Producer Despotez is een jaar na #HIJSBEATS2 terug met een nieuwe single

Het is bijna een jaar geleden dat we ons laatste compilatiealbum #HIJSBEATS2 uitbrachten. Een van de winnende producers van toentertijd, Despotez, zocht deze week contact met ons om ons op de hoogte te brengen van een nieuwe single van Alex, bij wie hij tegenwoordig optreedt als vaste producer. En wat blijkt? De sound van Despotez is behoorlijk veranderd. Dus na het beluisteren van de track besloten we hem wat vragen te stellen.

We zijn een jaar verder. Hoe vind je dat je jezelf ontwikkeld hebt?
“In de tussentijd heb ik hard gewerkt om mijn productie- en mixvaardigheden te verbeteren. En daarbij ben ik nu ook officieel afgestudeerd als sound designer. Tijdens #HIJSBEATS2 was ik nog voornamelijk gefocust op rauwe gangsterbeats, inmiddels heb ik mijn horizon verbreed en iets meer de kant van dansbare producties gekozen, á la Broederliefde of Ronnie Flex.”

Waarom dan?
”Omdat ik me bij de gangsterachtige beats bijna altijd beperkt voelde in mijn composities. Als ik een trapbeat maakte moest ik een loopje bedenken die uit een paar noten bestond en vervolgens gewoon zorgen dat de 808’s er dik doorheen knalden. Bij het soort beats dat ik nu maak kan ik meer muziektheorie toepassen, waardoor ik echt het gevoel krijg dat het een muziekstuk is. Bovendien is het veel toegankelijker.”

Ok, fair enough. Hoe kwam de samenwerking tussen jou en Alex tot stand?
“Ik ken hem al sinds m’n vijftiende. Hij woonde altijd een stad verderop en was destijds bekend met zijn click Young Refugees. Ik keek naar die jongens op omdat ze iets deden waar ik van hield én het kwam ook nog eens uit de buurt. Hij deed toen ook veel aan gangsterrap, maar hoe ouder hij werd, hoe meer hij koos voor muziek met een boodschap. Hij schakelde daarbij ook over van rap naar zang, iets waar ik ook altijd van heb gehouden. We hebben dezelfde visie wat muziek betreft en zijn allebei open minded, dat werkt heel goed. Nu ben ik zijn vaste producer en zijn we als het ware een duo.”

Wat kun je vertellen over de nieuwe single Het Spijt Me?
“We wilden een nummer maken dat voor iedereen toegankelijk en behapbaar zou zijn. We hebben een soort trilogie gemaakt. Op YouTube staat nog een clip, genaamd Dilemma, dat is de voorganger van deze. De derde track komt nog. Liefdesliedjes als deze werken altijd, zolang de beat maar lekker dansbaar is. Ik heb ’m niet alleen geproduceerd, maar ook de opname en de mix verzorgd.”

Geplaatst door bowie op 18 juli 2017