The Q4 – Sound Surroundings

Zelfs vandaag de dag zijn er artiesten die dat voor elkaar krijgen: The Q4 is daar een goed voorbeeld van. Het collectief, bestaande uit Nederlandse producers Arts The Beatdoctor, STW en Sense, brengt begin volgend jaar zijn debuutalbum uit. Een zestal tracks, waaronder One Of These Days, Look Again en Trouble With Me, zijn oorspronkelijk opgenomen voor een EP in 2006, maar de release zag nooit het daglicht. Daarom besloten de producers om de nummers te bewaren voor hun officiële debuut.

De producties op Sound Surroundings zijn ijzersterk. Arts, Sense en STW kiezen ervoor om vrijwel geen muziek zelf op te nemen, maar in plaats daarvan samplen ze honderden platen en geluidsfragmenten. Los van de saxofoon op Look Again en de Rhodes piano op Split Personality (Part 2), zijn alle instrumenten gesampled. Het eerste deel van Split Personality is te vinden op Arts The Beatdoctor’s album Transitions. Het vervolg heeft echter een klein verschil in drums en kent een alternatief einde. Het is een goed voorbeeld van het perfectionisme van de drie heren en hoe ze een track beter maken met de kleinste details. Deze werkwijze resulteert in sterke producties voor nummers als One Of These Days, Look Again en My Own Advice. STW, Sense en Arts hebben een individuele stijl, maar de combinatie van alle drie maakt het nog beter.

Naast enkele instrumentale tracks, bevat het album ook nummers met vocale gasten. Pax op Demagogues en Terryman op Goin’ Down komen zonder twijfel het beste uit de bus. Laatstgenoemde zorgt voor de vocalen op het snelste nummer op het album. Terryman’s rauwe stem sluit naadloos aan bij de uptempo productie. De Spaanse zanger op Oscuros Angeles past niet helemaal bij de algemene vibe van het album, terwijl bijvoorbeeld Unorthadox en BLS wél bij de muziek passen wegens hun ‘donkere’ stemgeluid.

Sound Surroundings is een fantastische plaat met zonder twijfel de producties als hoogtepunt. Arts The Beatdoctor, STW en Sense zijn er in geslaagd om een sterk debuut uit te brengen. Nummers als One Of These Days en Goin’ Down zijn goeie nummers, alhoewel bijvoorbeeld Oscuros Angeles een tegenvaller is tussen het overgrote deel van goede tracks. De drie producers zijn The Q4, met maar één missend stukje in de puzzel om het kwartet compleet te maken: jij, de luisteraar. Sound Surroundings is een plaat die iedereen zou moeten horen; ik ben er zeker van dat er genoeg luisteraars zijn die graag het vierde puzzelstukje willen zijn.

Sound Surroundings komt 22 januari 2010 op Project: Mooncircle uit en je kunt hem hier al pre-orderen. Snippets checken doe je hierrr.

Tracklist:

01.Intro
02.One of These Days
03.Oscuros Angeles (ft. Curra Suarez)
04.Demagogues (ft. Pax)
05.Look Again
06.Goin’ Down (ft. Terryman)
07.My Own Advice (ft. Unorthadox)
08.Pulse (ft. BLS)
09.Split Personality Pt. II
10.Trouble with Me
11.Trouble Dub (Outro)

Meer info: http://www.myspace.com/quadraphoniq

Geplaatst door bowie op 17 december 2009