Rap Mayhem: underground hiphop van het hoogste niveau

 

Omdat het programma vroeg zou beginnen (20.00 zaal open, 20.30 aanvang) zijn we vroeg aanwezig voor de Melkweg, waar we op posters kunnen lezen dat ‘Rap Mayhem’ is verplaatst van The Max naar de Oude Zaal. Er zullen wel te weinig kaarten verkocht zijn. Dat is jammer, maar de Oude Zaal van de Melkweg is het perfecte toneel voor een avond als deze. Termanology, Reks & DJ Deadeye staan als eerste gepland. Zal het een Showoff Crew-showtje worden?

 

Reks, Termanology & DJ Deadeye
Het antwoord daarop is nee. Wanneer Reks een uur later, rond half tien, on stage verschijnt en de eerste lyrics vol overgave de microfoon in spuugt, zijn we dat lange wachten alweer vergeten: I think they want the new P.E now, Ice Cube, Nigga With An Attitude now!
Inderdaad, de rapper uit Massachusetts start de show met de door DJ Premier geproduceerde klapper Say Goodnight en sluit af met ‘het vervolg’ daarop, 25th Hour, eveneens geproduceerd door Premier. De energie die hij gedurende zijn korte maar krachtige set (ongeveer vijf tracks) levert, is enorm. ‘A perfect day to make a perfect entrance’, moet Evidence backstage gedacht hebben.
Zodra Reks links van het podium verdwijnt om zijn iPad te gaan halen en de volgende show vast te leggen, komt Termanology vanaf de rechterkant uit de coulissen gewandeld om de show meteen te vervolgen. Met wat minder energie en overtuigingskracht mag hij iets langer spelen als zijn 'brother' Reks. De vaart en variatie is gelukkig nog wel aanwezig. Tracks van 1982, het album dat hij met Statik Selektah dropte, wisselt Term af met recenter materiaal van G.O.Y.A. En Fizzyology, de plaat die hij met Lil Fame van M.O.P. heeft gemaakt. Meezinger Judo (Judo know if I got a gun), Watch How It Go Down en Play Dirty (ja, het is een goede avond voor Premo-fans) vormen de hoogtepunten. Hij kondigt alvast de volgende act aan en verdwijnt van het podium.

 

 

Madchild & DJ Revolution
Na een korte pauze neemt DJ Revolution plaats achter de wielen van staal en betreedt Madchild (bekend van het Canadese collectief Swollen Members) het podium. Onder begeleiding van een wilde beat begint hij aan zijn show, naar eigen zeggen de eerste Madchild show in Europa. Tussen de veelal harde tracks door is hij erg open over zijn vroegere drugsgebruik en zegt hij al drie jaar clean te zijn. Zijn kenmerkende stem en lach doen het werk en hij heeft de lachers op zijn hand. “I don’t do drugs, but I fuck”, geeft hij aan na de vraag wie hem de Amsterdamse hoerenbuurt wil laten zien. Drinkend van zijn blikje bier, het publiek zegenend en oprecht genietend van wat hij doet, slaat hij zich door de sterke show heen. Jammer genoeg kiest hij ervoor om na de bedoelde bangende afsluiter nóg een track te spelen die te rustig is om een show mee af te sluiten. Hij zal nog wel tijd over hebben gehad en maakte de verkeerde keuze. Zonde.

 

 

Step Brothers
Daarna is het tijd voor Step Brothers. Het duo dat volgende week hun album Lord Steppington zal uitbrengen, treedt tegen de verwachting geheel rappend op. Waar ik verwachtte dat Alchemist achter de decks zou staan en Evidence het rappen voor zijn rekening zou nemen, is er hulp ingeroepen van een andere dj en komen zowel Ev als Alc rappend de bühne op. We worden getrakteerd op primeurtjes van het album, zoals een bangende track waarop ook Styles P te horen zal zijn.
Vooral Alchemist is hongerig. Niet de beste rapper, maar wel een goede back-up mc en hij spit ook zijn eigen verses erg energiek. Zo is daar James Hendrix (van Ev’s album Cats & Dogs) waarop de wisselwerking goed tot uiting komt. Evidence lijkt het, in tegenstelling tot eerdere keren dat ik hem heb gezien, wat rustiger aan te doen maar doet nog altijd niet onder voor zijn producer. Zeker wanneer Alc even van het podium af stapt om Ev solo zijn ding te laten doen (tracks van zijn soloalbums als I Don’t Need Love en de beestachtige beat van The Red Carpet komen voorbij), is hij scherp. Ook You, dat in de liveversie is opgedeeld in een drieluik van Premo-beats (issie weer), vormt een hoogtepunt en voor ons tevens een perfecte cue om de zaal te verlaten. Doordat het programma een uur te laat is gestart, kunnen we niet de hele show van Step Brothers blijven en dat is jammer. Bij het ophalen van de jassen horen en zien we Alchemist nog zijn turntable-skills tentoonstellen. Maar daarna is het halen van de laatste trein toch echt onze prioriteit. Dat is gelukkig gelukt.

 

 

Ondanks dat ondergetekende niet het volledige programma heeft kunnen bijwonen, heb ik toch een gruwelijke avond gehad, met Reks en Step Brothers als hoogtepunten. Een goed gevulde Oude Zaal vormt het perfecte decor voor een package als deze. Het niveau bleef constant hoog en na aanvang van de eerste act bleef de vaart er goed in. Dus bij deze raad ik de programmeurs van de Melkweg aan de volgende keer weer een editie van de Rap Mayhem tour naar onze hoofdstad te halen. Nu nog die rappers dwingen om op het aangegeven tijdstip te beginnen, dan ben ik helemaal tevreden.

Geplaatst door bowie op 17 januari 2014