJ Alien. De groep, die verder bestaat uit EA Tee en Smooth Vee scoorde in 1990 een hit met het door Peter Slaghuis en Paul Elstak geproduceerde Somebody In The House Say Yeah.

Asic & Bionic
In de vroege jaren ’90 was dit duo een van dé groepen in Rotterdam. Op feesten in het legendarische Imperium en Fri Mangron en de Flavor Of The Month-parties in De Vlerk rockten ze de crowd met hun hardcore, no nonsense stylo. In 1993 kwam het nummer Waus Wordz uit op de Popunie-verzamelaar Down Into Hiphop.

U-Niq
Begin jaren ’90 begon Tony Pengel samen met Genuine de formatie Know The Ledge. Al snel stond de groep bekend om hun dynamische optredens en serieuze attitude. Na een paar jaar ging U-Niq solo en was hij regelmatig te horen in de formatie Committee Gunmen, een groep die verder bestond uit E-Life, Mis en Shy Rock (Postmen) en Sonny D. Na zijn Engelstalige album Married To Music uit 1999 bracht de Rotterdammer de twee sterke Nederlandstalige albums Rotterdam (2006) en Het Kapitalisme (2008) uit.

Ablaze
Aan het begin van het huidige millennium zette Ablaze menig Rotterdams podium in vuur en vlam. Net als hun eerder genoemde voorgangers was hun stijl rauw en in your face. De crew is op beide Redrum-verzamelaars te horen. Scep is sinds een paar jaar hard bezig als solo mc.

Winne
Winne begon eind jaren ’90 als Engelstalige mc met zijn voorbeeld en vriend Alee Rock (DCO) in de groep 010. Toen hij een paar jaar geleden op verzoek wat in het Nederlands deed bleek did een schot in de roos. Na undergroundhits als Top 3 MC en Pomp Die Shit verscheen de EP Onoverwinnelijk in 2007 en zijn officiële debuutalbum Winne Zonder Strijd in 2009.

GMB
Rechtstreeks uit Rotterdam West groeide Gerry Mendes Borges op in de nabijheid van veel legendarische Rotterdamse mc’s. Eind jaren ’90 schreef hij zijn eerste rhyme en met formaties als Wreckitnize en Dutch Conspiracy deed hij veel podiumervaring op. In 2007 verscheen zijn eerste album This Is Not An Album, This Is A Phase en het live-album GMB: Live At Watt ligt binnenkort in de winkels.

Tim Beumers
Eind jaren ’90 zette Tim Beumers uit Spijkenisse zijn eerste stappen in de Rotterdamse hiphopscene met zijn formatie VSOP. Na een handvol albums en mixtapes ging de mc, die ook bekend staat als sterke battlecat, solo verder, en dropte hij achtereenvolgens De Hoogste Tijd (2005), Bloed, Zweet & Tranen (2007) en Il Principe (2008).

Tijdschema

Meer info

Geplaatst door bowie op 14 juli 2009