R.I.P. Double K: twee decennia aan huisgemaakte funk als erfenis

Afgelopen zondag kwam het nieuws naar buiten dat rapper Double K, geboren als Michael Turner en onderdeel van het Los Angeles-duo People Under The Stairs, is overleden. Waaraan of hoe de 43-jarige mc is gestorven, is niet bekend gemaakt. Een terugblik op ruim twee decennia aan ‘homemade funk’.

Double K vormde sinds 1997 een duo met Christopher ‘Thes One’ Portugal. Onder de naam People Under The Stairs brachten ze een jaar later hun debuutalbum The Next Step uit. Samen groeiden ze uit tot een cult-act, en meteen werden ze de fakkeldragers van een nu klassiek hiphopgeluid. Jazz- en funksamples waarover twee mc’s hun coupletten uitwisselen.Tot het moment dat hun wegen scheidden in 2019, bracht de groep maar liefst twaalf albums en drie compilaties uit. Hun laatste wapenfeit is een album dat toepasselijk Sincerely, The P werd betiteld.

Door de constante output, groeide People Under The Stairs uit tot een fenomeen in de undergroundscene van L.A. Double K beschreef de stijl van het duo consequent als ‘professional underground’. Dit door hun werkwijze; ze gebruikten alleen hun draaitafels en een mixer als ze hun beats produceerden. “Het maakt niet uit waar we mee bezig zijn, we zijn nooit ver weg van ’two turntables and a micrpohone’. Het is huisgemaakte funk,” omschreef Double K zelf. Het typeert hun liefde voor de ambacht die hiphop is. Ze werden al snel getypeerd als echte crate-diggers en daarmee in dezelfde categorie geplaatst als Dilated Peoples, Jurassic 5 en The Pharcyde. Op die manier produceerde hij ook de eerste solotrack van collega Murs ooit; Red Dots uit 1996.

Een absolute fan-favorite is hun album O.S.T. uit 2002, uitgebracht op het independent label OM Records. Relaxte, mellow soundscapes worden daarop afgewisseld met uptempo beats en funky baslijnen. Het is hoorbaar dat Double K en zijn partner met een grijns van plezier achter de microfoon stonden om het in te rappen. De disco, jazz- en funkinvloeden vliegen je om de oren, terwijl de mc’s er ‘party rocking’ overheen glijden; soepel als een scherp mes door zachte boter. Er wordt gerapt over “gold plated pitbulls out of ice”, ze ‘jumpen de boogie zoals Scooby Doo’ en hun helden uit de jaren ’80 en ’90 worden geëerd. Natuurlijk mag er een ouderwets weed smoking anthem dan niet ontbreken. Daar is Acid Raindrops voor, waarin de twee rappers hulp krijgen van Camel MC. Mary Jane is de enige die hen kan kalmeren in tijden van stress, is het motto.

In een interview met LA Times uit 2019 vertelt Double K dat hiphop hem letterlijk oplifte uit alle negativiteit om hem heen. “Waar ik ben opgegroeid, was veel negativiteit gaande. Ik had het positieve, het maken van mijn muziek. Er waren veel dingen gaande op straat, iets waarvan ik dacht dat ik er graag onderdeel van wilde zijn.” Hij wist het om te buigen: “Ik besloot dat dit [hiphopmuziek, red.] belangrijker was. Ik sloot me op in mijn kamer om ernaar te luisteren. Vervolgens ontmoet ik deze dude en had ik iemand anders om samen het genre mee te ontdekken.”

In hun 22 jaar durende run als groep brachten ze een hele hoop undergroundplaten uit. “De meeste van mijn favoriete rapgroepen halen hun derde album niet eens, en als ze dat wel doen, dan is die vaak kut”, zei Double K in hetzelfde interview. Hun eigen stijl veranderde over de jaren niet heel veel. People Under The Stairs bleef voornamelijk trouw aan feel good-hiphop, met raps over feesten in de achtertuin, inclusief barbecue en een goede dosis marihuana. Dat bleek ook de ideale setting om hun muziek te consumeren. Daarmee zat P.U.T.S. middenin hun doelgroep.

Dat hielden ze vol tot en met hun laatste plaat, maar toch zijn er ook op Sincerely, The P uit 2019 ook levenslessen te horen. In het licht van het recente overlijden van Double K zijn de woorden toch bitterzoet: “Tell your peoples that you love them while they all still here / Show your people that you love them while they all still here / Man, tell your people that you love them while they still can hear.” En dat is niet zijn enige lyric die een dubbele lading krijgen nu hij is overleden. Op O.S.T. rapte hij al in 2002 dat hij zo high zou worden dat hij in een heteluchtballon kon vertoeven. Hopelijk vindt hij zijn rust nu hij dat voor altijd kan doen: “Floating over the city like the Goodyear pimp.”

Rust in vrede, Double K.

Beluister hieronder dat fantastische album:

Geplaatst door bowie op 2 februari 2021