Public Enemy – Beats And Places

Na de plaat Greatest Misses ben ik vrijwel definitief afgehaakt als PE supporter. Mede door het grote aanbod naast deze legendarische groep, maar ook doordat de boodschap nu wel duidelijk was en er weinig vooruitgang meer in zat, in mijn ogen. Na een jaar of tien krijg ik de CD met DVD in mijn handen gedrukt door HIJS baas Yid met het verzoek hem te recenseren. Hmm, Public Enemy…tijd geleden, maar let’s give it a shot!
Eerst de CD maar eens een draai geven. Met in mijn achterhoofd de diepe, noisy, gelayerde Bomb Squad producties begint de CD te spelen. Het eerste wat me opvalt is de verrekt strakke cuts op Here We Go Again (PE tour intro 2007). Ofwel Terminator X heeft hard geoefend of hij maakt geen deel meer uit van de crew. Het tweede blijkt waar te zijn. Jantje Sap ofwel Johnny Juice blijkt de groot be(zonne)brilde DJ te vervangen. Voor de rest is de crew hetzelfde gebleven; Chuck D, Flavor Flav, Professor Griff en de SW1’s vormen nog steeds een hechte groep om onrecht lyrisch aan te pakken.
De tracks waaien een beetje aan me voorbij zonder echt een speciale indruk te maken. Aan het geluid te horen is de Bomb Squad op non-actief gesteld nadat mijn aandacht voor Public Enemy was gedaald tot nabij het nulpunt. Toch wel een groot verlies wat mij betreft, aangezien zij voor de typische PE-sound van tracks als Fight The Power en Welcome To The Terrordome zorgden. De tracks klinken nu als redelijk standaard hiphop nummers met natuurlijk wél de typische Chuck D en Flavor Flav stemgeluiden en de gebruikelijke kritische teksten. Het zijn zeker geen slechte nummers, maar op één of andere manier wordt de boodschap niet zo hard in je smoel geramd als voorheen. Daar zit em misschien het euvel, de tracks zijn minder krachtig en confronterend.
Een track die mijn aandacht verscherpt is Grand Theft Oil, waarin over een redelijk rustige beat allemaal teksten van Chuck, Flavor en de regerende president van de Verenigde Staten George W. Bush op een leuke manier achter elkaar worden gecut door eerder genoemde Johhny Juice. Opvallend is ook Like It Is; een bluesnummer met Chuck D’s stem pratend er overheen. Ik kan me herinneren dat er vroeger wel eens een intro van een nummer op deze manier gebruikt werd, maar een heel nummer van dik 5 minuten op deze toer is mij iets teveel van het goede.
Een titel die mij een beetje angstig maakt is All Aboard: The New Nighttrain. Een vervolg op een oud nummer blijkbaar…dit is een uptempo noisy track die toch weer even de oude PE uit de doos lijkt te halen.
Ik ben geen fan van live albums en tracks en vrees dan ook dat ik de live opgenomen versie van Do You Wanna Go Our Way??? niet ga waarderen. De opname is heel goed, wat mij aangaat een beetje té goed. Het klinkt allemaal erg clean. Deze versie is overigens met de live band uitgevoerd, wat ook de charme van het originele nummer (wat op de DVD en de 12" in mijn platenkast staat) weghaalt.

Al met al ben ik niet springend door de woonkamer aangetroffen na het luisteren van deze CD. Naast enkele leuke nummers, is het een beetje een standaard hap geworden. De raps van Chuck D zijn nog steeds in dezelfde stijl en in deze tijd lijkt het een beetje achterhaald. Zijn stem is nog steeds hetzelfde en nog steeds indrukwekkend. De beats voel ik niet echt en daardoor voel ik me ook minder genoodzaakt om de teksten goed te beluisteren. De klik mist…

Van de ene naar de andere disc…van Compact naar Digital Video/Versatile.

Hier staan onder het kopje Beats een aantal clips op waaronder Who’s Your hero? en de zelden vertoonde Son Of A Bush. Dat zijn dan ook de meest indrukwekkende clips. Niet persé om de clip zelf maar het idee. Het blijkt toch wel dat video’s de boodschap beter overbrengen als de tracks op de CD. Who’s Your Hero? is heel leuk gedaan in een comic style en maakt de track wel interessanter. Dit geldt dus ook voor de meeste andere clips. De boodschap van Electric Slave wordt een stuk duidelijker na het bekijken van de clip, namelijk dat (bijna) iedereen tegenwoordig een slaaf is van apparaten zoals hetgeen waar jij nu naar zit te staren: je computer. Son Of A Bush is een Michael Moore achtige clip waarin over een noisy track (bijna á la Bomb Squad) diverse feiten op een rijtje worden gezet door Mista Chuck, ondersteund door feiten in beeld, die na de track nog even doorgaan om het infromatiegehalte van dit nummer tot een hoogtepunt te brengen.
De overige clips zijn ok, maar minder speciaal als de net genoemde. Desalniettemin vormen de clips een goede toevoeging op de CD. Noemenswaardig zijn een aantal fantastisch gevonden titels zoals Son of a Bush, Revolverlution en Brake The Law – Confrontation Camp.
Naast Beats bevat de DVD ook nog een hoofdstuk Places. Deze bestaat in principe weer uit 3 delen: Architects Of Rap, Jet Set Show en SlamJamz. Wat voor mij alleen al het kopen van deze CD/DVD combo waard maakt is de Architects Of Rap mini-docu. Het betreft hier een bijna 20 minuten durend videostuk over het allereerste begin van de legendarische crew Public Enemy. Plaatsen die belangrijk waren voor het begin van de groep, feiten over waarom Chuck D is gaan rappen en het ontstaan van P.E. en oude beelden maken deze reportage het toppunt van de set.
Ook het SlamJamz gedeelte is interessant, want Public Enemy is natuurlijk op Def Jam groot geworden, maar Chuck heeft nu zijn eigen label. Wat hij hiermee wil en waarom hij het heeft opgericht wordt allemaal duidelijk na het zien van dit gedeelte van de schijf.

Tja, daar zit je dan, als ouwe aanhanger van Chuck, Flav, Griff en Terminator X. Even een review schrijven over het laatste product. Het is een zware bevalling geweest aangezien ik niet echt wist wat ik ervan moest denken. Na enige luister- en kijkbeurten ben ik er toch achter dat Public Enemy enig in zijn soort is. Niemand in de hiphopscene brengt zo sterk een boodschap naar voren zonder braggin’ en boastin’ over zo’n lange periode. Het achtergrondgeluid is veranderd, maar de stemmen zijn gebleven wat ze waren, krachtig en indringend.

Niks dan respect voor deze mannen die hun missie trouw zijn gebleven!

Tracklist:
CD:
01. Here We Go Again (PE Tour Intro – 2007)
02. Air Conditioning
03. Who’s Your Hero?
04. The Flavor Flav Show
05. Electric Slave
06. Grand Theft Oil
07. Hell No, We Ain’t Allright
08. Vidiot
09. Like It Is
10. Shit
11. PE Break It To P.E.aces
12. All Aboard The New Nighttrain
13. Do You Wanna Go Our Way??? (Live At The Fillmore 2002)
14. If I Gave You Soul (What Would You Do With It?)
15. Air Conditioning (Revisited)

DVD:
01. Who’s Your Hero?
02. Electric Slave
03. Bring That Beat Back
04. Revolution
05. Superman’s Black in the Building
06. The Hot
07. MKLVFKWR
08. Son of a Bush
09. Revolverlution
10. Gotta Give The Peeps What They Need
11. Do You Wanna Go Our Way???
12. Brake The Law – Confrontation Camp

Meer info: http://www.slamjamz.com

Geplaatst door bowie op 27 mei 2007