Het is Pusha T eindelijk gelukt: de beef met Drake is aan

Na drie jaar stil te zijn geweest als solo-artiest kwam Pusha T gisteren harder met zeven tracks dan sommige rappers met hun complete discografie doen. Door voor kwaliteit boven kwantiteit te kiezen was de G.O.O.D. Music president met zijn 22-minuten tellende meesterwerk DAYTONA het gesprek van de dag.

Dat zal voor Drake een zuur etmaal geweest zijn, want Infrared, de laatste track op de plaat, was met zinnen als “It was written like Nas but it came from Quentin” (een verwijzing naar Quentin Miller, een ghostwriter uit Drake’s OVO kamp) en “How could you ever right these wrongs / when you don’t even write your songs?” een weinig verhulde diss aan zijn adres. Dat heel de rapwereld vol lof over een plaat buitelde waar hij belachelijk op gemaakt werd, was de druppel voor de Canadese superster. Na ruim vijf jaar lang alle onderhandse, bovenhandse, tussen de regels door geuite en namen noemende steken van King Push onbeantwoord te hebben gelaten (waarvan Exodus 23:1 uit 2012 de zwaarste punch was), dropte hij rond middernacht onze tijd zijn antwoord: Duppy Freestyle.

En eerlijk is eerlijk: Pusha heeft er lang op moeten wachten, maar het antwoord is van serieuze snit. Drake trekt nog niet alle registers open zoals hij tegenover Meek Mill deed, maar dankzij het vreemde gedrag van Kanye in de afgelopen maanden heeft de OVO-frontman meer munitie dan hij ooit eerder had. “Don’t push me when I’m in album mode / You not even top 5 as far as your label talent goes” is een ronduit belachelijke claim tegenover een rapper van het kaliber van Pusha T, maar dat wil niet zeggen dat Drake over de kabbelend jazzy beat niet een paar goed rake bars heeft.

“I could never have a Virgil in my circle and hold him back ‘cause he makes me nervous”, rapt Drizzy over de frustratie die Yeezy uitte over het succes van ontwerper Virgil Abloh. Ye werkte jaren met hem samen maar leek het moeilijk te kunnen verkroppen dat Abloh een samenwerking met Nike aanging, hetzelfde bedrijf dat hij inruilde voor concurrent Adidas omdat hij zich bij dat kledingmerk wél serieus genomen werd.

De meest voor de hand liggende maar desalniettemin sterke troef bewaart Drake voor het laatst, en is wel degelijk aan Push zelf gericht. Ongeacht van wat je van Drizzy vindt en hoe je zijn kansen tegenover de rapper uit Virginia inschat, dat de man een superster is valt niet te betwisten. “Tell Ye we got a invoice coming to you / Considering that we just sold another 20 for you”, besluit hij de track, suggererend dat hij hem een dienst bewijst door als immens populaire popartiest überhaupt de diss te beantwoorden.

Duppy Freestyle was eveneens de titel van de diss waarmee Skepta een aantal jaren geleden de halve grime scene op scherp zette. Dat zal geen toeval zijn, maar zo venijnig als zijn kameraad uit Londen wordt Drake op zijn versie nog niet. Dat de beef verre van klaar is bleek daarentegen al direct op social media, toen Pusha T twitterde dat Drake hem de genoemde factuur maar moest sturen. Op Instagram laat Drake inmiddels zien dat gedaan te hebben: $100.000 voor “promotional services and career reviving”.

Jouw move, Push.

You’re welcome. ?

Een bericht gedeeld door champagnepapi (@champagnepapi) op

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 26 mei 2018