The Proov

"We don't have to argue about who can rap, 'cause the Proov is back!" luidt de intro van het nieuwe album "Battle Mode" van The Proov. HIJS spraak met MC's Gumshoe en Cee Major over het album en meer…

Allereerst wil ik even verheldering over jullie naam “The Proov”. Vanwaar deze naam?
CeeMajor: De naam is afgeleid van een nummer van Herbie Hancock, ‘Actual proof’ (van zijn ‘Trust’ album), dat een favoriet nummer is van mij en DJ Leroy (één van de oprichters van The Proov, die er nu al een aantal jaren niet meer bijzit). We wilden eigenlijk als Actual Proof verder gaan, maar we vernamen dat die naam als bestond, dus hebben we het ingekort tot The Proov. Proov i.p.v. Proof om er hiphop flavor aan te geven, hehe!

Hoe ziet de basic formation van The Proov er nu uit?
CM: The Proov bestaat nu uit Gumshoe en ikzelf. Live worden we bijgestaan door DJ S-Dub.

Van een jazzy “Traditions” naar een elektronisch hiphop sound op “Battle Mode”, hoe verklaren jullie deze evolutie?
CM: Ik vind dat je als artiest jezelf moet blijven ontwikkelen as time goes on. We wilden niet een tweede Traditions maken. Eigenlijk is onze muzikale smaak breder geworden, want er staan niet alleen maar elektronische, industriële sounds op Battle Mode, ook jazzy en warme geluiden. We wilden een gevarieerd album maken.
Gumshoe: Wel met een rode draad, dus de sounds moesten wel enigszins gerelateerd blijven aan elkaar…fitten, zodat je niet te abrupt uit een sfeer wordt getrokken…Zoiets als: You are now bound to witness The Proov sound for another hour!

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen met Mercury Waters en Incksalonious, beide uit de USA?
CM:Een vriend van mij uit Leeuwarden is kunstschilder (Wassup Kerat!) en moest een aantal jaren geleden exposeren in New York. Hij kwam in contact met Incks, die daar woont, en liet haar de Two Entropies 12" van ons horen. Zij was onder de indruk van ons werk en toen hij terugkwam, liet hij mij dat weten en liet hij mij tracks van haar luisteren, die uiteraard snel bij Gumshoe terecht kwamen.
Gumshoe: Incks zocht even later via de email contact met ons voor een collabo op haar album. Maar wij waren verder in ons albumproces. Dus na beluistering van de muziek van Incks, met wie Cee en ik uiteindelijk beiden contact hadden, was het een kleine stap om haar te vragen voor een feature op ons album. Vervolgens ontstond het idee om haar over te halen naar NL als support act van The Proov en hebben wij, cee en ik, een tourtje gefixt door NL. Mercury Waters hoorde ik rappen over een track van een homeboy van me uit Arnhem. Zijn poëtische stijl van rappen maakte indruk op ons beiden. Via de mail contact met die jongen gezocht, de topic uitgelegd, en via het versturen van music files uitgewerkt.

Een samenwerking met producer Nicolay (She’s Mine) was enigszins voor hand liggend. Was het snel besloten om Nicolay te benaderen?
CM: Toegegeven, de stijlen van Foreign Exchange en Traditions vertonen veel overeenkomsten, maar we hebben niet op basis daarvan besloten om met Nicolay samen te werken. We konden simpelweg afleiden uit zijn stijl dat hij een professionele producer is, met wie wij graag wilden samenwerken en andersom. Ook is het zo dat het nummer dat hij voor ons geproduceerd heeft, ’She’s mine!’, niet sprekend lijkt op het werk waar hij bekend om staat.
Gumshoe: Wij hebben hem immers verbaal voorgeschets wat voor een stijl we wilden hebben… De door ons geschetste wens was dan ook een beetje een uitdaging voor hem.

Gumshoe heeft sinds 2003 zijn eigen label imPROOVment, is dit uit onvrede over de hedendaagse muziekindustrie?
Gumshoe: Er was niet direct een groter label met interesse aanwezig. Dat wil zeggen de interesse was er wel, maar onder bepaalde condities. Je kent het wel hitgevoeligheid. Kijk, als die mensen She’s Mine! al niet snappen dan wordt het moeilijk babbelen.
De angst in de industrie om de plank mis te slaan is groter dan ooit. Wij zijn in principe toch eerder een niche groep, dan een potentiële, gangbare big seller. En om die niches te bereiken moet je investeren in ongebaande paden. Dat loont niet voor de grote jongens die op strikte tijdsbasis met minimum afzet quota te doen hebben. We zijn in die zin dus voorbestemd en meer weggelegd voor ‘incrowd’ mensen… De zogenaamde diehard muziekliefhebbers. ImPROOVment Records heeft met V2 (Benelux) en Rushhour (buiten Benelux) goede distributeurs aan zijn zijde die er voor zorgdragen dat ‘Battle Mode’ ook echt bereikbaar is voor die kunstliefhebber. (Die kan btw ook altijd onze webstore checken http://www.theproov.com/)
Terugkomend op je vraag denk ik dat we liever alles zelf controleren dan dat we bij een label van het zelfde kaliber (low budget) getekend worden en alsnog genoodzaakt worden om even veel werk te verrichten ten behoeve van de publiciteit rondom de plaat… Mocht daarentegen een grote jongen met een goed budget en een absoluut top drive alsnog interesse hebben…

Vanwaar de keuze voor het concept van “Battle Mode”? De intro liegt er niet om…"We don’t have to argue about who can rap, ‘cause the Proov is back!"
CM: Dat stukje uit het intro van ’Change clothes’ van Jay Z MOESTEN we gewoon gebruiken! Kom op, als je als hiphopgroep The Proov heet en je brengt na een lange tijd je tweede studioalbum uit… dat KON gewoon niet anders, haha! Ook moesten we aan het publiek laten zien dat we er nog steeds zijn en kwalitatief goede hiphop maken.
Gumshoe: Het concept omvat meer dan een basale battle met een andere MC. De strijd is overal vertegenwoordigd in ons bestaan. Op verschillende niveaus. Dat is een goed uitgangspunt om divers te kunnen zijn in je onderwerpen zonder dat het je rode draad doorknipt.

De eerste clip is van het nummer “The Ultimate”. Zijn er plannen voor een volgende clip aangezien “The Ultimate” een solo track was van Gumshoe?
CM: Samen met Complex, een viermansformatie uit Utrecht die verantwoordelijk zijn voor het maken van de clip, hebben we besloten dat ‘The Ultimate’ de eerste clip moest zijn, omdat het nummer heel erg afwijkt van alles waar we tot dan toe om bekend stonden. Ook is het het snelste nummer van het album, een echte clubtrack, meer dan alle andere nummers op het album.
Gumshoe: Kijk, als het Complex team direct na beluistering van een door ons gemaakte selectie van 7 Battle Mode tracks, The Ultimate bijna intuïtief en met toepasselijke emotie verkiezen boven de anderen als het product om mee te werken, is het voor ons helder. Dat is namelijk de reactie die we willen losmaken bij het publiek. Als er een beetje geld terug komt uit de plaat zullen we proberen nog een clip te lanceren..low budget that iz.

Hoe zien jullie de exploitatie van de Nederlandse hiphop met oog op het Mindstate album van Pete Philly & Perquisite en het eigen Battle Mode album dat een wereldwijde release kent.
CM: Wij maken beide Engelstalige hiphop en proberen op internationaal gebied zo ver mogelijk te komen hiermee. Ik denk dat wij wel aan de rest van de wereld willen laten zien dat er in Nederland ontzettend goede hiphop gemaakt wordt. De exploitatie van de Nederlandse hiphop in het buitenland is nog niet wat het zou kunnen/moeten zijn, we doen erg hard ons best om hier verandering in te brengen.

De Nederlandse tour is reeds gestart, wat kan men verwachten bij een The Proov optreden?
CM: Veel energie, spontaniteit en having fun with it! Voor nu een DJ set, 1 DJ en 2 MC’s, maar dit kan in de toekomst nog veranderen. We raffelen in ieder geval niet apestoned en smoordronken een set er doorheen van pakweg een kwartiertje.
Gumshoe: Sommige bezoekers en recensenten omschrijven onze gigs als een overdracht van het echte hiphopgevoel. Nu is dat ‘echte’ altijd zo relatief, maar daar kan wel min of meer van af worden geleid dat we achter onze muziek staan. We stralen dat denk ik uit. Wij zijn namelijk dat wat we doen en maken het on stage meer dan de som der delen door de excessieve energie die tijdens de show vrij komt.

Enkele intrigerende persoonlijke nummers zijn “When autumn came around” en “Photographic”, enkele persoonlijke struggles komen hierin toch wel naar voren, is het niet?
CM: ‘When autumn came around’ is mijn solotrack op het album en gaat over een relatie die ik ooit had met een meisje en die niet goed was. Het liep dus om die reden ook niet goed af. In drie verses geef ik mijn kant van het verhaal, van een toen erg persoonlijke struggle inderdaad. ‘Photografic’ daarentegen is wel persoonlijk, maar heeft niet zoveel met struggles te maken waar wij in het verleden mee zaten. Het is meer in de sfeer van op een coole manier herinneringen ophalen.

In “All The World Is A Stage” schemeren jullie politieke gedachtes door, hoe zien jullie de wereld politiek en de rol van Nederland hierin?
CM: Nederland heeft naar mijn mening zo goed als niets in te brengen op het gebied van wereldpolitiek. De regering moet eens ophouden te pretenderen dat Nederland dit wel heeft. De wereldpolitiek is een schaakspel tussen mensen met veel macht en geld en dit zal ook altijd zo blijven, denk ik.
Gumshoe: Als kleine macht kunnen wij weinig beginnen inderdaad, de enige kracht die wij wereldlijk eventueel zouden kunnen hebben is door deel uit maken van een verenigde staten van Europa. Echter, zolang nepotisme de bureaucratie in stand houdt zal gewicht en de daarmee gepaarde verandering te lang op zich laten wachten. Er zijn zo veel ethisch onverantwoorde zaken die geruisloos doorlopen door het belangenspel van de rijke machtigsten der aarde. Het is bijvoorbeeld frappant dat we kunnen spreken over een nieuwe apartheid. De welvaart is een glazen huis waarin alleen plek is voor de echte rijken der aarde. Zij maken percentueel maar zo een klein deel uit van de wereldbevolking. Het wachten is op de nieuwe revolutie die toch weer van onderaf, of beter van buiten het glazen huis, moet komen.

Hoe was het om met J-Rawls te werken op de eerste editie van deHop? Deze track “Dopetraffic” is tevens als bonustrack op het album te horen, maar valt een beetje buiten het concept of zie ik dat verkeerd?
CM: Het was een geweldige ervaring om met zo’n producer te werken in de setting die de Hop gecreëerd had. Een van de leukste ervaringen op muzikaal gebied tot nu toe. ‘Dope traffic’ valt juist niet buiten het concept, het is dan ook een hidden track, begrijp je? We wilden deze track er op hebben o.a. voor de mensen die de gelimiteerde 12" niet bemachtigen konden.
Gumshoe: Was zo relaxt werken met J.Rawls. Ging snel. Het voelde natuurlijk aan allemaal. Uiteindelijk heeft Heineken daar nog een een interview en een verslag van geplaatst op heinekenmusic.com. Dat heeft ons dus ook nog wat extra publiciteit opgeleverd voor het album. Daarnaast zijn we via die track bij Erc van Fusiondeal (de engineer van De Hop) terecht gekomen om onze vocalen te recorden. Die track draagt dus wel een battle mode sfeer niet alleen door de positieve side-effecten voor het album, maar ook omdat het een track met een moment van overwinning is. Onder druk een track ontwikkelen en opnemen was immers een uitdaging. Die track moest er dus op, maar wel als hidden track. A omdat we dat dope vinden voor de peops. B.vanwege recordlabel zaken.

Kan men nog enkele solo projecten verwachten? Of focussen jullie je op een nieuw album?
CM: Er komen soloprojecten aan, maar met wie en wanneer? Uiteraard doen Gum en ik ook projecten los van elkaar, maar voor nu ligt de focus bij The Proov en het promoten van Battle Mode.

Whatup met Kid Sublime?
CM: We kennen hem van toen hij nog DJ was bij Zucho 103, we kwamen elkaar wel eens tegen bij bepaalde festvals waar we beide moesten optreden. Toen hij uitkwam met Rednose District, waren we onmiddellijk fan van zijn beats en was het contact snel gelegd, want hij wilde ook erg graag met ons samenwerken. Onze eerste samenwerking was met het North West Metropolis project en in de toekomst zullen we nog zeker projecten met elkaar doen. Ik doe ook een feature op zijn Basement Soul album wat in mei moet gaan uitkomen. Ik vind hem simpelweg een van de beste producers die ik ken.

Waar pleiten jullie nu voor binnen de Nederlandse hiphopscene?
CM: Minder dat eilandjes gevoel en meer eenheid. En dit bedoel ik niet op het gebied van persoonlijke omgang of tracks met elkaar doen, dat zit wel ok volgens mij, maar meer op het gebied van bijvoorbeeld het organiseren van bepaalde avonden , dat soort dingen.
Gumshoe: Er moeten meer ‘van Praha to Amsterdam’ trajecten worden opgezet. Wij hebben zo veel talent in NL dat moet gewoon over de grenzen gelanceerd worden. Ik wil hip hopheads met knowledge en een brede visie als programmeurs van de zalen en als de beheerders en uitdelers van de subsidiegelden. Ik pleit verder voor een strenge selectie procedure bij het toekennen van culturele jobs om de kans op onkunde in deze sector te verkleinen.

Wat zien jullie als sterkste track van het album?
CM: Dat verschilt per dag, per week, per uur, hahaha! Voor mij is het nu ‘Business’, lekker rauw, lyrics die perfect bij de track passen, Kid Sublime on the scratch tip en natuurlijk Couzin Steve in het refrein.
Gumshoe: Alle tracks adden hun flava, maar She’s mine! draai ik nog geregeld. Die is gewoon lekker, denk ik. Concepten als die van The Ultimate en Business spreken me erg aan. Zit een goede drijvende kracht achter ook. Sfeer plus topic vullen elkaar goed aan. Belangrijker is, welke track vinden y’all het dopeste? Even enquête houden voor een eventueel vervolg clippie.

Any Last Words?
CM: Thx voor het interview en buy the CD!!! Haaaa!
Gumshoe: Check de prijs voor welke je de cd aanschaft. Er is een distributiefout opgetreden waardoor de cd voor een hogere prijs dan afgesproken in de winkels kan liggen. Betaal niet meer dan 10 a 11 euro (doe je dit wel dan word je of afgescheept of de winkelier is nog niet op de hoogte gesteld van de fout) , we willen het schappelijk houden, ja toch! En ja! Vinyl gaat er een beetje later waarschijnlijk ook in beperkte oplage aankomen. Dubbel vinyl wel te verstaan! Wel een beetje duurder dan de cd uiteraard. Check http://www.theproov.com/ voor meer informatie en Proov gerelateerde producten

Audio: EXCLUSIEF!
“The Proov ft Couzin Steve – Business ":https://www.hiphopinjesmoel.com/mp3/theproov-business.mp3

Download ook de clip (.MOV): "Video “The Ultimate”":http://www.mediawar.com/theproov/video/theproov-the_ultimate.mov

Meer Info: http://www.theproov.com

Geplaatst door bowie op 10 april 2005