R.I.P. Couzin Steve: In Celebration of your Favorite Couzin

28 september overleed Couzin Steve aan de gevolgen van leverkanker. Couzin Steve werd uiteindelijk misschien geen overbekende naam bij het grote publiek, maar ga er maar van uit dat je favoriete rappers hem allemaal kennen. Zo was hij de ‘neef Steef’ waar Extince aan refereerde in Viervoeters (Afgelopen donderdag was ik met koopavond in centrum / Samen met m’n neef Steef, je kent ‘m) en was Steve een van de pioniers die hiphop in Nederland op de kaart zette. Onvermoeibaar in talloze freestyle sessies, radio-optredens en op de podia; Steve was daar om hiphop te representen in een tijd dat er nog maar nauwelijks een Nederlandse scene was.

Persoonlijk is mijn sterkste herinnering aan Steve de eerste keer dat ik de videoclip van zijn track Movin’ On bij The Pitch op TMF zag, het uurtje dat de clipzender in de jaren 90 wekelijks op zondagavond aan hiphop spendeerde. Corrigeer me als ik het fout heb (de clip is niet op Youtube te vinden, dus als iemand ’m nog op VHS heeft liggen: fiks dat), maar in mijn herinnering is de clip één lange take met een rode filter, waarin Steve in close-up energiek en vol passie zijn Engelstalige lyrics over een rauwe saxofoon sample uitstort. De flow was New Yorks, deed in de verte aan Redman en Keith Murray (in z’n goeie tijd) denken en de hele sfeer die hij opriep, leek in niets op wat er op dat moment uit Nederland kwam. Het klonk rauwer, professioneler en internationaler dan het werk van bijna al zijn generatiegenoten en wekte een sterke indruk. Kwam dit écht uit Nederland? De track was niet dope ‘naar Nederlandse maatstaven’ maar gewoon dope. Dat de track nooit doorgestoten is naar een groter publiek is te wijten aan het feit dat Movin’ On destijds commercieel nauwelijks levensvatbaar was. Dat is geen kritiek, in tegendeel zelfs. Het is gewoon niet het soort track dat je je moeder mee kan horen neuriën als het op de radio komt, en die compromisloze houding leverde hem weliswaar weinig (toen nog) guldens op, maar wel een hoop respect van de Nederlandse hiphopliefhebbers.

Dat hij een gewaardeerd persoon was bij vele rappers (die uiteindelijk bekend werden mede dankzij het fundament dat hij gelegd had) blijkt ook uit de indrukwekkende lijst aan gasten die op komen draven in het Tolhuis in Amsterdam, morgen, dinsdag 13 oktober. Tickets kosten € 12,50 en de opbrengst komt ten goede aan Couzin Steve’s vier kinderen en zwangere weduwe. Zijn leven zal daar gevierd worden door onder meer de volgende namen:

– ZWART LICHT
– MAIKAL X
– REDLIGHT BOOGIE
– BERGET LEWIS
– COMPLEX | LIVE ON THE LOW
– DEAMS
– MAARTEN VAN HINTE | RIGHT ABOUT NOW INC
– SALAH EDIN
– WINNE
– ROCKS | THC
– HAYZEE
– DEF RHYMZ
– BRAINPOWER & DJ TLM
– DEF P
– GLAZE & RENE | THE PITCH 2.0
– BIG BOY CAPRICE
– ROWDY
– LTH
– KID CRASH AKA NICO NOOT
– JAY COLIN
– LLOYD
– EMPRESS
– EDSON DA GRACA
– DJ DONOR
– BLACKSOUL
– DEANTE
– SIS UMA KENTE
– CHUCKY
– ODJOVENO
– MERAGE
– CYPHER
– DJ GAME OVA
– HEIST-ROCKAH
– MD
– CHANO & GRIPP
– UNOM
– BLACK STEEL
– ZACAIRO
– KIDDO CEE
– JUNA DUTCH
– IRMA DERBY

R.I.P. COUZIN STEVE.

Tickets en info over de tribute avond In Celebration of your Favorite Couzin vind je bij Tolhuistuin.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 12 oktober 2015