Chuck D en Flavor Flav herenigd: Public Enemy staat weer aan de frontlinie

De wereld staat in de fik. Een pandemie, politiegeweld en racisme is aan de orde van de dag. Ook vanuit de hiphopscene is inmiddels veel geluid gemaakt; de protestsong is helemaal terug. De felheid en woede gaat soms gepaard met agressieve teksten, en af en toe met hoopvolle boodschappen. In die massale stroom aan tegengeluid mistte één hiphopgroep, die al sinds de jaren tachtig bekendstaat om de vuist-in-de-lucht-hiphop die ze maken. Tot nu, want Public Enemy is -tot onze verbazing- terug aan de frontlinie.

Even dacht de hele wereld dat Chuck D en Flavor Flav voorgoed uit elkaar waren. Er werd over en weer met modder gegooid en eigenlijk konden hiphopfans er vanuit gaan dat er nooit meer gezamenlijke muziek onder de noemer Public Enemy zou verschijnen. Flavor Flav distancieerde zich begin dit jaar van het optreden dat de overige leden -naast Chuck D ook Professor Griff en DJ Lord- gaven voor presidentskandidaat Bernie Sanders.

Toen vertelde Flavor Flav in een in zijn tuin opgenomen video dat hij geen enkele politieke kandidaat steunt. Zijn beeltenis, met de iconische klok, werd tot zijn ongenoegen tijdens die show wél gebruikt. Detail; de inmiddels fameuze Gods Of Rap-tour, waarbij ook Amsterdam werd aangedaan in 2019, werkte de groep af onder de noemer Public Enemy Radio, en ook daarbij was Flavor Flav niet aanwezig.

De onenigheid over het optreden bij Bernie Sanders was de druppel die de emmer deed overlopen; de overige leden van de groep kozen er begin 2020 voor om Flavor Flav te ontslaan. Jarenlang vulde die emmer zich met onenigheid; zo beweerde Flav in 2017 al in de rechtbank dat Chuck D de winst van de groep niet uit zou keren. Die zaak werd vorig jaar geseponeerd omdat Flav te laat was met het indienen van de juiste documenten. Toch breken er nu betere tijden aan, en kan hun mars tegen onrecht weer beginnen.

White house killer, dead in lifelines.”

Een tijd na het vermeende ontslag kwam het bericht dat het zou gaan om een 1 april-grap (op 2 maart, yeah right), en dat er nieuwe muziek aan zat te komen. En wat is een betere tijd voor een definitieve terugkeer van Public Enemy als groep als nu? Precies. Uit het niets dook gisteren de video van State Of The Union (STFU) op. En daarop doet Public Enemy waar ze al ruim dertig jaar bekend om staan; rebelleren tegen onrecht. Met de vuist in de lucht marcheren de twee naar de frontlinie, om vervolgens daar in hapklare brokken te vertellen waar het op staat.

Want als Public Enemy -zeker na de lange tijd van onenigheid- zich meldt is het menens. De president wordt niet bij naam genoemd, maar je moet even gek als hij zijn wil je geloven dat State Of The Union (STFU) niet over hem gaat. Hij wordt weggezet als dictator, als grap en als een ‘state bozo’. In het nummmer, voorzien van een vintage Preemo-beat, wordt mensen van kleur gevraagd om Trump ‘out of office’ te stemmen. Dit omdat “another four years gonna gut y’all hollow”, volgens Chuck D.

De bijbehorende video namen ze in het geheim eens midden in de nacht op. Daarin zijn beelden van de recente golf aan protesten te zien, die aangewakkerd werden door de dood van George Floyd. Beelden van moordenaars in het blauwe uniform flitsen voorbij, terwijl het refrein even benauwd als bijtend klinkt: “Sorry ass motherfucker, stay away from me!” Ook het artwork is niet mals. Daarop kijkt ‘President Orange’ naar de even tragische als iconische beeltenis waarop politieagent Derek Chauvin op de nek zit bij George Floyd, omhuld met bloedspetters.

Vote this joke out, or die tryin’!”

In het persbericht dat bij het nummer werd verspreid, vertelt Chuck D: “Onze collectieve stem wordt steeds luider. De rest van de planeet staat aan onze zijde. Het is niet genoeg om te praten over verandering. We moeten onszelf laten zien om verandering af te dwingen. De mensen moeten stemmen alsof hun leven ervan afhangt. Simpelweg omdat ‘t ook echt zo is.” Zijn weer aangesloten partner Flavor Flav vat het feilloos samen: “Public Enemy brengt het hoe het is. Het is tijd voor hem om te gaan!”

Public Enemy maakte in de tachtiger jaren al de soundtrack tegen ongelijkheid, en dat blijkt onveranderd in het tijdperk Trump. Hoog tijd om Amerika weer terug te geven aan de mensen, vinden ze. En daar zijn wij het roerend mee eens. Diezelfde mensen hebben er immers voor gezorgd dat de collectieve stem van Public Enemy weer eens tegen het onrecht in galmt. Hopelijk zijn de wonden binnen de groep voorgoed geheeld en houden ze zelf hun mond nooit meer dicht.

State Of The Union (STFU) is rauw, hard en liegt er niet om. Check de video hieronder.

Geplaatst door bowie op 20 juni 2020